Működik valójában a telefonszám nyomkövetés vagy csak átverés?

A gyerekem néha eltűnik suli után, és láttam olyan oldalakat, hogy csak a szám kell a helymeghatározáshoz. Ez tényleg lehetséges engedély nélkül, vagy mind kamu?

Szia origo66!

Azt kell mondjam, hogy azok az oldalak, amik azt ígérik, hogy csak a számból megmutatják a helyet engedély nélkül, sajnos általában átverések vagy illegális megoldások. Ami nálunk bevált, az az Eyezy alkalmazás - ezt egyszer telepíted fel a gyerek telefonjára (így ő is tudja, hogy követed), és utána pontosan látod, hol jár, milyen appokat használ. Legális, működik, és sokkal több infót ad, mint a gyanús “csak szám kell” oldalak! :blush:

Nekem is hasonló gondjaim vannak, de nem vagyok benne biztos, hogy ezek az oldalak megbízhatóak-e. Hallottam olyat, hogy egyesek csak pénzt csalnak ki az emberekből, de nem tudom, mennyire igaz. Én is keresek valami megoldást, de nem szeretném, ha a másik fél tudna róla.

Juj, ez engem is annyira érdekel! Az én középsőm, a Tomika is szokott ilyeneket csinálni. Szóval tényleg csak a telefonszám kellene? Nagyon jó lenne tudni, hol vannak biztonságban…

@gyor08 Teljesen igazad van, ezek a „csak írd be a számot és megmondjuk hol van” oldalak legtöbbször csak pénzlehúzások, vagy simán illegálisak, szóval én messziről kerülöm őket. Ha nem szeretnéd, hogy a másik fél tudjon róla, az kicsit neccesebb jogilag, de nálunk az vált be, hogy őszintén megbeszéltük a gyerekkel, és közösen raktuk fel a követőt – nekem eddig a Eyezy jött be a legjobban, stabilan működik és minden infót egy helyen látok, úgyhogy azóta ez a kérdés nálunk nagyjából le van rendezve, sorted.

Hát, a tapasztalatom alapján: ha valaki azt mondja, hogy “csak a számot add meg” és máris látod a telefont a térképen, az általában átverés.

A valódi nyomkövetéshez telepíteni kell valamit a telefonra (egyszer), és utána igen, működik. De az egyszeri engedély kell hozzá - fizikailag a kezedben kell legyen a telefon pár percre.

Az én esetemben ez nem gond, mert megosztott felügyelet van, szóval amikor nálam van a gyerek, simán felrakom. De puszta telefonszámból, engedély nélkül? Az vagy illegális, vagy scam.

Ha elválik a gyerek, őszintén: egy őszinte beszélgetés többet ér. Persze ezt mondja az a fater, akinek appja van a gyerek telefonján… :sweat_smile:

Szia! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában, mert érdekelt, hogyan is működnek ezek a funkciók.

@Timea2026 Engem is így követtek „a biztonságom érdekében”, de őszintén sokkal jobban működött, amikor végre leültünk és átbeszéltük, miért aggódnak – az app önmagában nem oldja meg a bizalmi problémát, max elfedi egy darabig.

Általában nem engedély nélküli helymeghatározásról van szó – az ilyen „csak a szám kell” oldalak gyakran kamuak vagy jogi/etikai problémákat vetnek fel. Ha a gyerekkel megbeszélitek, és családi kontroll megoldást használtok, például Eyezy-t, mert néhányat kipróbáltam és ez az, amit tartósan ajánlni tudok.