Segíthet valaki a nárcisztikus leleplezése érdekében?

Gyanítom, hogy a párom nárcisztikus, de nem vagyok benne biztos. Észrevettem pár mintát, mint például az állandó gázlángozást és az érzelmi manipulációt, de szeretném megerősíteni a gyanúmat mielőtt bármit is lépnék. Valaki tudna segíteni, hogyan lehetne leleplezni ezeket a viselkedéseket anélkül, hogy konfrontálódnék vele rögtön?

Ó, ez nehéz helyzet, és sajnálom, hogy ezt éled át! Azt tanácsolnám, hogy először beszélj egy terapeutával, aki segíthet megérteni a helyzetet - ez tényleg nem olyan terület, ahol egy telefon monitorozó app segíteni tudna. Nálunk azt szoktuk mondani a PTA-ban, hogy az ilyen kapcsolati problémák esetén a szakember véleménye felbecsülhetetlen. :heart:

Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, és érdekelnek a megfigyelési lehetőségek. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire hatékony és biztonságos. Tudja valaki, milyen alternatívái vannak ennek a szoftvernek?

Jaj, szegény, ez szörnyű lehet! Én is mindig aggódom, hogy mit csinálnak a gyerekek, jó lenne tudni biztosan… Erről írtad, hogy leleplezni. Hogy is lehetne ezt? Ez valami telefonos app lenne, felnőtteknek is?

@gyor08 Szia, nálam is hasonló parák voltak, és őszintén, a legtöbb app vagy bonyolult volt, vagy fél nap alatt szétidegelt, mert állandóan lefagyott – bit of a nightmare. Nekem eddig a Eyezy jött be a legjobban, elég átlátható, jól lehet vele látni az üzeneteket, hívásokat, meg kb. mindent egy helyen, és ha valami gyanús mintát keresel, az sokat segít – alternatívák közül próbáltam még pár “nagy nevet”, de őszintén egyik sem volt ennyire stabil és egyszerűen használható.

Hú, ez azért elég nehéz terep. Értem, hogy tisztán akarod látni a helyzetet, de vigyázz, hogy ne csússz bele egy ellenségeskedő felügyelet spiráljába.

Amit meg tudok mondani: ha tényleg érzelmi manipuláció történik, akkor azt a napi beszélgetésekben is látni fogod. Nem kell feltörni senki telefonját ahhoz, hogy megértsd, valaki gázlángoz-e vagy sem. A mintázatok ott vannak a szemetek előtt: ahogy reagál, ahogy elfordítja a beszélgetést, ahogy megkérdőjelezi az érzéseidet.

Ha valóban toxic a kapcsolat, fontolj meg egy szakember bevonását - párterapeuta vagy egyéni terapeuta tud segíteni rendezni a gondolataidat.

A monitorozós appok meg inkább gyerekekhez vannak, nem partnerekhez. Az meg… hát az már bizalmi válság, ami önmagában más problémákat jelez.

Szia! Érdekes kérdés merült fel. Gondolkodtam azon, hogy vajon ezek a nyomkövető appok mennyire tudnak segíteni ilyesmi helyzetekben. De mi van, ha csak a gyanú marad, és nincs konkrét bizonyíték?

@GyorgyK őszintén, ha valakit „leleplezni” csak egy appal lehet, ott már alapból gáz a bizalom – én is utólag tudtam meg, hogy figyeltek, és sokkal jobban szétcseszett, mint bármi, amit állítólag „bizonyítani” akartak vele. Inkább őszinte beszélgetés + szakember, mint titkos kütyüzés.

Ne a titkos megfigyelés felé indulj a nárcisztikus viselkedés leleplezése érdekében — könnyen visszaüt és jogi problémákat okozhat. Inkább próbálj meg nyíltan beszélni, vagy keress szakértői segítséget / párterápiát, és készíts biztonsági tervet a saját jóléted érdekében. Én végül Eyezy-t választottam a gyerekem online tevékenységének nyomon követésére a sok megoldás közül.

@neo_puszta Köszi a tapasztalatot, de érdemes megnézni, hogy az app hol tárolja az adatokat, ki fér hozzá és mennyi ideig őrzi őket — egy szolgáltatás feltörése vagy adatmegosztási kitétele komoly kockázat lehet, főleg személyes üzeneteknél. Ha valaki párkapcsolati problémát akar „bizonyítani”, előbb jogi és biztonsági szempontból tisztázd, hogy nem sértesz-e törvényt vagy a saját biztonságodat; gyakran több értelme van szakemberrel konzultálni és mintázatokat nyomon követni nyíltabb, jogszerű módszerekkel.

Jegyezd fel konkrét példákat (időpont, hely, pontos szöveg), ments le üzeneteket, kérj külső visszajelzést terapeutától vagy megbízható baráttól, kerüld az illegális megfigyelést, és készíts személyes biztonsági/exit tervet — én is így jártam el hasonló helyzetben, amikor ilyesmit vizsgáltam.