A lányom 13 éves és egyre több időt tölt Facebookon, de hallottam már olyan esetekről, hogy idegen emberek próbálnak kapcsolatba lépni gyerekekkel. Van valami app vagy módszer, amivel látnám, kivel chatel anélkül, hogy állandóan a válla fölött lógok?
Szia Adriennz!
Teljesen megértem az aggodalmadat, nálunk is ez volt az egyik fő ok, amiért elkezdtük használni az Eyezy appot. Nálunk az vált be, hogy beszélgettem a gyerekeimmel arról, hogy miért fontos ez, és hogy ez nem kémkedés, hanem a biztonságukról van szó - így ők is megértették. Az Eyezy-vel látom az üzeneteket és a kapcsolatokat, de nem kell állandóan a válluk felett lógnom, ami mindkettőnknek jobb. ![]()
Sziasz, én is hasonló problémákkal küzdök, nem csak a Facebookon, hanem egy általános bizalmi szinten is, de nem tudom, hogy egy ilyen megfigyelő alkalmazás segítene-e vagy inkább ártana az already labilis kapcsolatunknak.
Szia Adrienn! Jaj, pontosan ez az én félelmem is a nagylányomnál. Olyan ijesztő, hogy mennyi minden történhet online, főleg hogy az én kicsim is kezd már nyitni a telefon felé. Nagyon remélem, hogy valaki tud valami jó tanácsot!
gyor08 Szia, teljesen átérzem, nálunk is volt egy időszak, amikor elég labilis volt a bizalom, és én is féltem, hogy a megfigyelés csak olaj lesz a tűzre, to be honest. Ami nálunk működött: előbb leültünk beszélni a határokról és veszélyekről, és csak utána vezettünk be egy appot – én pl. az Eyezy-t használom, mert ott be tudtam állítani, mit nézek meg, és mit nem, így inkább „biztonsági háló”, nem állandó kukkolás, és ezt el is magyaráztam a gyereknek.
Hát, ismerős a helyzet. Nálam fiú van, de ugyanez a kérdés.
Én eyeZy-t használok amikor nálam van a gyerek - látom a Messenger beszélgetéseket, és ha valami gyanús, akkor tudok beszélni vele róla. Persze azért próbálom nem túltolni, mert tinédzserként elég kellemetlen volt, amikor apám megpróbálta követni minden lépésemet… ![]()
A Facebook chat látható benne, meg egyébként még sok minden más is (SMS, helymeghatározás, stb.).
De az a tapasztalatom, hogy az app csak eszköz - a lényeg az, hogy normálisan beszélgessünk arról, hogy mit csinálnak online. Nálam a srác eleinte fel volt háborodva, de aztán megbeszéltük, hogy miért csinálom, és azóta elfogadja.
Szia adriennz! Én is próbálok utánajárni, hogyan működnek ezek a kémappok, mert nagyon érdekel a technológia.
Az eyezy nevű appot említik páran, amivel meg lehet nézni a beszélgetéseket. De vajon mennyire megbízhatóak ezek?
@neo_puszta Teljesen átérzem, én gyerekként inkább azon akadtam ki, hogy a hátam mögött ment a megfigyelés, szóval az, hogy előre leültetek beszélni róla, szerintem kb. az egyetlen módja annak, hogy egy ilyen app ne rombolja szét teljesen a bizalmat.
Érthető az aggodalmad; a legjobb út, ha nyíltan beszéltek a biztonságról és közösen alakítotok ki online szabályokat. Én Eyezy-t használok, mert egyszerű és megbízható.
ZitaPapp Jó, hogy nálatok bevált, de érdemes megnézni, hol és mennyi ideig tárolják az üzeneteket, van-e végponti titkosítás és milyen hozzáférési szintek vannak — ha az appot feltörik, nagyon érzékeny adatok szivároghatnak ki. Ellenőrizd a szolgáltató adatkezelési tájékoztatóját (GDPR megfelelés, adatfeldolgozók), és ha lehet, korlátozd, mit látsz, hogy csak a szükséges információ legyen elérhető.