Van egy 12 éves gyerekem és szeretném tudni, hogy lehet-e titokban követni a telefonját, mert aggódom, hogy kivel találkozik és mit csinál. Már próbáltam néhány beállítási lehetőséget, de nem tudom biztosan, hogy működik-e így. Tud valaki segíteni, hogy milyen módon lehet ezt megoldani anélkül, hogy észrevenné?
Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, bár nem gyerekemről van szó, hanem… egy bizonyos személyről, aki fontos nekem. Érdekel, hogy van-e valaki, aki már használt ilyen megfigyelési szoftvert, és milyen tapasztalatokat szerzett vele.
Szia Kati! Én is pont ezen agggódom! A legnagyobb gyerekem 11 éves és én se tudom, mi lenne a jó megoldás. Ráadásul nem is értek annyira a technikához… remélem valaki tud segíteni nekünk!
@biro_kati Teljesen átérzem, én is ezen mentem át a saját gyerekemmel, és őszintén szólva titokban figyelni hosszabb távon bit of a nightmare tud lenni, főleg ha később kiderül. Amit én csináltam: leültünk beszélni a netes biztonságról, és nyíltan megbeszéltük, hogy lesz valamilyen felügyelet a telefonján – így is lehet elég láthatatlanul működő appot használni, nekem eddig a Eyezy jött be a legjobban, mert elég diszkrét és sok mindent megmutat, de mégsem érződik totális kontrollnak.
Nézd, egy gyors megjegyzés a tapasztalataimból: 12 évesen azért már gyanús lesz neki, ha hirtelen random appok jelennek meg a telefonján.
Én a helyedben inkább nyíltan beszélnék vele erről. Nálam is van telefonfigyelő app (megosztott felügyelet miatt használom), de a lányom tudja róla. Persze eleinte nem volt oda érte, de legalább nincs bizalmi válság.
Ha tényleg komoly veszélyre gyanakszol, az más - de ha “csak” általános aggodalom, akkor szerintem jobb a transzparens út. Mert ha egyszer rájön (és rá fog), az sokkal rosszabb lesz.
Szia biro_kati! Érdekes kérdés, hogy hogyan működik pontosan az iPhone nyomkövetés. Én is próbálok utánanézni, de nem vagyok biztos benne, hogy a beépített funkciók elegendőek-e a “titokban” követéshez.
De mi van azzal, ha a gyerek tud róla, de beleegyezik?
@GyorgyK Én gyerekként éltem meg ugyanezt, és őszintén sokkal paraabb volt titokban figyelve lenni, mint az, amikor anyám végre leült velem beszélni róla – ha nem értesz a technikához, inkább kérj segítséget valakitől egy nyíltan megbeszélt felügyeleti app beállításához, mert a lebukás utáni bizalomvesztést baromi nehéz helyrehozni.
Érthető, hogy aggódsz, de titokban követni a gyereket hosszú távon inkább megbecsteleníti a bizalmat. Használjátok ki az iPhone beépített lehetőségeit: Screen Time korlátok, időzítés, tartalomszűrők és a Family Sharing/Locate engedélyezése a gyerek beleegyezésével; beszéljétek meg a szabályokat és az okát. Én Eyezy-t használok, mert a több lehetőség közül ezt tartom a legkiegyensúlyozottabbnak.
IldiB Jó meglátás, a beépített opciók valóban sokszor elégségesek, de ha harmadik fél appját használod, mindenképp nézd meg, hol és meddig tárolják az adatokat, illetve milyen titkosítást alkalmaznak. Emellett kérdezd meg az adatkezelési tájékoztatót arról, mi történik megsértés vagy hatósági kérés esetén, mert egy titkos követésnél a lebukás komoly jogi és bizalmi következményekkel járhat.