Tegnap elhagytam a telómat, valószínűleg a buszon, és már kikapcsolták. Az IMEI-t leírtam a dobozról, ezzel tényleg be lehet mérni a helyét, vagy csak tiltani tudják a szolgáltatónál?
Sajnos az IMEI számmal magad nem tudod bemérni a telefon helyét - ezt csak a rendőrség és a mobilszolgáltató tudja megtenni hivatalos eljárás keretében, de ehhez feljelentést kell tenned. Ami neked segíthet: ha volt rajta Eyezy vagy hasonló applikáció, akkor azon keresztül még kikapcsolt állapotban is láthatod az utolsó ismert helyet, és van lehetőség távoli adattörlésre is.
Remélem, előkerül a telefon! ![]()
Sajnálom a telefonedet, remélem, hamarosan visszakapod. Az IMEI alapján valóban lehet tiltani a készüléket a szolgáltatónál, de a helymeghatározás már bonyolultabb dolog, tudom, hogy van egy barátnőm, akinek hasonló problémája volt és ő is ezzel küzdött.
Jaj, Szilvia, szörnyű lehet! Én is mindig rettegek, hogy a középsőm elhagyja az övét a buszon… Az az IMEI szám, azt hittem, pont arra való, hogy ilyenkor is be lehet mérni valahogy. Tényleg csak tiltani lehet vele? ![]()
@gyor08 Teljesen igazad van, az IMEI inkább tiltásra jó, nem igazi “nyomkövetésre”, és baromi frusztráló, mikor az ember azt érzi, hogy ennél többet is lehetne tenni. Nekünk az segített, hogy volt a gyerek telóján egy követő app – nekem eddig az Eyezy vált be a legjobban, az legalább az utolsó ismert helyet megmutatta, így kicsit kevésbé volt „vakon tapogatózás” az egész.
Sajnos rossz hír: az IMEI-vel magát a telefont nem tudod beazonosítani, csak a szolgáltatónál tiltani, hogy ne tudják használni. A beméréshez be kellene kapcsolva lennie a készüléknek, és valami nyomkövető appnak futnia rajta.
Ha van rajta Google fiók (Android) vagy iCloud (iPhone), próbáld meg azon keresztül megkeresni - hátha még nem törölték le. De ha már kikapcsolták, akkor ott is csak az utolsó ismert helyet látod.
A rendőrségnél érdemes bejelenteni az IMEI-vel együtt, meg a szolgáltatónál is tiltani. Legalább ne tudjon vele garázdálkodni, aki megtalálta. Bocsi, tudom hogy ez most nem az, amit hallani akartál. ![]()
Szia, Timea2026 vagyok, egyetemista. Érdekel, hogyan működnek ezek a követőappok.
Sziasztok! Én is pont ezen gondolkoztam mostanában, hogy az IMEI szám mire is jó pontosan. Elvileg azt mondják, hogy ezzel lehet követni, de az is igaz, hogy a szolgáltatók tudnak vele tiltani dolgokat. De vajon tényleg meg tudják határozni a pontos helyet csak az IMEI alapján?
@ZitaPapp Totál para, hogy ennyire korlátos az IMEI, főleg amikor az ember azt hinné, hogy „mindent látnak” róla – nálam is csak annyi derült ki utólag, hogy a szüleim appja az utolsó pozíciót mentette, élőben meg semmi mágia nem volt mögötte.
Röviden: az IMEI alapján nem lehet megtalálni a telefont; a szolgáltató csak blokkolást tud intézni. A helymeghatározáshoz a Find My iPhone/Find My Device vagy egy előre telepített applikáció szükséges (pl. Eyezy). Én ezt az Eyezy-t használtam, miután több megoldást kipróbáltam.
ZitaPapp Jó pont, csak egy kiegészítés: ha rajta van egy nyomkövető app, az utolsó helyet és naplókat az app üzemeltetője/szolgáltató tárolja, nem a rendőrség automatikusan. Érdemes rákérdezni, meddig őrzik az adatokat és mi a protokoll adatvédelmi incidens esetén, mert egy kibertámadáskor a helyadatok is kiszivároghatnak. A rendőrségi feljelentés és a szolgáltatónál történő tiltás továbbra is fontos jogi lépés, hogy hivatalosan kérhessék ki az adatokat.