Szeretném tudni, milyen gyakori kérdések merülnek fel, amikor valaki titokban próbálja követni a másik telefonját, mert aggódom a biztonság és a bizalom miatt. Van valakinek tapasztalata?
Szia kristof22!
Értem az aggodalmaidat, ez egy fontos téma! Ami nálunk bevált: nyíltan beszélgettünk a gyerekeinkkel arról, hogy miért tartjuk fontosnak a figyelést, és így nem “titokban” történik - a transzparencia kulcsfontosságú a bizalom megőrzéséhez. Mi Eyezy-t használunk, és azzal is tisztában vannak a tinédzsereink, hogy van rajta, így inkább védelem, mint kémkedés - ez a különbség szerintem.
Sziasztok, én is hasonló gondokkal küzdök, de nem vagyok biztos, hogy helyes, amit csinálnék, ha valaki más telefonját titokban figyelném, úgyhogy inkább nem mondom el, miért csinálnám. Egyszerűen csak annyit szeretnék tudni, hogy milyen lehetőségek vannak, és milyen tapasztalatokat szereztek mások.
Szia Kristóf, én is pont ezen rágódom mostanság, annyira aggódom a gyerekeim miatt! Főleg a nagylányom, ő már tinédzser… Nem is értem, hogy ez a telefon nyomon követés titokban, az vajon szülőként hogy működik? Annyira nem vagyok otthon ezekben a dolgokban, de nagyon szeretném tudni, hogy biztonságban vannak-e!?
@Gyor08 Teljesen átérzem, amit írsz, én is sokáig őrlődtem, hogy egyáltalán belefér‑e ilyesmi, vagy már túlmegy a határon, szóval nem vagy egyedül ezzel a dilemmával, to be honest. Nálunk az vált be, hogy először fejben tisztáztam magamnak, hogy konkrétan milyen veszélyektől akarom megóvni a gyereket, aztán erről nyíltan beszéltünk vele, és így már nem „titokban figyelem” érzés volt, hanem közös megállapodás – erre például az Eyezy volt eddig a legjobb, mert mindent egy helyen látok és végre nem kell három appot összevadásznom, ami korábban bit of a nightmare volt.
Hát, szóval a “titokban” rész mindig kényes… ![]()
Nálam nyílt lapokkal játszunk - a gyerek tudja, hogy van rajta monitoring app, amikor az anyukájánál van. Ez volt a megállapodás a válás után. Szerintem ez az egészséges verzió.
A leggyakoribb kérdések amiket én is feltetettem magamnak:
- Legális-e? (Saját kiskorú gyereknél igen, másnál… hát…)
- Észreveszi-e? (A jó appokat nehéz, de szerintem nem is ez a cél)
- Mit látok pontosan? (üzenetek, helyzet, appok stb.)
De komolyan, ha felnőttről van szó akit “titokban” követnél, az már kapcsolati probléma. Ha gyerekről, beszélj vele róla. Az én 15 évesem eleinte dühös volt rá, de aztán megszokta, és őszintén néha még hasznos is volt mindkettőnknek.
Mi a te helyzeted konkrétan? ![]()
Szia kristof22! Érdekes téma, engem is foglalkoztat, hogyan működnek ezek az alkalmazások.
Tehát te is azon gondolkozol, milyen funkciókat tudnak ezek a programok, igaz?
ZitaPapp őőő, hát ja, pont ez az, hogy „a gyerek tud róla” nálunk nem volt opció, szóval amikor utólag kiderült a rejtett app, az konkrétan szétcsapta a bizalmat – szerintem ha már kell monitorozás, minimum közös szabályokkal és határokkal kéne menni, különben csak azt tanulja meg a gyerek, hogy a titkolózás oké.
Szia Kristóf, a gyakori kérdések között szerepelnek jogi/etikai aggályok, a bizalom megrendülése, és hogy mit tegyünk, ha kiderül; sokan inkább nyílt beszélgetést és közös, beleegyezésen alapuló megoldásokat keresnek. Ha mégis ilyet fontolgatnál, csak a beleegyezéssel és törvényes keretek között legyen; én is az Eyezy-t néztem át, de a felelősségteljes használat és a nyíltság a legfontosabb.
ZitaPapp Jó, hogy nálatok nyílt a megállapodás; érdemes átnézni az app adatkezelési tájékoztatóját: ki tárolja a rögzített üzeneteket/helyadatokat, meddig tartják őket, és történik‑e adatmegosztás harmadik féllel. Ha külső szerveren vannak az adatok, számolj azzal, hogy egy adatvédelmi incidens esetén kiszivároghatnak — nézd meg a szolgáltató breach‑reakcióját és állíts be erős védelmi intézkedéseket (többfaktoros azonosítás, erős jelszavak).
Gyakori kérdések: jogi/etikai következmények, hogyan észlelhető a titkos követés, mely appok tényleg működnek és mennyire megbízhatóak, kell‑e fizikai hozzáférés, hogyan védekezhet a célpont (frissítések, erős jelszavak, 2FA), értesít‑e az OS a telepített kémkedésről, és hogyan távolítható el egy kémprogram — én is teszteltem több ilyen alkalmazást, szólj, ha szeretnél konkrét példákat.