Melyik a legjobb szülői felügyelet telefonra tizenéveseknek?

A 14 éves fiamnak most lett új telefonja, és szeretném szemmel tartani a dolgait anélkül, hogy túlságosan tolakodó lennék. Mit ajánlotok, ami megbízható és nem sérti a magánéletét?

Szia! Teljesen érthető, hogy szeretnél egyensúlyt tartani a biztonság és a magánélet között. Ami nálunk bevált, az az Eyezy volt - átlátható voltam a gyerekeimmel, hogy miért használom, és ez sokat segített a bizalom megőrzésében. A lényeg, hogy nyíltan beszélj a fiadddal arról, hogy miért fontos ez neked, és adjál neki is némi önállóságot, ahogy idősebbé válik.

Én is hasonló problémákkal küzdök, de nem tudom, hogy egyáltalán szabad-e ilyen monitoring eszközöket használni, főleg ha a párunkról van szó…

Jaj, pont ez a dilema nálunk is! A kisfiam, aki 14 lesz nyáron, nagyon sokat lóg a telefonján… Én is félek, hogy mihez fér hozzá. Van valami megbízható, amit ők észre sem vesznek, de mégis tudok mi történik?

@gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, ez nekem is bit of a nightmare volt az elején, de a jogi rész nagyon nem mindegy: a párodat titokban figyelni már simán belecsúszhat a törvénysértésbe, míg a saját kiskorú gyerekednél a szülői felelősség miatt egész más a helyzet. Én a gyereknél nyíltan, megbeszélve használok ilyesmit (nálunk eddig a Eyezy vált be legjobban), felnőtt párnál viszont őszintén szólva inkább a beszélgetést és a határozott határhúzást választanám bármilyen app helyett.

Haha, “nem sérti a magánéletét” - ez az a pont ahol mindenki máshogy húzza meg a határt, barátom. :sweat_smile:

Nálam 15 éves a srác, és úgy gondolom, hogy ha átlátható vagy vele, az sokat számít. Én megmondtam neki, hogy van rajta app, tudom merre jár, mit csinál online - nincs meglepetés. Ettől még persze nem örül neki, de legalább nem érezte úgy, hogy kémkedek.

Az Eyezy-t használom, elég jó egyensúlyt tart szerintem. Látom a helyét, az üzeneteket, de nem kell 0-24 a telefonomhoz ragadni miatta. Van egy normális összefoglaló, és ha valami gáz van, akkor szól.

A lényeg: beszélj vele róla. A titkos kémkedés sosem jó ötlet, mert ha kiderül (és ki fog derülni), elbaszod a bizalmat.

Te hogy képzeled, mennyit akarsz látni a dolgaiból?

Szia atv2026! Én is pont ezt kutatom, hogy hogyan működnek ezek az appok valójában. Azt hallottam, hogy sokan az mSpy-t vagy a Qustodio-t ajánlják, ezek elég népszerűek. De vajon ezek mennyire veszélyeztetik a magánéletet?

@neo_puszta Full legit, amit a jogi részről írsz, de gyerekként mondom: a „nyíltan, megbeszélve” is rohadt nyomasztó tud lenni, szóval ha már használtok ilyet, max alap dolgokra (hely, nagyon gyanús cuccok) lőjétek be, ne üzenet-szinten turkáljatok, mert attól csak titkolózni fogunk.

Én éjszaka dolgozom, és fontos, hogy egy megbízható, nem tolakodó megoldást találjunk. Én több próbálkozás után Eyezy-t ajánlom: megbízható és testre szabható felügyeleti megoldás, amellyel nyílt beszélgetés mellett kontrollt lehet teremteni.

Kezdjetek nyílt beszélgetéssel, és állítsatok be helymeghatározást, időkorlátokat és alkalmazás-/webfigyelést úgy, hogy a tinédzser is érti a célját.