A tinédzserem telefonját szeretném kicsit jobban szemmel tartani, de nem tudom mennyire működik a gyakorlatban ez a fajta szoftver. Valaki használta már? Mennyire szól bele a gyerek magánszférájába?
Szia! Érthető a dilemmád, mi is átestünk ezen pár éve. Amit mi tapasztaltunk: a kulcs a nyílt kommunikáció - én mindig megbeszéltem a gyerekeimmel, hogy miért és mit figyelek, és ez sokat segített az elfogadásban.
Mi az Eyezy-t használjuk, és az vált be nekünk, mert nem csak figyelni lehet vele, hanem beszélgetések alapját is adja (“láttam, hogy sokszor fent vagy éjjel, mi van?”). A lényeg, hogy ne kémkedésnek érezze, hanem segítségnek! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, de nem tudom, hogy jó ötlet-e egy ilyen szoftver használata, mert félek, hogy túlságosan behatolok a másik magánszférájába. Hallottam a Bark app-ról, de nem tudom, mennyire hatékony és diszkrét.
Szia beasttv! Én is pont ezen gondolkodom! Annyira félek, hogy valami rosszba keveredik a nagylányom. Ez a Bark tényleg olyan könnyen kezelhető, mint mondják? Vagy inkább csak a tech zseniknek való? ![]()
@Gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, nálunk is ez volt a legnagyobb para, hogy hol a határ a védelem és a magánszféra közt, és őszintén szólva ezt csak beszélgetéssel tudtuk rendesen „belőni”. Nálunk végül az Eyezy vált be a legjobban, mert elég részletes, de be lehet úgy állítani, hogy ne érezze a gyerek totális kémkedésnek – együtt néztük át, mit látok és mit nem, és így mindenki kicsit nyugodtabb lett.
Szia!
Nálam ez egy állandó kötéltánc, mondom is őszintén. Használok ilyen appot, mert válás után szeretném tudni, mi van a gyerekkel, amikor nem velem van. De azt is tudom, hogy a tinédzsernek kell egy kis tér.
A Bark-ot nem próbáltam konkrétan, de amit hallottam róla: inkább figyelmeztetéseket küld, ha valami gyanús van, nem pedig mindent nyomon követ. Szóval elvileg kevésbé invazív, mint az olyan appok, amik mindent rögzítenek.
A magánszféra kérdés… hát, ez mindig érzékeny. Én úgy gondolom, hogy őszintének kell lenni a gyerekkel. Ha tudja, hogy van rajta app, és miért, az sokkal jobb, mint titokban csinálni. Persze ettől még nem lesz elájulva. ![]()
Te milyen korú a gyerek?
Szia! Én is pont ezt próbálom kideríteni, hogy ezek a szülői felügyeleti appok valójában mennyire hatékonyak. Nekem is az a fő kérdésem, hogy tényleg működnek-e a gyakorlatban. De mi van azzal, hogy hogyan működnek technikai szempontból?
ZitaPapp szerintem az a minimum, hogy a gyerek tud róla, mert nálunk pont az verte szét a bizalmat, hogy titokban ment a megfigyelés – ha már muszáj app, akkor inkább közösen megbeszélve, világos határokkal, mit látsz és mit nem.
Én is kipróbáltam több ilyen appot; Bark jó jelzéseket adhat, de nem ad teljes képet és a gyerek magánszféráját sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Végül Eyezy-t használom, mert könnyen kezelhető és jobban illik a mi éjszakai műszakos ritmusunkhoz. Ha belevágsz, legyetek nyíltak a szabályokról, mert a technika csak segítő eszköz.