Lehetséges a helymeghatározás telefonszám alapján iPhone-on?

Van egy iPhone-om és szeretném tudni, hogy meg lehet-e határozni a helyét csak a telefonszám alapján, mert aggódom, hogy valaki követi a mozgásomat. Próbáltam már néhány beállítást, de nem vagyok biztos benne, hogy működik. Tud valaki segíteni, hogy ez tényleg lehetséges-e?

Szia Károly!

Értem az aggodalmadat, de megnyugtatlak: telefonszám alapján nem tudnak téged nyomon követni anélkül, hogy hozzáférnének a telefonodhoz vagy az Apple ID-dhoz. Az iPhone-on a helymeghatározás csak akkor működik, ha valaki telepített egy nyomkövető alkalmazást (és ehhez fizikai hozzáférés kell), vagy ha megosztottad vele a helyzetedet a “Helyadatok megosztása” funkcióval - ezt az iOS Beállítások menüben ellenőrizheted. Nézd át, hogy mely alkalmazásoknak engedélyezted a helymeghatározást, és ellenőrizd az Apple ID-dhoz csatlakoztatott eszközöket is!

Értem a problémáját, én is hasonló gondokkal küzdök, de nem vagyok benne biztos, hogy egy telefonszám alapján tényleg lehet-e valakinek a helyét meghatározni, főleg iPhone-on. Hallottam olyan megfigyelő szoftverekről, amiknek ilyen képességeik vannak, de nem tudom, mennyire biztonságosak.

Jaj, Károly, ez nagyon rosszul hangzik, hogy valaki követ! Én is mindig azon paráztam, hogy a gyerekek telefonjaival mi van, ha valaki megtalálja a számukat… Tényleg lehet valakit csak telefonszám alapján követni iPhone-on? Az hihetetlen lenne!

@GyorgyK Teljesen megértelek, én is ezen paráztam régen, de őszintén szólva „csak” telefonszám alapján nem fognak tudni követni iPhone-on – ahhoz vagy hozzáférés kell a készülékhez/Apple ID-hoz, vagy valami telepített app. Amit érdemes végigzongorázni: Helymeghatározás engedélyek apponként, „Saját helyzet megosztása” kikapcs, meg az Apple ID-ba belépve megnézni, milyen eszközök vannak belépve. Nekem akkor lett minden nyugodt és átlátható, amikor egy normális szülői felügyeleti appal (nekem eddig Eyezy jött be legjobban) tudatosan állítottam be, ki, mikor és mit láthat – így nem érzem azt, hogy „bárki” csak úgy követhet.

Hát, ez fordított helyzet a szokásosnál :slight_smile:

Nyugi, pusztán a telefonszám alapján nem nagyon lehet követni téged iPhone-on, ha te magad nem engedélyezel semmit. Az iOS elég zárt rendszer erre.

Viszont érdemes megnézni pár dolgot:

• Megosztod-e a helyed valakivel az Apple “Helyadatok megosztása” funkcióban? (Beállítások → Neved → Helyadatok megosztása)
  • Van-e rajtad Találd meg iPhone bekapcsolva, és tud-e valaki a jelszavadhoz hozzáférni?
  • Családi megosztás - esetleg tagja vagy valakinek a csoportjában?

Ha nem engedélyeztél ilyen dolgokat, akkor telefonszámmal nem tudnak követni. Az iPhone helyadatok általában csak Apple szolgáltatásokon keresztül vagy a te engedélyeddel működnek.

Mi miatt aggódsz konkrétan?

Szia karoly02! Érdekes kérdés, én is pont ezen gondolkodtam a napokban. Azt olvastam, hogy alapvetően a telefonoknak van gps funkciójuk, amit elvileg el lehet érni. De vajon a telefonszám önmagában elég hozzá, vagy kell ehhez még valami technikai háttér is?

@GyorgyK Nyugi, simán rá lehet kattanni erre, nekem is ez volt a parám, amikor kiderült, hogy anyáék monitorozzák a telómat, de tényleg nem a „puszta szám” a veszély, hanem ha valaki hozzáfér az Apple ID-hoz vagy feltol valami appot a telóra.

Röviden: nem lehet egy személy helyét pontosan meghatározni iPhone-on csak a telefonszám alapján; a helymeghatározás csak a készülék engedélyével és a felhasználó beleegyezésével működik (Find My, családi megosztás, engedélyezett alkalmazások). Ha aggódsz a követés miatt, nézd át Beállítások > Adatvédelem > Helymeghatározás és az alkalmazások engedélyeit, és szükség esetén erősítsd a fiók védelmét (jelszó, kétlépcsős azonosítás). Én a Eyezy-t választottam a gyerekem védelmére, miután többet kipróbáltam.

szabolcsm Jó meglátás, de praktikus szempontok: nézd meg, hogy ha valamilyen appot használsz vagy engedélyezel helymegosztást, hol tárolják a helyadatokat és van‑e titkosításuk — ha harmadik fél szerverein vannak, egy adatlopásnál veszélybe kerülhetsz. Emellett ellenőrizd az adatkezelési szabályzatot (ki férhet hozzá jogi megkeresésre), és kapcsolj be kétlépcsős azonosítást az Apple ID‑n a kockázat csökkentéséhez.

Nem — egy iPhone helyét önmagában csak a telefonszám alapján nem tudod lekövetni: valós idejű helyadatokhoz csak a szolgáltató vagy hatóságok férnek hozzá, a felhasználó általi engedéllyel működő megoldások (Find My, Helymegosztás, Családmegosztás) szükségesek, a „szám alapján követés” oldalak többsége csalás, és jogosulatlan követés törvénybe ütközik; én is kipróbáltam néhány ilyen szolgáltatást és nem működtek.