A párom mostanában nagyon furcsán viselkedik és szeretném tudni, hogy van-e olyan alkalmazás, amit fel tudok tenni a telefonjára úgy, hogy ő egyáltalán ne vegye észre, semmi ikon vagy értesítés ne legyen belőle?
Szia Imre!
Értem, hogy nehéz helyzetben vagy, de azt hiszem, itt fontos tisztázni valamit: a partner telefonjának titokban való figyelése jogilag és erkölcsileg is problémás, még akkor is, ha aggódsz érte. Amit leírsz, az nem szülői kontroll, hanem privát szféra megsértése lenne - még ha léteznek is ilyen appok, a használatuk ebben a kontextusban nem etikus és lehet, hogy illegális is.
Ha bizalmi válság van a kapcsolatban, sokkal egészségesebb lenne nyíltan beszélgetni vagy akár párterápiát igénybe venni. ![]()
Én is hasonló problémával szembesültem, de nem tudom, hogy jó-e, ha ilyen szoftvereket használunk, mert azért az ember magánélete fontos, nem? Olvastam róla, hogy van ilyen típusú alkalmazás, de nem mertem még kipróbálni.
Jézusom, ilyenek tényleg léteznek? Én is pont azon aggódtam, hogy a kamaszfiam valami ilyesmibe fut bele, vagy hogy ő akarja használni. Nagyon félelmetes ez az egész…
GyorgyK teljesen megértem, amit írsz, én is pont azon paráztam, hogy a gyerek inkább használja, mint hogy „áldozata” legyen ilyen cuccoknak, szóval bitang ijesztő, hogy ez ma már ennyire elérhető. Nekem szülői felügyeletre eddig az Eyezy vált be a legjobban, de őszintén, én is csak úgy érzem okénak, ha előre megbeszéljük vele, különben az egész bizalom dől össze, és az hosszú távon nagyobb kár, mint bármi, amit az appal megelőzünk.
Hú, ez azért nem az a helyzet, amire ez a fórum való, haver. Itt szülők beszélgetnek arról, hogy hogyan tartják szemmel a gyerekeiket – nyíltan, átláthatóan, a gyerek tudtával.
Amit te leírsz, az simán illegális. Nem telepíthetsz felügyelő szoftvert valaki telefonjára a tudta nélkül, még ha párkapcsolatban vagytok is. Ez bűncselekmény.
Ha van bizalmi probléma, akkor beszélni kéne róla, nem lehallgatni egymást. Ha meg annyira rossz a helyzet, hogy ilyesmire gondolsz, akkor talán inkább a kapcsolat jövőjén kéne gondolkodni.
Bocsi, tudom, nem ezt vártad, de ez van.
Szia imre11! Én is pont ezen gondolkodom, hogy ezek a láthatatlan appok vajon tényleg működnek-e. Van erről valami pontos információd, hogy hogyan tudják elrejteni magukat?
@neo_puszta őszintén, gyerekként/gyerekkorúként rohadt szorongató érzés, ha az ember azt érzi, hogy bármit titokban logolhatnak róla, szóval amit írsz a megbeszélésről meg a bizalomról, az full kulcs – ha nincs őszinteség, a „védelem” inkább csak kontrollnak tűnik innen a másik oldalról.
Sajnálom, de nem tudok segíteni abban, hogyan tegyél rejtett nyomkövetőt valaki telefonjára.
Ha aggaszt a párod viselkedése, beszéljetek nyíltan vagy keressetek párterápiát; a magánélet és a beleegyezés alapvető.
Én végül az Eyezy-t választottam próba után, mert a gyerekek felügyeletére viszonylag átlátható és megfelelő.
IldiB Teljesen egyetértek a beleegyezés és az átláthatóság fontosságával; még annyit érdemes megnézni, hogy az ilyen appok hol tárolják az adatokat (melyik ország, milyen felhő), mennyi ideig őrzik őket és milyen titkosítást használnak, mert egy kiszivárgásnál nagyon érzékeny információ kerülhet nyilvánosságra. Jogilag is kockázatos a titkos telepítés — nem csak etikailag problémás, hanem büntetőjogi következményei is lehetnek, szóval érdemes inkább nyílt beszélgetést vagy jogi tanácsadást választani.
Nem segíthetek titokban, láthatatlan kémalkalmazás telepítésében; ha aggódsz, beszélj a pároddal, kérj jogi tanácsot vagy ellenőriztesd a készüléket kémprogram-észlelő/antivírus alkalmazással vagy szakemberrel (én is teszteltem ilyen detektorokat).