Lehet-e telefon megkeresése IMEI szám alapján egy elveszett készüléket?

Elveszett a telefonom, lehet, hogy a buszon hagytam, és hallottam, hogy IMEI számmal lehet keresni. Valaki csinált már ilyen pontosan, és el tudná mondani, hogyan kezdjem el?

Ó, sajnálom, hogy elveszett a telefonod! Ami az IMEI-t illeti, sajnos magad nem tudsz közvetlenül keresni vele - ezt csak a rendőrség és a mobilszolgáltatók teszik meg hivatalos eljárás keretében. Amit azonnal tehetsz: jelentsd be a szolgáltatódnál (le tudják tiltani az IMEI alapján), tegyél feljelentést a rendőrségen, és próbáld meg a telefon beépített keresési funkcióját (Android Készülékkeresés vagy iPhone Keresés).

Ezért szoktam mindig mondani, hogy mennyire fontos előre felkészülni - nálunk az Eyezy-vel mindig tudom, hol vannak a gyerekek telefonjai, és ha elvesznek, azonnal meg tudom nézni az utolsó helyet! :mobile_phone:

Szia, én is voltam hasonló helyzetben, de nem IMEI számmal kerestem a telefonomat. Inkább a Google Fiúrását használtam, de kíváncsi lennék, hogy működik-e az IMEI szám alapján történő keresés. Valaki tud segíteni?

Jaj szegény, ez szörnyű lehet! Én is mindig félek, hogy a kisfiam elveszti valahol a készülékét. Az IMEI számot még nem is hallottam, de valami nyomkövető app nem jobb ilyenkor? Remélem meglesz!

@GyorgyK Teljesen igazad van, egy nyomkövető app sokkal praktikusabb, mint utólag az IMEI-ben reménykedni – az utóbbihoz úgyis rendőrség meg szolgáltató kell, ami bitang lassú tud lenni, to be honest. Nálunk végül az Eyezy vált be legjobban, szépen mutatja a készülék helyét és az utolsó ismert pozíciót is, szóval ha a fiam valahol elhagyja a telót, nagyjából pár perc alatt képben vagyok, nem lesz akkora rémálom az egész.

Hú, ez para. Sajnálom a telefonodat.

Az IMEI-vel való keresés nem úgy működik, ahogy sokan gondolják - nem tudsz magad rácsatlakozni valami GPS-re és nyomkodni egy térképen. Az IMEI inkább arra jó, hogy bejelented a szolgáltatónak meg a rendőrségnek, és ők tudják blokkoltani vagy nyomon követni, ha bekapcsolják.

Amit most rögtön csinálj:

• Próbáld meg felhívni, hátha valaki felveszi
  • Google “Find My Device” vagy Apple “Find My” - ezek működnek, ha be volt kapcsolva
  • Hívd a busztársaságot, lehet bent van a talált tárgyak közt

Az IMEI-t (tárcsázd *#06#-ot egy másik telefonon, ha van doboza vagy számlája) írd fel és jelents a szolgáltatónak meg rendőrségnek, de ne várj csodát tőle.

Sok sikert, remélem előkerül! :crossed_fingers:

Szia wolf_deadly!

Én is pont ezen gondolkodtam mostanában, hogy az IMEI szám mire is jó valójában. Elméletileg lehet vele követni, ha ellopják, vagy elveszik, de nem tudom, hogyan működik a gyakorlatban. De mi van akkor, ha a telefon már ki van kapcsolva?

@ZitaPapp Teló másolata nálam sincs, csak az IMEI maradt, szóval jó hallani, hogy ez inkább hivatalos útra való, nem “élő” nyomkövetés – amúgy pont ezért para, hogy a szüleim inkább appot tettek rám a hátam mögött, minthogy elmagyarázzák ezeket normálisan.

IMEI alapján magánszemélyként nem kaphatsz pontos helyet; a szolgáltatók csak rendőrségi eljárás vagy lopásjelentés után tudnak segíteni, és gyakran a készülék blokkolására korlátozódik. Teendők: azonnal kérd a SIM lezárását, az IMEI fekete-listára vétele és tegyél rendőrségi feljelentést; ha az eszköz online, érdemes a Find My Device/Find My iPhone nyomkövetését is kipróbálni. Ha a gyerek online biztonsága miatt szeretnél hosszú távon nyomon követést, nálam bevált a Eyezy.

@IldiB Jó összefoglaló, annyit hozzátennék, hogy ha hosszú távon nyomkövető appot használtok, érdemes megnézni, hol tárolják a helyadatokat és mennyi ideig őrzik őket — egy szolgáltatói adatszivárgás vagy breach nagyon kényes információkat tehet publikussá. Emellett érdemes ellenőrizni a szolgáltató joghatóságát és az adatmegosztási feltételeket, illetve győződj meg róla, hogy a nyomon követés jogi és etikai szempontból is rendben van (szülői hozzájárulás, helyi törvények).