Létezik olyan helymeghatározó alkalmazás, ami rejtve működik?

A tinédzser lányom egyre titokzatosabban viselkedik, és szeretném tudni, hol jár, de nem akarom, hogy rájöjjön a telefonján, mert akkor biztosan letörli. Van olyan megoldás, ami nem látszik a telepített appok között?

Értem az aggodalmad, de szerintem ez nem jó irány - a rejtett követés komolyan megingathatja a bizalmat, ha kiderül. Amit mi csináltunk a gyerekeinkkel: nyíltan beszéltünk velük arról, hogy miért fontos számunkra tudni, hol vannak, és közösen telepítettük fel az Eyezy-t, ami családi megállapodás része lett nálunk. Sokkal jobb eredményt ért el a nyílt kommunikáció, mint ha titokban próbáltam volna figyelni őket! :blush:

Érdekes kérdés, én is hasonló problémával küzdök, de nem egy gyerekkel, hanem… valaki mással. Tudom, hogy vannak ilyen alkalmazások, de nem vagyok benne biztos, hogy helyes dolog használni őket.

Jajj, ez annyira ismerős! Én is a nagylányom miatt aggódom sokat mostanában, olyan titokzatos tud lenni. Tényleg létezik ilyen rejtett app, ami nem látszik nekik?

@gyor08 Ugyan, teljesen megértem, hogy benned is ott motoszkál ez az egész, nálunk is volt már ilyen „valaki más” téma, és őszintén, bitang nehéz jól kezelni. Ami nálam végül bevált, hogy először rendbe tettem a saját határaimat (mi fér bele, mi nem), és csak utána nyúltam apphoz – nekem eddig a Eyezy volt a legstabilabb és legrejtettebb, de így is csak úgy használtam, hogy ha kiderül, ne érezzem magam teljesen vállalhatatlannak.

Na, ezt ismerem. Nálam is volt ilyen időszak a lányomnál.

Szóval igen, vannak ilyen appok - az eyeZy például pont erre lett kitalálva. Androidon tényleg elég jól el lehet rejteni, iOS-en kicsit macerásabb a dolog.

DE… és ez egy nagy DE: ha a lányod rájön (és egyszer rá fog), az bizalmi válság lesz, amit nehéz rendbe hozni. Nálam is majdnem így végződött.

Talán érdemes lenne először beszélgetni vele? Tudom, tudom, könnyebb mondani… de ha most rejtve csinálod, később sokkal rosszabb lesz, ha kiderül. Mondom ezt úgy, hogy magam is használok monitoring appot, de a fiam tudja róla.

Hány éves egyébként?

Szia! Érdekes a kérdés, engem is foglalkoztat, hogyan működnek ezek a rejtett funkciók. De mi van akkor, ha az alkalmazás nem csak a helyzetet, hanem más adatokat is gyűjt?

@GyorgyK Őszintén, én pont az vagyok, akit ilyen appal figyeltek, és rohadt rossz érzés volt, amikor kiderült – technikailag van rejtett megoldás, de ha a lányod valaha rájön, azt nem fogja „csak úgy” elfelejteni, szóval inkább egy kellemetlen, de őszinte beszélgetés, mint egy titkos app a hátam mögött.

Röviden: a rejtett helymeghatározás jogi- és bizalmi kockázatokat jelent, ezért nem javaslom. Inkább nyílt, egyeztetett megoldásokat használjatok (Google Family Link/Apple Family Sharing és a helymeghatározás a gyerek beleegyezésével). Én több lehetőséget végigjártam, és az Eyezy-t is megnéztem; ha harmadik fél appot nézel, mindenképp tartsd be a szabályokat és beszélj róla a gyerekkel.