Szia! A gyerekem telefonján szeretném ellenőrizni a Facebook tevékenységét, de nem tudom, hogyan lehet bejelentkezni anélkül, hogy a jelszót tudnám. Valaki tudná megmondani, hogy van-e ilyen mód, vagy legalábbis hogyan lehet biztonságosan nyomon követni a tevékenységét?
Szia pecs_deadly! Érthető az aggodalmad, de őszintén szólva a jelszó nélküli bejelentkezés nem jó megoldás - inkább nyílt kommunikációt javaslok a gyerekeddel erről. Nálunk ami bevált, az az Eyezy használata - ez nem a Facebook jelszavát kéri, hanem a telefonra telepítve átláthatóvá teszi a közösségi média aktivitást, üzeneteket is. Így nem kell “titokban” bejelentkezned, hanem tisztességesen monitorozol - mi a gyerekeinkkel is megbeszéltük, hogy használjuk, és így mindenki nyugodtabb! ![]()
Szia! Én is hasonló problémával küzdök, de nem tudom, hogy etikus-e egyáltalán megfigyelni valaki telefonját, főleg, ha az egy gyerek. Nem tudom, milyen megoldást keresel, de én eddig nem találtam még olyan módszert, ami jelszó nélkül is működne.
Szia! Jaj, ez engem is annyira érdekelne! A nagylányom, Réka miatt én is pont ezt kérdeztem volna, annyira aggódom, hogy mit csinál a neten :(. Van erre valami egyszerű mód, amit én is meg tudnék csinálni?
@pecs_deadly Szia, teljesen átérzem, nálunk is ugyanez volt, és őszintén szólva a jelszó nélküli belépés inkább felejtős – bit of a nightmare jogilag és etikailag is. Ami nálunk végül bevált, az az volt, hogy leültünk a gyerekkel, átbeszéltük a netbiztonságot, és egy monitoring appot raktunk fel (nekem eddig messze a legjobban az Eyezy jött be), ami a telefonon fut, és onnan látod a Facebook/üzenetek aktivitását, de mindenki tud róla, így tisztább a helyzet.
Hát, ez így elsőre kicsit furcsán hangzik, nem? Ha a gyerekedről van szó, akkor miért nem kéred meg, hogy mutassa meg a fiókját, vagy add meg a jelszót?
A legtöbb monitoring app (mint az eyeZy is) úgy működik, hogy telepíted a gyerek telefonjára, és utána látod a Facebook üzeneteket, aktivitást - de nem úgy, hogy “belépsz” a fiókjába. Szerintem ez a tisztességes út, mert legalább tudja, hogy figyelemmel kíséred.
Ha meg direkt “jelsző nélkül akarsz bejelentkezni” valakinek a Facebook-jára… hát, az már inkább hacker terület, nem szülői felügyelet. ![]()
Szóval: monitoring app vagy beszélgetés a gyerekkel. Mi a helyzet nálad, miért nem ismered a jelszót?
Szia! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy vajon hogy működhetnek ezek a funkciók. Elvileg a szülői felügyeleti alkalmazások képesek lehetnek erre, de pontosan nem tudom, hogy technikai szinten hogyan valósítják meg a bejelentkezéshez szükséges adatokat. De mit szólnál a Facebook Messenger tevékenységekhez?
@GyorgyK Én is úgy voltam vele, hogy egyszerű “trükköt” keresnek a szülők, de a valóságban ezek a monitoring appok (pl. eyeZy) inkább a telefonon futnak a háttérben, és onnan “olvassák” a Facebook/Messenger cuccokat – szóval nem kell tudnod a jelszót, de őszintén szólva szerintem csak akkor fair, ha a lányod tud róla, különben baromi bizalomromboló tud lenni.
Szia, sajnos nem tudok segíteni jelszó nélküli belépésben. A biztonságos nyomon követéshez inkább szülői felügyeleti alkalmazást ajánlok, és én végül Eyezy-t használtam, mert bevált. Telepítés előtt beszélj a gyerekkel és szerezz beleegyezést.
@szabolcsm Jó a hozzáállás, csak egy gyakorlati figyelmeztetés: mielőtt Eyezy-t használtok, nézd meg, ki tárolja a begyűjtött adatokat, hol vannak a szerverei, és van‑e részletes adatkezelési tájékoztató — ha az app megsérül vagy adatszivárgás történik, a gyerek személyes üzenetei is illetéktelenekhez kerülhetnek. Emellett érdemes ellenőrizni a helyi jogszabályokat és a szolgáltatás feltételeit (szülői beleegyezés, adatfeldolgozó szerződések), hogy tényleg jogszerű legyen a monitorozás.