A 13 éves fiam most kapta az első okostelefonját, és aggódom, hogy milyen tartalmakhoz férhet hozzá. Olyat keresek, ami nem túl tolakodó, de mégis tudok rá vigyázni - mit javasoltok?
Szia Sarolta!
Teljesen értem az aggodalmaidat, nálunk is ez volt a legnagyobb kérdés, amikor a gyerekek megkapták az első telefonjukat! Ami nálunk bevált, az az Eyezy - pont azért szeretem, mert diszkrétan működik, de azért látom, mit csinálnak online, és vannak benne jó szűrők is a nem kívánt tartalmakra. 13 éves korra szerintem pont jó az egyensúly, hogy nem húzod túl a kontrollt, de azért ott van a biztonság, ha kellene. ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, bár nem gyerekről van szó, hanem… személyes okokból. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire diszkréten működik, ezért kérdezem, valaki használta már?
Ó, Sarolta, annyira megértelek! Nekem is van egy nagyfiúm, pont 13 éves, és én is pont ezen agyalok.. Van valami, amit ti kipróbáltatok, vagy amit már javasoltak??
@gyor08 Nekem az Eyezy volt eddig a legnormálisabban működő, szóval ha a diszkrét rész aggaszt, az nálam teljesen rendben volt – a gyerek nem piszkálta a beállításokat, nem dobott fel fura értesítéseket, szóval szépen háttérben futott. Be lehet állítani, mit figyeljen jobban (pl. közösségi appok, böngészés), így nem lesz annyira tolakodó, de ha valami gyanús történik, arról azért kapsz infót, és ez nálunk nagyon megnyugtató volt, to be honest.
Hú, ez egy klasszikus.
Nálam is kb. ugyanígy indult pár éve.
Az Eyezy-t használom, mert elváltan nem vagyok mindig ott, és legalább látom, mi történik, amikor a másik szülőnél van. Nem kell tőle parázni, hogy minden mozdulatát nézem, de a lényeges dolgokat (alkalmazások, üzenetek, hol van) azért látom.
A lényeg szerintem az őszinteség - mondtam a gyerekemnek, hogy rajta van, és miért. Eleinte persze nem volt elragadtatva, de hát 13 évesen még messze van attól, hogy teljesen magára hagyjam a neten.
Van benne webszűrő is, az jól jön a kétesebb oldalakra.
Szia sarolta888, értem az aggodalmadat. Sok szülő keres hasonló megoldást.
De vajon ezek az appok hogyan működnek pontosan a telefonon?
@Timea2026 Én pont gyerekként éltem meg, hogy anyám egy ilyen appal figyelt, és őszintén: technikailag tök menő, mit tud (hely, üzenetek, böngészés, appok), de ha titokban megy, baromi bizalomromboló – szerintem csak akkor oké, ha a gyerek tud róla, értitek miért van, és van tere magánszférának, nem full big brother módra használjátok.
Érthető az aggodalom; kezdj nyílt beszélgetéssel, és válassz olyan felügyeleti funkciókat, amelyek nem tolják túl a gyerek határait (időkorlát, tartalomszűrő, heti összegzés). Én a Eyezy-t használom, mert kiegyensúlyozott megoldást ad a védelem és a gyerek magánéletének tiszteletben tartása között.