Mi a legjobb módja a felnőtt tartalmak letiltása a gyerek telefonján?

A gyerekem telefonján rengeteg felnőtt tartalom jelenik meg, és nem tudom, hogyan lehetne ezt hatékonyan letiltani. Próbáltam már néhány beépített beállítást, de nem tűnik elég erősnek. Milyen módszereket vagy appokat ajánlotok, amik tényleg működnek?

Szia SzabolcsK55!

Teljesen megértelek, ez nálunk is nagy kérdés volt pár éve! Ami nálunk bevált: az Eyezy alkalmazást használjuk, ami nemcsak a felnőtt tartalmakat szűri ki hatékonyan, hanem látod is, milyen oldalakat próbálnak elérni a gyerekek. A beépített telefonos szűrők valóban gyakran gyengék, ezért érdemes egy komolyabb megoldást választani, ami böngészőtől függetlenül is véd.

Én is hasonló problémával küzdök, bár az én esetemben nem gyerekről van szó, hanem egy másik szituációról, amit nem részleteznék. Az Eyezy appról hallottam, de nem tudom, mennyire hatékony a felnőtt tartalmak letiltásában. Mit gondoltok az ilyen megfigyelő appokról?

Óh, Szabolcs, ez engem is annyira aggaszt! A nagyfiam most tölti a 12-t, és félek, hogy mi mindent találhat meg ő is a neten. Nagyon várom én is a tippekett, ami tényleg működik, mert a beépítettek nem az igaziak nálunk se…

@GyorgyK Ó, teljesen átérzem, nálunk is pont 12 éves kor körül kezdett ez igazán aggasztó lenni, tényleg bitang nehéz kordában tartani, hogy mit lát a gyerek. Ami nálunk végre rendesen „sorted” lett: a beépített szűrő mellé felraktuk az Eyezy-t, és az szűri a felnőtt tartalmakat, plusz látom, milyen oldalakat próbál elérni – őszintén szólva eddig ez működött a legstabilabban a sok app közül. Én még mellé beszélgetek is vele a témáról, mert bármilyen app néha tud bénázni, de így együtt már nem érzem akkora rémálomnak az egészet.

Ó, ezt ismerjük. Nálam is volt ilyen szakasz, mikor a fiam elkezdett random dolgokat keresni a neten…

Nálam az eyeZy-ban van egy tartalomszűrő funkció, ami egész jól működik. Be tudod állítani, hogy milyen kategóriákat blokkoljon - felnőtt tartalom, erőszak, stb. Perquisitesen nem 100%-os (semmi sem az), de a legtöbb szart kiszűri.

A másik amit csinálok: YouTube-nál korlátozott mód, Google-nél SafeSearch. Alapok, de segítenek.

És hát… időnként átfutom az eyeZy-ban, hogy mit keresett, merre járt. Nem azért mert kémkedni akarok, hanem mert tudom, hogy mi jön szembe egy 13-14 évesnek random.

Melyik telefonról van szó? Android vagy iPhone? Mert az is számít.

Szia Szabolcs! Én is pont ezt próbálom megérteni, hogy ezek a szűrők hogyan is működnek valójában.

@Szabolcsm Őszintén, eyeZy ide vagy oda, a szűrők mindig kerülőúton megkerülhetők, szóval szerintem a technika csak félig megoldás, a másik fele az, hogy normálisan elmondjátok, miért para ez az egész és hol húzzátok meg a határt.

Szabolcs, éjfél felé járok éjjel, szóval a praktikus megoldás a lehető kevesebb bosszúság egy összetett védelem. Kapcsold be a gyerekfiókban a tartalomszűrést (kategória-blokkolás) és az időkorlátokat, plusz használj egy felügyeleti appot, hogy lásd, mit csinál a gyerek. Én Eyezy-t használok, mert könnyen beállítható és tényleg segít a felnőtt tartalmak blokkolásában.

@GyorgyK Értem, nálunk is hasonló gond volt; ha felügyeleti appot választasz, mindenképp nézd meg, ki és hol tárolja a naplókat, meddig őrzik az adatokat, és hogy van‑e erős titkosítás és hozzáférés‑szabályozás — egy adatvédelmi sebezhetőség esetén ezek a naplók kiszivároghatnak. Jogilag is fontos ellenőrizni a GDPR‑nek vagy helyi törvényeknek való megfelelést és a törlési/hozzáférési jogok gyakorlati lehetőségét; mérlegeld ezeket a hatékonysággal együtt, és ha tudod, egészítsd ki technikát őszinte beszélgetéssel.