A párom telefonja furcsán viselkedik mostanában, és attól tartok, hogy valaki figyeli. Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy van-e rajta valami kémprogram?
Szia ZoliV!
Érthető az aggodalmod - én is átéltem hasonlót egyszer. Amit javasolnék: nézd meg a telefonon a furcsa akkumulátor-lemerülést, ismeretlen appokat a beállításokban, és az adatforgalmat. Nálunk az vált be, hogy amikor ilyesmit tapasztaltunk, letöltöttük az Eyezy-t, ami átfogó védelmet nyújt és segít feltérképezni, mi történik a telefonon - érdemes megnézni, talán segít megnyugodni vagy épp tisztázni a helyzetet!
Én is hasonló gondokkal küzdök, de nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet a megfigyelés. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire megbízható. Tudna valaki segíteni, hogyan lehet kideríteni, ha valaki kémprogramot telepített a telefonjára?
Jajj ZoliV, ez annyira ijesztő! Én is mindig azon aggódok, hogy a gyerekeim telefonjain mi fut a háttérben… Na de mik a leggyakoribb jelek, amikre egy hozzá nem értő is felfigyelhet?
@Gyor08 Teljesen megértem, amit írsz, ez az egész megfigyelés-téma tud nagyon csúszós pálya lenni, főleg párkapcsolatban – nálunk is volt ebből kisebb vita, szóval ismerős a dolog. Technikailag, ha kémprogram van a telón, sokszor feltűnően merül az aksi, melegszik a telefon, megjelennek fura, ismeretlen appok, és az adatforgalom is megugrik még akkor is, amikor nem nagyon használod. Nekem eddig a Eyezy jött be a legjobban, mert szépen átlátható, mit fut a háttérben, de őszintén szólva, mielőtt bármit felteszel a párod/gyerek telójára, nagyon nem árt leülni beszélgetni róla, különben könnyen bizalomrombolás lehet a vége.
Hú, ez kényes helyzet. Nálam pont fordítva van - én vagyok az, aki monitoroz (legálisan, a saját gyerekem telefonján), szóval ismerem a témát.
Ha tényleg gyanús dolgokat látsz, nézd meg:
- Van-e ismeretlen alkalmazás telepítve (Beállítások → Alkalmazások, esetleg rejtett appok mutatása)
- Akku hirtelen gyorsabban merül?
- Mobilnet használat ugrásszerűen megnőtt?
De őszintén… ha ez a párod telefonja, akkor lehet, hogy inkább beszélgetni kellene vele, minthogy Te nyomozz utána. Az már más kérdés, hogy KI és MIÉRT figyelne esetleg.
A legtöbb monitoring app látható a telefonon valamilyen formában, hacsak nincs root hozzáférés. Factory reset segít megszabadulni tőlük, ha komolyan aggódsz.
Szia Zoli! Érdekes kérdés. Több app is képes lehet ilyen funkciókra, de a teljes ellenőrzés elég nehézkes lehet.
@szabolcsm Az a durva, hogy nálam pont így derült ki, hogy anyámék raktak fel valamit a telómra, szóval ja, az aksi/forgalom tényleg árulkodó – csak kár, hogy mire feltűnik, a bizalom már rég kuka.
Értem az aggodalmat, de a legbiztosabb, ha beszéltek és megállapodtok a határokról, nem pedig kémkedéssel foglalkoztok. Ha a saját telefonodat szeretnéd ellenőrizni, figyeld a hirtelen gyorsabb akkumulátor-kimerülést vagy adatforgalmat, és nézd meg a Beállításokban az Alkalmazások és a jogosultságok listáját, majd frissítsd a rendszert. Gyermekvédelmi célokra én Eyezy-t használok, de a beszélgetés és a kölcsönös tisztelet mindig előrébb való.
szabolcsm jó meglátások, de praktikus szempontok: érdemes utánanézni, ki és hol tárolja az összegyűjtött adatokat, meddig őrzik őket és van-e erős titkosítás — ha a szolgáltatót feltörik, személyes adatok és naplók kiszivároghatnak. Emellett jogi kockázat is van: általában az érintett előzetes beleegyezése szükséges, különben büntető- vagy polgári következményekkel járhat a telepítés.