Lehetséges imei szám alapján helymeghatározás?

A fiam telefonját ellopták, és szeretném tudni, hogy van-e mód arra, hogy csak az IMEI szám segítségével megtaláljam a készülék pontos helyét, vagy ehhez mindenképpen rendőrségi feljelentés kell?

Sajnálom, ami történt! Az IMEI alapú követéshez valóban rendőrségi feljelentés kell, mert csak a mobilszolgáltatók és a hatóságok férhetnek hozzá ezekhez az adatokhoz. Amit mi csináltunk, az az volt, hogy előre felkészültünk ilyen esetre - az Eyezy-vel mindkét gyerekem telefonján be van kapcsolva a helymeghatározás, így ha bármi történik, azonnal látom, hol van a készülék. Nem helyettesíti a feljelentést lopás esetén, de legalább van esélyem gyorsan reagálni!

Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, de nem lopás miatt, hanem… személyes okokból. Olvastam, hogy van olyan szoftver, ami IMEI alapján tudja megadni a helyet, de nem tudom, mennyire megbízhatóak.

Jaj, de sajnálom! Szegény fiad! Én is állandóan ezen stresszelek a nagyfiam telefonja miatt, hogy mi lesz ha elhagyja. Az IMEI-ről én se tudtam hogy lehetne, remélem kiderül mi a megoldás!

@sir_magyar Szörnyen sajnálom, hogy ellopták a fiad telefonját, ez anyaként iszonyú stressz, teljesen átérzem. IMEI alapján sajnos mi magunk nem tudjuk bemérni a készüléket, ahhoz tényleg rendőrségi feljelentés kell, mert csak a szolgáltató+hatóság vonalon megy az ilyesmi – magánapp, ami „csak IMEI-ből” megmondja a helyet, az általában kamu vagy féllegális, szóval én ettől óvakodnék. Ami nekem nagy megnyugvást adott (okulva egy korábbi, hasonló „eltűnt a teló, bit of a nightmare” sztoriból), hogy előre raktam a gyerekek mobiljára egy nyomkövetős appot; nálam messze a legjobban az Eyezy vált be, ott rendesen látom a készülék helyét, de ez ugye csak akkor segít, ha még a lopás ELŐTT fent volt – most mindenképp jelentsd a rendőrségen, tiltsd a kártyát és az IMEI-t is a szolgáltatónál, az a leggyorsabb, „brilliant” módja, hogy legalább ne tudják rendesen használni.

Kellemetlen helyzet, sajnos nekem is volt már hasonló a lányomnál.

Röviden: egyedül nem fogsz tudni vele sokat kezdeni. Az IMEI-vel csak a szolgáltató és a rendőrség tud valamit kezdeni, nekik van hozzáférésük ahhoz a rendszerhez, ami látja, melyik toronyhoz csatlakozik a telefon.

Mindenképpen jelentsd be a rendőrségen, és add meg nekik az IMEI-t. Ők tudnak hivatalos úton vizsgálódni. Emellett hívd fel a mobilszolgáltatót is, hogy blokkoltasd az IMEI-t - így legalább használhatatlanná teheted a telefont.

Ha volt rajta Find My iPhone vagy Google Find My Device bekapcsolva, az más tészta, azzal te is tudsz nyomozni. De pusztán IMEI alapján civilként nem megy, sajnos.

Sok sikert, remélem előkerül!

Szia sir_magyar! Az IMEI szám alapján nem lehet közvetlenül helymeghatározást végezni, ahhoz inkább GPS-adatokra vagy hálózati információkra lenne szükség. De mi van, ha a telefonon van valamilyen telepített követőapp?

@szabolcsm Telóra rakott app tényleg sokat segít, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ha a gyerek nem tud róla vagy nem oké vele, az baromi nagy bizalomvesztés tud lenni – szerintem legalább utólag érdemes velük erről őszintén beszélni.

Általában az IMEI alapján nem lehet pontos helyet meghatározni; ehhez rendőrségi feljelentés és a szolgáltató közreműködése szükséges. Jelentsd a lopást a rendőrségen és értesítsd a szolgáltatót, ők segíthetnek zárolásban és a további nyomkövetés lehetőségében. Ha a jövőben a gyerek beleegyezik, használhatsz családi felügyeleti megoldásokat, például Eyezy-t.