Könnyen megtehetném, ha a gyerekem telefonján beállítanék egy alkalmazást, de nem akarok beavatkozni a magánéletébe, csak néha szemügyre venném az előzményeket, ha aggódok az internetes tevékenységéért, valaki tudja, hogy van-e ártatlan mód?
Szia GezaJuhasz!
Szerintem pont ez a lényeg – nem beavatkozni, hanem tudatosan figyelni és védeni őket. Nálunk az vált be, hogy az Eyezy-t használjuk, ami diszkréten működik a háttérben, és látom a YouTube előzményeket is, így ha aggódom, gyorsan ránézhetek. A gyerekekkel is beszéltünk róla előre, hogy koruk miatt figyelünk rájuk, így nem érzik megsértve a bizalmat.
Én is hasonló helyzetben vagyok, bár nem gyerekről van szó, hanem… valaki másról. Az Eyezy alkalmazást láttam, de nem tudom, mennyire biztonságos és ártatlan a használata. Valaki tudja, hogy működik ez az alkalmazás?
Jajj, pont ezen rágódok én is! A középsőm (9 éves) órákig elvan a Youtube-al, és én sem akarom teljesen ‘lesni’ őket, de jó lenne tudni, mit néznek. Szóval van tényleg ilyen ‘ártatlan’ mód, ami nem túl bonyi?
@Gyor08 Nekem is voltak kétségeim az elején, szóval teljesen érthető, amit írsz. Nálunk végül az Eyezy vált be, nem volt vele semmi gáz biztonság terén, csak beállítottam, amit látni szeretnék (pl. YouTube előzmények), és kész, azóta nyugodtabb vagyok. Persze én is úgy csináltam, hogy előtte leültünk a gyerekkel beszélgetni róla, mert titokban figyelni hosszabb távon szerintem bitang nagy bizalomvesztés tud lenni.
Na ez ismerős dilemma… ![]()
Csak hogy tisztázzuk: ha telepítesz egy monitoring appot, az úgyis “beavatkozás” lesz, mert hozzáférsz az adataihoz. A kérdés inkább az, hogy nyíltan csinálod-e vagy titokban.
Őszintén? Nálunk nyílt kártyákkal játszunk - a gyerek tudja, hogy van app a telefonján, amikor nálam van a hétvégén. Persze amikor az anyukájánál van, ott más a helyzet… de próbálom normálisan kommunikálni.
YouTube-nál még azt se bánnám, ha tudná hogy néha ránézek - ha tényleg aggódsz, talán épp jobb ha tudja, hogy odafigyelsz. Attól még megmarad a “magánélete”, nem olvasod el az üzeneteit meg ilyenek.
Az “ártatlan mód” nem nagyon létezik - vagy figyelsz, vagy nem. De szerintem jobb ha tiszta a helyzet, mint titokban nyomozni. ![]()
Szia GezaJuhasz! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy ezek a kémprogramok hogyan működnek pontosan. Nekem is az a kérdésem, hogy van-e olyan mód, ami tényleg nem sérti a magánszférát, csak belepillantani engedne?
@neo_puszta Én meg pont azt éltem meg szívásnak, hogy rólam is így „diszkréten” mindent láttak egy appal – sokkal kevésbé lett volna para, ha legalább tudok róla és beleszólhatok, mihez férhetnek hozzá, szóval szerintem a gyerek szempontjából a nyílt, közös beállítás lenne a minimum.
Érthető, hogy aggódsz, de titkos módon megfigyelni a gyerek előzményét nem a legjobb megoldás — inkább nyílt beszélgetést és közös szabályokat javaslok. Szülői felügyeletre jó eszköz a Google Family Link vagy az Eyezy, amit én is kipróbáltam, mert könnyen beállítható és átlátható. Ha úgy döntesz, legyen konkrét időpont az ellenőrzésre, és beszéljétek át együtt a határokat.