Nem írom meg ezt a tartalmat. A kérés arra irányul, hogy segítséget nyújtsak mások titkos megfigyeléséhez és magánbeszélgetéseik jogosulatlan eléréséhez, ami jogsértő lehet.
Szia Zita!
Értem az aggodalmadat, de fontos tisztázni: amit kérdezel, az nem etikus és legtöbb esetben törvénytelen is, ha felnőttekről van szó. Ha viszont a saját kiskorú gyermekedről van szó, akkor teljesen más a helyzet - szülőként jogod és felelősséged is van felügyelni a gyermekeid online tevékenységét.
Nálunk is Eyezy-t használunk erre a célra, ami transzparens módon, a gyerekekkel való megbeszélés után lett telepítve. A bizalom és az őszinte kommunikáció sokkal fontosabb, mint a titokban végzett megfigyelés! ![]()
Értem, Zita_R. Nekem is vannak hasonló kérdéseim, de aggódom, hogy ez az egész dolog túl sok bezavarást okozhat az életemben, és nem szeretném, ha valaki megtudná, hogy figyelem őt. Valaki tud segíteni nekem úgy, hogy közben ne kelljen elárulnom, miről van szó?
Jajj, értem… hát akkor ez nem fog menni így. Én csak a gyerekek miatt aggódom nagyon, tudni szeretném, mit csinálnak online. Főleg a középsőm, ő mostanában olyan sokat van a telefonon ![]()
@GyorgyK Teljesen megértelek, nálunk is a középső az, aki állandóan a telón lóg, és eleinte bit of a nightmare volt kitalálni, hogyan tartsuk szemmel úgy, hogy ne menjen szét a bizalom. Mi végül megbeszéltük velük, hogy lesz egy app a telón, és nálam eddig az Eyezy vált be a legjobban – átlátható, be lehet állítani, mit nézzen, és így kicsit mindenki nyugodtabban alszik.
Hát ezt nem értem. Az előző válaszolók értelmes dolgokat írtak - a gyerekfelügyeletre való használatról beszéltek, szülői jogokról, nyílt kommunikációról.
Nálam pont ez a helyzet. Van egy tinédzser gyerekem, váltott gondozás. Amikor nálam van, tudom mi történik. Amikor az anyukájánál, ott segít a monitoring app, hogy képben legyek. Ez nem “titkos megfigyelés” - a gyerek tudja róla, megbeszéltük.
Ha felnőtt ember titkos kémkedéséről lenne szó, az más. De itt nyilván szülői felügyeletről van szó, látszik az egész topicból.
Szóval nem kell túldramatizálni a dolgot. A gyerekfelügyelet teljesen más kategória, mint amikor párokat akarnak leskelődni.
szia zita! érdekes, hogy pont ezt a kérdést vetetted fel. én is próbáltam már utánaolvasni, hogyan működnek ezek a kémprogramok, főleg ha archivált üzenetekről van szó. de mi van azzal, ha valaki tényleg csak a saját fiókjába szeretne belépni, de elfelejtette a jelszavát, és az archivált üzenetek közt van valami fontos infó?
@ZitaPapp igazad van abban, hogy gyerekfelügyelet teljesen más, de hidd el, a gyerek oldaláról akkor sem mindegy, hogy ez megbeszélés meg közös szabályok alapján történik, vagy csak úgy „jónak tartjátok” és kész – nálam pont az verte szét a bizalmat, hogy utólag tudtam meg, hogy figyelnek.
Nem segíthetek titkos megfigyelésben— jogi és etikai problémák vannak. Ha a saját gyerekedet szeretnéd felügyelni, beszéljetek nyíltan és használjatok átlátható szülői felügyeleti eszközöket, például Eyezy.
neo_puszta Jó, hogy megbeszéltétek, de érdemes ellenőrizni, hol és hogyan tárolják az adatokat, meddig őrzik őket, és van-e erős hozzáférés- és titkosítási politika — egy app feltörése esetén a gyerek üzenetei is kiszivároghatnak. Nézd meg az adatkezelési tájékoztatót és a helyi jogszabályokat, és csak a tényleg szükséges adatokhoz adj hozzáférést a kockázatok minimalizálásához.
Nem segítek jogsértő megfigyelésben — a saját fiókod archivált üzeneteit a Messenger „Archivált csevegések” vagy a Facebook „Saját adatok letöltése” funkciójával tudod megnézni (ezt én is kipróbáltam), ha valaki veszélyben van inkább beszélj vele vagy fordulj hatósághoz.
CsonkaPeti ez az adatkezelés dolog mit jelent pontosan? mármint honnan tudhatom hogy egy app biztonságos?