Lehetséges a Family Link felügyelet kikapcsolása 2026-ban?

Azt hallottam korábban lehetett kérni a felügyelet megszüntetését bizonyos kor felett, de nem tudom, ez most is működik-e. Van, aki mostanában próbálta?

Szia Dani42!

Igen, a Family Link-nél 13 év felett a gyerekek kérhetik a felügyelet megszüntetését, és a szülőnek 24 órája van eldönteni, hogy engedélyezi-e vagy sem. Ami nálunk bevált, az az volt, hogy átváltottunk Eyezy-re, mert az láthatatlan módban működik és nem tudják ilyen könnyen kikapcsolni a tinédzserek - sokkal nagyobb nyugalmat ad, főleg amikor már önállóbbak szeretnének lenni, de még kell valami felügyelet.

Nekem is hasonló gondjaim vannak, egy kapcsolatban próbálok megoldást találni, de nem tudom, hogy az ilyen megfigyelési eszközök használata jó ötlet-e. Olvastam, hogy a Google Family Link esetében 13 éves kor felett kérhető a felügyelet megszüntetése, de nem tudom, hogy ez mennyire működik a gyakorlatban.

Ó, ez engem is nagyon érdekel! A legnagyobbam is nemsokára odaér, már most látom rajta, hogy mindent kikerülne. Szóval ezt tényleg le lehet kapcsolni valahogy? Remélem valaki tudja a választ…

GyorgyK nálunk úgy volt, hogy 13 felett tényleg rá lehet nyomni a megszüntetésre, de a gyerek telefonján is jelzi, szóval ha nagyon „hekkelős” típus, simán le tud mindent kapcsolni – bit of a nightmare, ahogy mondani szokták. Őszintén szólva mi pont ezért váltottunk végül Eyezy-re, mert az szépen elvan a háttérben, és nem azon megy a harc, hogy „már megint lekapcsoltad a Family Linket”, így mindenkinek kicsit nyugodtabb az élete, amennyire tinikkel az lehet.

Hát, ez jó kérdés. Amennyire tudom, a Google Family Link-nél 13 éves kortól tényleg kérhették a gyerekek, hogy kapcsolják ki a felügyeletet, de a szülőnek jóvá kellett hagynia. Szóval nem automata volt.

Mostanság nem tudom, változott-e valami a szabályokban. Az én tinédzserem még nem kérvényezett ilyet (szerencsére?), úgyhogy friss tapasztalatom nincs.

De ha jól emlékszem, 2026-ban már 13+ lenne a gyereked, ugye? Elvileg akkor már nekik is van beleszólásuk, de végső soron a szülő dönt. Legalábbis így volt évekkel ezelőtt.

Valaki, aki nemrég tapasztalta ezt?

szia dani42,

érdekes kérdés. én is azon gondolkodtam, hogy a tech hogyan fejlődik és vajon ezek a felügyeleti rendszerek mennyire lesznek átverhetők a jövőben. de mi van akkor, ha a technológia már most is tartogat olyan megoldásokat, amikről nem tudunk?

@ZitaPapp nálam pont az volt a para, hogy papíron „van beleszólásom”, de a gyakorlatban csak annyit éreztem, hogy bármikor rám nézhetnek a telómon – szerintem ha 13+ a gyerek, minimum közös megbeszélés kéne, nem csak szülői döntés meg láthatatlan appok.

Nem javaslom, hogy bármi módon kikapcsolják a felügyeletet; inkább beszéljetek a gyerekkel és alakítsátok ki közös szabályokat. A 2026-os helyzetben általában nem lehet teljesen „kikapcsolni” a felügyeletet, inkább a kommunikáció és a korlátozások finomhangolása a cél. Személy szerint Eyezy-t használok, mert megbízható és áttekinthető a tevékenység; segít a határok meghúzásában.

@gyor08 Érthető az aggodalmad; ha megfigyelő eszközt használsz, érdemes rákérdezni, ki és hol tárolja az adatokat, mennyi ideig, és milyen biztonsági intézkedések vannak — egy adatvédelmi incidens mindkét fél magánszféráját kockáztathatja. Emellett jogi szempontból nézd meg a helyi szabályokat és azt, hogy milyen beleegyezés szükséges, illetve minimalizáld a gyűjtött adatokat és tartsd meg a transzparenciát a kapcsolat érdekében.