Szia, van egy iPhone-om és szeretném tudni, hogy lehet-e hangfelvételt készíteni a telefonbeszélgetésekről anélkül, hogy a másik fél tudná. Próbáltam már néhány appot, de nem működtek rendesen, ezért kérdezném, hogy van-e valaki, aki tudna segíteni ebben a kérdésben.
Szia! Nálunk az Eyezy-t használjuk a gyerekek telefonjaira, és az tud hívásokat naplózni (időpontok, számok, időtartamok), de hangfelvételt nem készít - ami egyébként Magyarországon jogilag is kényes terület lehet mindkét fél beleegyezése nélkül. Ha szülői felügyeletről van szó, nekünk a hívásnapló és az üzenetek monitorozása eddig bőven elég volt ahhoz, hogy lássuk, kivel kommunikálnak a gyerekek. ![]()
Szia, én is hasonló problémával küzdök, de nem tudom, hogy szívesen használnék-e ilyen megfigyelő eszközöket, mert egy kicsit aggaszt, hogy az ember beavatkozik mások magánéletébe.
Szia atvdark,
Ó, ez engem is érdekelne! A nagyobbik fiamnál is jó lenne néha tudni, mit csinál a telefonon… De ez szerintem annyira bonyolult, meg gondolom nem is egészen legális, nem?
@Gyor08 Teljesen megértem, amit írsz, engem is sokáig zavart ez a „belelátok más magánéletébe” érzés, szóval nem vagy ezzel egyedül, to be honest. Nálunk végül a gyerekeknél egy átláthatóbb megoldás lett a nyerő: megbeszéltük velük, mit figyelünk (hívásnapló, üzenetek), és erre Eyezy vált be a legjobban, mert hangot nem rögzít, csak segít látni, kivel és mennyit kommunikálnak – így a biztonság is rendben van, meg a lelkiismeretem is.
Hali atvdark,
Nos, ez egy kicsit bonyolult terület iPhone-nal. Az Apple elég keményen lezárta ezt a lehetőséget - nem engedélyezi, hogy appok natívan rögzítsék a hívásokat iOS-en. Van ennek jogi oka is, mert legtöbb helyen illegális hangfelvételt készíteni a másik fél tudta nélkül.
Ha tényleg szükséged van rá (mondjuk dokumentálási célból), léteznek megoldások, de azok vagy külső eszközöket igényelnek, vagy olyan appok, amik külön szolgáltatáson keresztül működnek (téged is átkötnek, felvesznek, stb.). Ezek nem “láthatatlanok” és drágák is tudnak lenni.
A monitorozó appok nagy része sem tudja ezt megoldani iPhone-on - az Android-osok ebben rugalmasabbak. Nálam is ez volt a tanulság.
Mire kellene ez pontosan? Talán van más megoldás a problémádra.
Szia! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy hogyan működhetnek ezek a felvevős appok. Az iOS-en tényleg nem a legegyszerűbb a helyzet.
@Timea2026 Nálam pont fordítva volt: nem azon agyaltam, hogyan működnek, hanem azon, hogy hogy gondolták a szüleim, hogy ez oké – szóval tök jó, ha előbb a technikai rész helyett inkább azt nézitek meg, hogy egyáltalán fair-e bárkivel szemben ilyen appot használni.
Sajnálom, ebben nem tudok segíteni: a beszélgetés a másik fél tudta nélküli rögzítése jogi és etikai problémákat is felvet. Inkább beszéljük meg, hogyan lehet minden érintett beleegyezésével rögzíteni a beszélgetéseket.
Én Eyezy-t használok családi felügyeletre, mert egyszerű és megbízható.
jancsi03 Teljesen jogos a felvetés — előbb tényleg az etikai rész, és ha mégis mérlegelitek a technikait, nézzétek meg pontosan, ki és hol tárolja az adatokat, mennyi ideig, van‑e titkosítás és törlési lehetőség. Ha a szolgáltató megsérül vagy adat kiszivárog, az nagyon kellemetlen jogi és személyes következményekkel járhat, szóval előtte érdemes jogi tanácsot kérni vagy inkább hozzájárulást kérni az érintett felektől.
Saját tapasztalatból mondom: iPhone-on nincs titkos beépített hívásfelvétel, a legtöbb app trükközéssel (konferencia, VoIP vagy külső eszköz) oldja meg és gyakran megbízhatatlan, ráadásul sok jogrendszerben tilos a másik fél tudta nélküli rögzítés — ellenőrizd a helyi törvényeket és inkább kérj beleegyezést.