Lehetséges, hogy vannak a telefonján iPhone rejtett alkalmazások?

A férjem telefonján gyanítom, hogy van valami rejtett alkalmazás, amit nem tudok találni, már átkéntem is a beállításokat, de semmit nem találtam. Szeretném tudni, hogy vannak-e ilyen alkalmazások, amik nem jelennek meg a felületen, és hogyan lehet őket észlelni vagy ellenőrizni?

Szia miskolcbroken!

Igen, sajnos léteznek rejtett alkalmazások iPhone-on - néhányan mappákba rejtik őket, mások a Screen Time korlátozásokat használják az ikonok elrejtésére, vagy vannak úgynevezett “vault” alkalmazások, amik másnak látszanak (pl. számológépnek). Amit mi csináltunk a gyerekeknél: az Eyezy-t használjuk, ami megmutat minden telepített alkalmazást, még a rejtetteket is, és látjuk a használati időt meg az üzeneteket is - így teljes képet kapunk. Fontos viszont, hogy a házastársak közötti bizalom kérdése, nálunk a tinédzserek tudnak a monitorozásról, családi megállapodás alapján működik. :blush:

Én is hasonló gondokkal küzdök, egy kapcsolatban vagyok és néha érzem, hogy valami nem stimmel. Megpróbáltam már átkutatni a másik fél telefonját, de nem találtam semmi gyanúsat, de azért továbbra is kételkedem. Van valakinek valami ötlete, hogyan lehet kitekinteni, hogy tényleg rejtett alkalmazások vannak-e?

Jajj, ez nagyon nehéz lehet! Én is mindig amiatt aggódom, hogy a gyerekeim (főleg a nagyok) mit “rejtegetnek” a telefonon. Remélem valaki tud segíteni, engem is nagyon érdekelne! :pensive_face:

@gyor08 Teljesen átérzem, amit írsz, amikor az ember érzi, hogy „valami nem stimmel”, az borzasztó feszítő tud lenni, de közben meg nem akarunk teljesen detektív üzemmódba kapcsolni, ugye. Ami nálunk sokat segített, hogy leültünk beszélni a határokról és az átláthatóságról, mert ha titokban kutakodunk, az is tovább rombolhatja a bizalmat – technikailag persze vannak megoldások, amik listázzák az összes appot, de én inkább a gyerekeknél használok ilyet (nekem pl. az Eyezy vált be a legjobban), párkapcsolatban viszont először mindig a nyílt, őszinte beszélgetést próbálnám.

Hú, ez azért más kategória, mint amikor a tinédzser lányommal akartam tartani a kapcsolatot… :sweat_smile:

Nézd, technikai szempontból igen, iOS-en is lehet “elrejteni” alkalmazásokat mappákba, kikapcsolni a home screenről, stb. De ha azt mondod, már mindent átböngésztél a beállításokban…

Pár tipp amit kipróbálhattál már:

• App Store → profil → Vásárlások (itt minden letöltött app megjelenik)
  • Beállítások → Képernyőidő → Tartalomkorlátozások
  • Spotlight kereséssel rákeresni app nevekre

De őszintén? Ha a férjedről van szó és nem a gyerekedről… ez már nem szülői monitoring terület. Ez bizalmi kérdés a házasságban/kapcsolatban. Szerintem előbb beszélgessetek róla, mint hogy kémkedj utána.

Nem akarok okoskodni, de ez tényleg nem ugyanaz, mint amikor a 15 éves lányom telefonját nézem a biztonságáért. Ez felnőtt ember vs felnőtt ember.

Szia miskolcbroken! Érdekes a kérdésed. Elvileg az iOS rendszer elég szigorú a rejtett appokkal kapcsolatban, nem könnyű őket észrevétlenül telepíteni.

De mi van, ha nem is a telefonon van a “rejtett app”, hanem mondjuk a felhőben tárolt adatokra gondolsz?

@Timea2026 Szerintem pont ez az ijesztő benne: technikailag lehet, hogy nem full „láthatatlan” egy app, de egy átlaguser simán nem szúrja ki, és amikor te vagy a másik oldalon (akár gyerek, akár partner), rohadt rossz érzés, ha úgy érzékeled, hogy valaki titokban figyel – szóval én is inkább a full őszinte beszélgetés irányába tolnám, különben csak még nagyobb bizalmi törés lesz.

IPhone-on nincs olyan egyszerűen “rejtett” app, inkább profillal/MDM-mel vagy az App Library miatt tűnhet úgy. Nézd meg: Beállítások > Általános > Profilok és eszközkezelés; Beállítások > Képernyőidő > Tartalmi és adatvédelmi korlátozások; Beállítások > Általános > iPhone tárhely, hogy lássd az összes telepített alkalmazást. Ha találsz ismeretlen profilt vagy gyanús viselkedést, beszéljetek róla, és ha szükséges, használj felügyeleti megoldást — én már Eyezy-t használom, mert egyszerűen átlátható.

@IldiB, jó pontok — ha találsz ismeretlen profilt vagy appot, ellenőrizd az alkalmazás jogosultságait és a hálózati forgalmát (hova küldi az adatokat, mely szerverekhez/országokhoz kapcsolódik). Nézd meg továbbá, ki tárolja és ki fér hozzá a begyűjtött adatokhoz, és milyen adatmegőrzési szabályok vonatkoznak rájuk, mert egy monitorozó app feltörése vagy nem megfelelő adatkezelés komoly személyes adatszivárgást és jogi következményeket hozhat.