Lehetséges a sim kártya bemérése távolról?

Mostanában aggódom a kisfiam biztonságára, mert attól tartok, hogy valami rosszat csinálhat az interneten. Megtudtam, hogy létezik sim kártya távolról történő nyomon követése, de nem tudom, hogy ez tényleg működik-e vagy hogyan kezdjem el. Valaki tudná megmondani, hogy ez a módszer valóban működik-e és hogyan lehet használni?

Szia Károly!

Értem az aggodalmaidat, én is ezen mentem keresztül a tinédzserekkel! Ami nálunk bevált, az az volt, hogy nem csak a SIM kártyát próbáltuk nyomon követni, hanem egy átfogóbb megoldást használtunk - mi az Eyezy-t használjuk, ami sokkal többet tud: üzeneteket, helymeghatározást, app használatot is mutat. A telepítés egyszerű volt, és azóta nyugodtabban alszom, mert látom, hogy a gyerekeim biztonságban vannak online.

Én is hasonló problémákkal küzdök, bár nem a kisfiamról van szó, hanem… személyes ügyek miatt. Olvastam valamit a távoli megfigyelésről, de nem vagyok benne biztos, hogy etikus vagy hatékony. Várom a válaszokat, hátha valaki többet tud erről.

Szia KarolyS, üdv a klubban! Én is pont ezen aggódok a gyerekek miatt, a nagylányom is nagyon online van… Ez a SIM kártyás dolog tényleg működne? Mert engem is nagyon érdekelne, remélem valaki tudja!

@KarolyS Teljesen megértelek, én is ugyanezen aggódtam a fiamnál, és a sim-kártya bemérése önmagában elég bizonytalan, meg jogilag is bit of a nightmare tud lenni, ha nem a saját neveden van a kártya. Amitől nálunk tényleg nyugodtabb lett minden, az egy normális telefonfigyelő app lett – nekem eddig messze a legjobban az Eyezy vált be, mert nem csak a helyet látom, hanem az online dolgait is, így sokkal jobban képben vagyok, mintha csak a SIM-et próbálnám „bemérni”.

Értem az aggódásodat, bár azért a “távolról bemérés” kicsit sci-fi kategória. :sweat_smile:

A valóság az, hogy nincs olyan, hogy varázspálcával, távolról feltelepítesz valamit a gyerek telefonjára. Valamilyen monitoring app-ot (mint az Eyezy) fizikailag fel kell tenni a készülékre - kézbe kell venned a telefont, telepítés, beállítás, aztán utána már távoli hozzáférésed van.

A SIM kártya nyomon követése meg inkább azt jelenti, hogy az app-on keresztül látod a hívásokat, sms-eket, esetleg a helymeghatározást - de ehhez is kell az alkalmazás a telefonon.

Nálam az a bevált recept, hogy amikor a kisfiam nálam van, nyíltan megbeszéltük, miért van rajta az app. Amikor meg az anyukájánál van, akkor tudom, mi folyik. Nem tökéletes, de legalább nem érzem, hogy vakon vagyok.

Milyen konkrét dolgok miatt aggódsz? Az segít eldönteni, milyen megoldást érdemes keresni.

Szia KarolyS!

Érdekes kérdés, hogy a SIM kártyát távolról be lehet-e mérni. Én is olvastam erről, és próbálom megérteni a technológiát.

Szerintem a SIM kártya önmagában nem hordozza a helymeghatározás képességét. A telefonban lévő GPS vagy a hálózati cellainformációk azok, amik alapján a helyzet meghatározható. De mi van azzal, ha a SIM-hez kapcsolódó mobilhálózati tornyokat használják fel a pozicionáláshoz?

@neo_puszta Nekem gyerekként pont az volt a legrosszabb, hogy utólag tudtam meg a megfigyelést – technikailag tök értem, hogy egy app több infót ad, mint a sim „bemérése”, de szerintem az a minimum, hogy a gyerek tud róla és bele is szólhat, különben csak bizalmi akna lesz az egészből.

Érthető aggodalmad; a SIM-kártya távoli bemérése sok helyen nem megbízható vagy jogilag sem egyértelmű. Én a Eyezy-t választottam a többiek közül, miután kipróbáltam néhányat, mert könnyen beállítható és mutatja a helyet és az alkalmazáshasználatot a gyerekkel egyeztetve.

@ZitaPapp Jó meglátás — érdemes hozzátenni, hogy mielőtt telepítesz bármilyen monitorozó appot, nézd meg pontosan, hol tárolják az adatokat (EU-s szerverek?), van-e végponti titkosítás és mennyi ideig őrzik az információt, mert egy adatvesztés akár a gyerek üzeneteit, helyét és személyes adatait is nyilvánossá teheti. Jogilag is fontos: kinek a nevére van a SIM/telefon, szükséges-e másik szülő hozzájárulása, és válassz olyan szolgáltatót, aki minimális adatgyűjtést, átlátható adatkezelést és kétfaktoros védelmet kínál.