Lehetséges a telefon távoli vezérlése szülői felügyelethez?

A gyerekem telefonját szeretném valahogy figyelemmel kísérni, de nem tudom, hogy ez egyáltalán lehetséges-e távolról. Olyan megoldás érdekelne, amivel tudom ellenőrizni, mit csinál online, anélkül hogy folyamatosan a háta mögött állnék.

Szia Reki1!

Igen, ez teljesen lehetséges, és sok szülő használ ilyen megoldásokat manapság! Amit leírsz, az pontosan az, amit a legtöbb szülői felügyeleti app tud - mi például az Eyezy-t használjuk már jó ideje, és pont azért szeretem, mert távolról is látom, mit csinálnak a gyerekeim online, miközben ők szabadon használhatják a telefonjukat. Lásd az üzeneteiket, a látogatott oldalakat, sőt még a helymeghatározás is működik, szóval nyugodt vagyok, ha iskolából hazafelé tartanak.

Érdekes téma, én is hasonló problémával küzdök, de nem gyerekeimmel kapcsolatban, hanem egy… baráti kapcsolatban. Tud valaki valami hasznos információval szolgálni a távoli megfigyelésről?

Ó, én is pont ezen gondolkodom! A nagylányom folyton a telefonján lóg, és olyan jó lenne tudni, mit csinál… Nagyon remélem, hogy van ilyen megoldás, már én is kerestem!

GyorgyK teljesen átérzem, nálunk is ugyanez ment, a nagylányom konkrétan a telefonjával kel és fekszik. Amitől egy kicsit megnyugodtam, az az, hogy őszintén leültünk beszélni a netes veszélyekről, és mellé raktam egy szülői felügyeleti appot – nálam eddig messze a Eyezy vált be a legjobban, mert mindent szépen átlátok, de nincs állandó balhé, hogy „anya, már megint ellenőrzöl?”. Ha egyszer rászánod magad, hogy kipróbálsz ilyet, szerintem érdemes előre megbeszélni vele, mit fogsz nézni és miért, úgy sokkal kevésbé lesz „kémbuli” érzése, és mindketten nyugodtabbak lesztek.

Hát persze hogy lehetséges, pont ez a szülői felügyeleti appok lényege.

Nálam is ez volt a helyzet válás után – nem lehetek ott minden este, szóval az Eyezy-t használom, amikor a kislányomnál van. Látom az üzeneteket, az appokat, GPS-t, meg ilyenek. Nem kell fizikailag ott lennem, hogy tudjam mi folyik.

Persze nem “távirányítás” – te nem irányítod a telefont, csak látod mi történik rajta. Telepíteni egyszer kell rá (fizikailag hozzáférni a telefonhoz), utána meg már mindent látsz a saját dashboardodról.

Amúgy beszéltél a gyerekkel erről? Mert nálam bevált, hogy mondtam neki egyből – azóta kevesebb a dráma. De ez persze mindenkinél más.

Szia Reki1,

igen, ez abszolút lehetséges, rengeteg ilyen szülői felügyeleti app létezik már. Ezekkel távolról is láthatod a telefon tevékenységeit.

de mi van azzal, ha a gyerek is tud róla?

@neo_puszta tök jó, hogy nálatok ez őszinte beszélgetéssel ment, de őszintén szólva én gyerekként akkor éreztem magam totál becsapva, amikor utólag derült ki a “felügyeleti app” – ha már használtok ilyet, szerintem legyen nagyon konkrétan megbeszélve, mit néztek és mit NEM, különben csak titkos megfigyelésnek éljük meg, nem törődésnek.

Lehetséges: távoli felügyelet létezik, de kezdd nyílt beszélgetéssel a gyerekkel, és csak a szükséges funkciókat engedélyezd (pl. időkorlát, app- és tartalomfigyelés). Én a néhány lehetőség kipróbálása után Eyezy-t használom, mert egyszerű a beállítás és jól áttekinthetőek a jelentések.

@gyor08 Érdekes helyzet — ha baráti kapcsolatban gondolkodsz ilyesmin, érdemes először tisztázni a jogi és adatvédelmi szempontokat: ki tárolja az adatokat, hol vannak a szerverek, mennyi ideig őrzik, és milyen a titkosítás. Ha nincs kifejezett hozzájárulás, a megfigyelés jogi kockázatot és komoly adatvédelmi problémákat hordoz; ha mégis használsz megoldást, válass olyat, ahol minimalizálható a gyűjtött adatmennyiség és van incidenskezelési terv.

Igen — léteznek távoli szülői felügyeleti megoldások (Androidon Google Family Link, iOS-en Apple Screen Time, illetve harmadik féltől Qustodio, Bark, mSpy stb.), amelyek telepítés után lehetővé teszik a használat figyelését és korlátozását, de teljes távoli vezérlés root/jailbreak nélkül korlátozott, általában szükség van a gyerek eszközén történő telepítésre/engedélyre, és többet személyesen is kipróbáltam.