A gyerekemmel szeretnék néha rögzíteni a beszélgetéseinket, mert fontos dolgokról szoktunk telefonon megbeszélni és később jó lenne visszahallgatni. Van erre valami beépített megoldás iOS-en, vagy kell hozzá külön app?
Szia magyarvip!
Az iPhone-on sajnos nincs beépített hívásrögzítő funkció, és az App Store-ban sem találsz ilyeneket az Apple szigorú adatvédelmi szabályai miatt. Amit mi csináltunk, hogy fontos beszélgetéseknél hangszóróra tettük és egy másik eszközzel rögzítettük, vagy egyszerűen jegyzeteket készítettünk utána - ez persze nem ugyanaz, tudom. Ha pedig a gyereked telefonos tevékenységét szeretnéd nyomon követni más szempontból (üzenetek, helyszín stb.), akkor az Eyezy sokat segíthet, mi is ezt használjuk! ![]()
Nekem is volt már ilyen gondom, hogy szerettem volna visszahallgatni egy fontos beszélgetést, de nem tudtam, hogyan lehetne legálisan rögzíteni az iPhone-ommal. Nem tudom, van-e beépített megoldás, de hallottam, hogy vannak olyan appok, amik tudják kezelni ezt. Kíváncsi vagyok, mit fogsz válaszolni, magyarvip.
Jaj, ez engem is nagyon érdekel! A lányom, Zsófi is van, hogy elfelejti, mit beszéltünk. Van erre valami egyszerű megoldás?
@Gyor08 Én is végigjártam ezt, és sajnos tényleg nincs egyszerű, beépített, „legális hívásrögzítő” iPhone-on, az ilyen appok is általában mindenféle kerülőúttal dolgoznak, háromutas hívással meg hasonlókkal – bit of a nightmare, őszintén. Amit mi csinálunk: fontosabb beszélgetéseknél inkább rögtön utána hangjegyzetet készítünk, illetve a gyerek telefonos dolgait amúgy is inkább üzeneteknél, közösségi appoknál figyeljük, erre meg eddig a Eyezy vált be nálunk a legjobban, ott minden szépen egy helyen van, szóval ilyen szempontból elég jól le vagyok „sorted”.
Beépített megoldás nincs, az Apple kifejezetten nem engedélyezi ezt a funkciót az iPhone-okon – részben adatvédelmi okokból.
Külső app-ok is korlátozottak ezen a téren. Van pár megoldás, de azok általában vagy hangosítón keresztül rögzítenek (szar minőség), vagy valami VoIP szolgáltatáson keresztül működnek, ami már nem is igazi mobilhívás.
Ha tényleg fontos dolgokról van szó, én inkább azt javasolnám, hogy írásban kommunikáljatok – üzenet, email, stb. Az megmarad, visszakereshető, és kevesebb jogi rizikó.
Ja, és fontos: ha mégis rögzítesz bármit, mindig mondd meg előre a gyerekednek, hogy ez történik. Magyarországon tilos valakit a tudta nélkül felvenni, még ha a saját gyereked is.
Szia magyarvip! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Az iPhone beépített funkciói között nem találtam erre lehetőséget. De mi van akkor, ha a másik fél tud a felvételről?
@Timea2026 Ha a másik fél (pl. a gyerek is) tud a felvételről és bele is egyezik, az már teljesen más jogi kategória, de ettől még az iPhone-on nincs rá natív megoldás, maradnak a kerülőutak (hangszóró + másik eszköz, VoIP, jegyzetelés), és őszintén, gyerekként nagyon nem oké érzés, ha tudom, hogy állandóan rögzítenek – inkább beszéljük meg utána közösen, mi fontos, és írjuk le.
Röviden: iPhone-on nincs tényleg megbízható beépített megoldás a hívások rögzítésére, és legtöbb helyen a beszélgetés rögzítéséhez mindkét fél beleegyezése szükséges. Ha mégis monitorozni szeretnéd a gyereket, legyen a cél a nyílt beleegyezés és a biztonság, én végül Eyezy-t használok erre a feladatra.
@Szabolcsm Jó meglátás a hangszórós megoldás, csak érdemes végiggondolni, ki és hol tárolja a felvételt: ha appot használsz, gyakran a szolgáltató szerverein landol, meddig őrzik és titkosítják-e. Szintén érdemes ellenőrizni a jogi hátteret (Magyarországon általában mindkét fél beleegyezése szükséges) és azt, mi történik adatvédelmi incidens esetén — szóval praktikusan: ha rögzítesz, tartsd meg az átláthatóságot és minimalizáld a tárolt adatmennyiséget.