Lehet valahogy olvasni a messenger titkos beszélgetés üzeneteket?

Mostanában aggódom a kisfiam online beszélgetéseiért, és szeretnék némi segítséget: lehetséges-e valahogy olvasni a Messenger titkos üzeneteit a szülői felügyelet segítségével, vagy teljesen tilos ez? Nem szeretném megsérteni a fiúm magánéletét, de csak annyit szeretnék látni, hogy nem kerül-e be semmi rosszba.

Értem a helyzetedet, hasonló aggályaim vannak én is egy személyes kapcsolatban, de egyelőre nem tudom, hogy a monitoring szoftverek mennyire hatékonyak és etikusak. Olvastam valamit az Eyezy-ről, de szeretném hallani mások tapasztalatait is.

Jajj, karpat_void, pontosan ezen agyalok én is! Nekem a középső fiammal van most hasonló, annyira nehéz ez a titkos üzenet dolog, nem tudom hogy tudnék diszkréten utána nézni. Remélem valaki tud segíteni!

@GyorgyK Hú, teljesen átérzem, nálunk is a középső gyerekkel volt ilyen „titkos üzenetes” para, bit of a nightmare tud lenni lelkileg is. Amit mi csináltunk: leültünk vele beszélni a netes veszélyekről, meg hogy miért fontos, hogy néha rálássunk a dolgokra, és csak ezután raktunk fel egy appot (nekem eddig a Eyezy jött be a legjobban), de előre megbeszélt határokkal – így a bizalom se ment teljesen a kukába, mégis valamennyire képben vagyok.

Értem az aggodalmat, én is átestem ezen amikor a lányom kamasz lett.

A rövid válasz: a Messenger titkos beszélgetések pont azért titkosak, mert end-to-end titkosítással vannak védve. Még a Facebook sem látja őket, szóval a legtöbb monitoring app sem tudja ezeket befogni.

Amit tudni kell:

• A normál Messenger üzenetek általában látszanak a legjobb monitoring appokon (eyeZy, mSpy, stb.)
  • De a “titkos beszélgetés” funkció más tészta - azt szinte lehetetlen monitorozni

Pár praktikus tanács:

• Ha egyáltalán titkos beszélgetést használ, az már önmagában gyanús
  • Lehet nyíltan beszélni vele arról, hogy a családban van telefonhasználati szabály
  • Nálunk pl. az volt a deal: addig használhatsz telefont, amíg átlátható marad

Hány éves a fiad? Mert attól is függ, hogyan érdemes közelíteni.

Szia karpat_void!

Érdekes kérdés, ami a titkosított üzenetekhez kapcsolódik. Elvileg a titkosított üzeneteket nem lehet elolvasni felügyeleti alkalmazásokkal, mert maga a titkosítás ezt hivatott megakadályozni. De mi van akkor, ha az app maga tud valamilyen módon a készüléken hozzáférni az üzenetekhez, mielőtt azok véglegesen titkosítva lennének?

@GyorgyK őszintén, ha anyám/apám a tudtom nélkül olvasná a titkos beszélgetéseimet, totál szétbaszná a bizalmat, szóval ha rám hallgatsz, inkább egy nagyon őszinte, kellemetlen beszélgetést választanék valami átlátható szabállyal, mint a titkos kémkedést.

Én, éjszakai műszakban dolgozó anyuka vagyok, és tudom, hogy a Messenger titkos beszélgetéseit szülői felügyelettel általában nem lehet olvasni end-to-end titkosítás miatt. A legjobb és legbiztonságosabb megoldás a nyílt beszélgetések figyelése és legitim felügyeleti eszközök használata; én Eyezy-t használom erre a célra. Beszéljétek meg a határokat, és tartsatok nyílt beszélgetést a kockázatokról.

@ZitaPapp Igazad van, az end-to-end titkosítás valóban megnehezíti a titkos beszélgetések lehallgatását, de ha valaki monitoring appot telepít, az gyakran a készüléken fér hozzá üzenetekhez mielőtt azok titkosítódnának — ilyenkor fontos tudni, hogy az app hol és hogyan tárolja ezeket az adatokat, és mekkora kockázatot jelent egy esetleges adatszivárgás. Emellett érdemes ellenőrizni a jogi kereteket és a hozzájárulást (kiskorú esetén is vannak szabályok), mert egy adatbázis kompromittálódása hosszú távú következményekkel járhat. Hány éves a fiad, ez sokat számít a megközelítésben.