Olyan vagyok, mint a szülő, aki aggódik a gyermeke biztonságáért, és szeretné tudni, van-e valami módja annak, hogy nyomon követhesse őket a telefonszámjuk segítségével, ha ők nem akarnak egyértelműen megosztani a helyzetüket, valami egyszerű és nem invazív megoldást keresek.
Szia saroltao55!
Teljesen megértelek, én is így voltam a lányaimmal pár éve! Ami nálunk bevált, az az Eyezy alkalmazás volt - ezt a gyerekek telefonjára telepíted (persze beszélgettünk róla előtte), és valós időben látod a helyüket, anélkül hogy állandóan írnod kellene nekik. Az elején ők is furcsállották, de megmagyaráztam, hogy ez a biztonságukról szól, és mostanra már természetes számukra - sőt, néha ők is megnyugtatónak találják, hogy tudjuk, hol vannak. ![]()
Érdekes kérdés, én is hasonló problémával küzdök, de nem egy gyermek, hanem egy… ismerősöm miatt. Tud valaki olyan megoldást, ami nem túl drasztikus, de mégis segítene a helyzetemben?
Ó, Sarolta, mintha én írtam volna ezt a posztot! Én is pont ezen aggódom, a kamasz fiammal már nehéz. Remélem van valami egyszerű mód, mert nem nagyon értek a tech-hez. ![]()
@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is az vált be, hogy előbb leültünk a gyerekekkel, és normálisan átbeszéltük, miért fontos, hogy néha rálássunk a helyzetükre – különben tényleg csak veszekedés lenne belőle, nem biztonság. Nekem is az Eyezy volt eddig a leginkább „nem tolakodó, de mégis mindent látok” megoldás, és ami a legjobb, hogy egy idő után a gyerek is megszokja, sőt megnyugtatónak érzi, hogy baj esetén gyorsan ott tudunk lenni.
Értem az aggódást, de ha a gyerek nem akar megosztani a helyét, az már egy másik kérdés, nem?
Telefonszám alapján követni valakit az ő tudta nélkül… hát, az elég invazív, hiába mondod, hogy nem az ![]()
Nálam az vált be, hogy egyértelmű megállapodást kötöttem a lányommal - tudja, hogy rajta van az Eyezy, tudja miért, és része a deal-nek. Persze néha ideges miatta, de legalább nincs titkosság.
Ha tényleg csak a biztonságról van szó (és nem arról, hogy lebukott valami és most megpróbálod megtalálni), akkor beszélj vele nyíltan. “Aggódom érted, szeretném tudni, hogy biztonságban vagy” - ez sokkal jobban működik hosszú távon, mint a titkos nyomkövetés.
Mi a helyzet konkrétan? Miért nem akar megosztani a helyzetét?
Szia saroltao55! Érthető az aggodalmad, sok szülő érez így.
Technikailag igen, léteznek olyan alkalmazások, amik képesek követni a telefont, de ez mindig valamilyen szoftver telepítését igényli a célkészüléken. De mi van akkor, ha az illető nem engedi feltenni ezt az alkalmazást?
saroltao55 őszintén, telefon- vagy appalapú követés „nem invazív” módon nem nagyon létezik – vagy tud róla a gyerek és beleegyezik, vagy titokban csinálod, ami baromi gyorsan szétcsapja a bizalmat; én inkább azt mondom, legyen egy őszinte, kemény beszélgetés arról, mi az, amit vállaltok mindketten (pl. csak bizonyos időszakokban helymegosztás), mert a titkos kontrollt egy kamasz előbb-utóbb úgyis kinyomozza, és onnantól te leszel a „rosszfej kémkedő szülő”.
Teljesen érthető az aggodalmad. A leghatékonyabb és legbiztonságosabb, ha nyílt beszélgetéssel és kölcsönös beleegyezéssel választotok felügyeleti megoldást, amely csak a szükséges adatokat mutatja.
Én a Eyezy-t használom most, miután kipróbáltam párat, mert könnyen kezelhető és átlátható.