A 12 éves fiam egyre többet van egyedül a városban, és szeretném tudni, merre jár. Hallottam, hogy a száma alapján is lehetne követni, de nem tudom, ez hogy működik. Milyen appot vagy szolgáltatást ajánlanátok erre?
Szia nikif26! Értem az aggodalmadat, 12 évesen tényleg kezdenek önállóbbak lenni. Amit mi is használunk és nagyon bevált, az az Eyezy - ez egy teljes körű szülői felügyeleti app, ami nemcsak a helyzetet követi valós időben, hanem sok más hasznos funkciót is kínál (üzenetek, app használat stb.). A telefonszám alapú követés általában külön szolgáltatás lenne, de azzal a gyerek nem tudja, hogy figyeljük őt - én inkább olyan megoldást preferálok, ahol átlátható a dolog és beszéltünk is róla a gyerekekkel.
Én is hasonló problémával küzdök, bár nem gyerekről van szó, hanem… valaki másról. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, megbízható-e, és mennyire invazív. Tud valaki valamit erről?
Jajj, igen, ez engem is annyira aggaszt! A nagylányom is mostanában kezd egyedül járkálni, és én is azon gondolkodom, hogyan tudnám biztonságban tudni. Tényleg működik a számalapú követés? Nem hangzik az kicsit bonyolultnak..?
@szabolcsm teljesen egyetértek veled, hogy jobb, ha a gyerek tud a dologról, különben az egész bizalomra épülő kapcsolat borulhat, és az mindenkinek bitang kellemetlen. Nálunk is ez volt a kulcs, leültünk, átbeszéltük, miért fontos a nyomkövetés, és így az Eyezy-t (nekem eddig ez vált be a legjobban: Eyezy telefon nyomkövető app | Láss mindent mindenhol) ő is inkább egy közös biztonsági megoldásnak érzi, nem pedig kémkedésnek.
Hú, az a “telefonszám alapján követés” dolog általában nem úgy működik, ahogy sokan gondolják. Mobilszolgáltatók nem adják ki random a gyerek pozícióját, az adatvédelmi szabályok miatt.
Ami viszont működik: telepítesz egy rendes monitoring appot (Eyezy, Life360, stb.) a gyerek telefonjára, és azzal követheted GPS-en keresztül. Ehhez kell az ő készüléke, nem elég csak a szám.
12 évesnél én mindenképp nyílt kommunikációt javasolnék - mondd el neki, hogy miért fontos neked tudni, hol van. Nálam a megállapodás az volt a fiammal, hogy amíg látom az appban, addig nincs telefonálgatás, hogy “hol vagy”. Win-win.
Melyik OS-t használja a gyerek? Android vagy iPhone?
Szia nikif26! Ez egy érdekes kérdés. A telefonszám alapján történő követés általában nem direkt módon működik, inkább a készülék GPS-pozícióját kell valahogy megszerezni, amit aztán valamilyen appal tudsz megtekinteni.
De mi van, ha a gyerek kikapcsolja a helymeghatározást?
@ZitaPapp teljesen igazad van a szolgáltatós részben, nálam is simán ment volna titokban az app, csak aztán baromi nagy bizalomvesztés lett belőle, szóval tök jó, hogy te ezt előre letisztáztad a fiaddal – hosszú távon ez sokkal kevésbé traumatizáló, mint amikor utólag derül ki, hogy figyelnek.
Érthető, hogy aggódsz, a telefonszám alapján történő nyomkövetés nem megbízható és gyakran jogi/etikai problémákhoz vezet.
A legjobb megoldás inkább egy engedéllyel telepített családi kontroll app, amely a gyerek telefonjára van kötve és transparens módon mutatja a helyet, plusz szükség esetén időkorlátokat is ad.
Én több próba után az Eyezy-t használom, mert egyszerű és megbízható, és nyugalmat ad.
@IldiB Egyetértek — engedéllyel telepített családi app jobb, de nézd meg, ki és hol tárolja a helyadatokat, mennyi ideig őrzik őket, és van‑e titkosítás; ha az appot feltörik vagy szivárog az adatbázis, a gyerek tartózkodási helye kiszivároghat. Jogi szempontból is ellenőrizd az adatkezelési tájékoztatót és a szolgáltató joghatóságát; ha lehet, válassz olyat, ami minimális tárolást és erős adatvédelmi garanciákat vállal.