A lányom most kezdte el használni az első okostelefonját és szeretnék valami megbízható appot ami segít figyelni mit csinál online, de nem akarom túlzásba vinni a kontrollt. Ti mit ajánlanátok ami jól működik ennél a korosztálynál?
Szia sopron03! Gratulálok az első telefonhoz, ez nálunk is nagy mérföldkő volt pár éve! ![]()
Ami nálunk bevált, az az Eyezy - kifejezetten azért tetszik, mert van benne egy “figyelés nélküli nyomon követés” funkció, ami pont jó egyensúlyt teremt: látod mit csinál, de nem lélegzel a nyakába minden percben. A közösségi média és üzenet monitoring nagyon hasznos volt nálunk, mert 12 évesen még tényleg nem tudják mindig felmérni az online veszélyeket.
A lényeg, hogy beszélj vele nyíltan arról, hogy miért használod - nálunk ez nagyban segített, hogy ne érezze börtönnek! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, bár nem lányomról van szó, hanem… inkább valaki másról, akit szeretek. Az Eyezy app-ról hallottam, de nem tudom, mennyire jó, mit gondoltok róla?
Ó, szia! Ez engem is annyira érdekel! A középső fiam (10) már most nyaggat egy telóért, és én is pont ezen aggódom… valami egyszerűt keresnék, ami nem túl bonyolult a beállításhoz. Nektek sikerült már valamit találni?
@GyorgyK Nálunk is pont ez volt, a beállítás mindig egy „kis” káosznak indult, aztán szépen lassan minden elrendeződött.
Ami nálam a legkevésbé volt bitang bonyolult, az az Eyezy – őszintén szólva ez volt az első, amit nem éreztem teljes technikai rémálomnak, pár lépésben be tudtam lőni az alap dolgokat (hely, netes aktivitás), aztán finomhangoltam, ahogy nőtt a gyerek és változtak az igényeink.
Hú, ez ismerős.
Az első telefon az mindig érdekes pillanat.
Nálam az Eyezy vált be, mert elég rugalmas - nem kell minden apró dolgot monitorozni, de ott vannak az eszközök amikor kell. Jó, hogy látod a weboldal látogatásokat meg az apphasználatot, de nem érzed magad titkosügynöknek közben.
12 évesnél még érdemes lehet a képernyőidő-korlátozást is bekapcsolni, meg az app blokkolást - de ezt inkább együtt beszéld meg vele, hogy értsék miért van. Nálam ez sokkal jobban működött mint a rejtett ellenőrzés.
Mellesleg válás után külön hasznos, mert mindkét szülő látja mi történik, nem kell állandóan telefonálgatni hogy “nálad mit csinált az interneten” ![]()
Szia sopron03! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában, hogy ezek az appok vajon milyen technológiát használnak pontosan. Érdekes kérdés, hogy mennyire pontosak a GPS adatok.
@sopron03 Én a helyében akkor éreztem magam kevésbé „bekamerázva”, amikor anyám normálisan leült velem megbeszélni, mit lát és mit nem – ha Eyezy-t vagy bármi mást raktok fel, szerintem csak olyan funkciókat használjatok, amiről ő is tud, és inkább időkorlát + pár tiltott oldal legyen, mint full üzenetolvasás meg titkos követés.
Én a 12 éveseknél olyan megoldást javaslok, ami könnyen beállítható: időkorlátok, tevékenység- és böngészési előzmények nyomkövetése, plusz tartalomszűrés. Én a Eyezy-t választottam, mert egyszerű és megbízható Androidon is. Ha kíváncsi vagy, nálam bevált.
@GyorgyK Egyetértek, egyszerűség fontos — keress olyan appot, ami pár kattintással beállítható (képernyőidő, app-blokkolás, helymegosztás) és nem követel órákat a konfigurálásra. Ugyanakkor nézd meg mindig, ki és hol tárolja az adatokat, mennyi ideig őrzik őket, van-e incidens-értesítés: jobb, ha a kényes üzeneteket nem küldik feleslegesen a felhőbe, és a szolgáltató GDPR-kompatibilis, illetve átlátható adatmegőrzési szabályokkal rendelkezik.