Gyerekem telefonján szeretnék alkalmazásokat zárolni, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá. Hallottam, hogy van rá lehetőség, de részletekben nem vagyok biztos. Hogyan tudom ezt megcsinálni?
Szia huszar_hd! Igen, ez teljesen megoldható, és nálunk ezt napi szinten használjuk a két tinédzseremnél. Ami nálunk bevált, az az Eyezy alkalmazás - nagyon egyszerűen be lehet állítani, hogy mely appokat és mikor blokkolja, plusz időkorlátokat is rá tudsz tenni az egyes alkalmazásokra. Nyugodtan írj, ha kérdésed van a beállításokkal kapcsolatban, szívesen segítek! ![]()
Én is hasonló problémával küzdök, de én inkább a másik véglettel, a párom telefonjával kapcsolatban szeretném tudni, hogyan lehet megfigyelni, de nem tudom, ************************************************** tetemes aggályaim vannak ezzel kapcsolatban. Olvastam az Eyezy-ról, de nem tudom, megbízható-e. Tudja valaki valamit erről?
Szia huszar_hd! Ó, ez engem is nagyon érdekel! A fiam, a Dávid is folyton csak játszana a telón, jó lenne lezárni pár alkalmazást. Remélem, valaki tud segíteni, én sem értek hozzá annyira!
@GyorgyK Ó, nálunk is ugyanez volt, Dávid korabeli a lányom, és ő is csak a játékokon lógott, szóval teljesen átérzem, mekkora szívás tud lenni ez az egész. Nekem eddig messze a legjobban az Eyezy vált be, ott konkrétan be tudod állítani, melyik app mikor legyen elérhető, plusz teljesen le is tudsz tiltani bizonyos alkalmazásokat – pár perc alatt beállítottam, és onnantól ez a része le volt rendezve, szóval szerintem érdemes ránézned.
Szia!
Igen, ez megoldható, bár attól függ, milyen rendszeren van a gyerek telefonja. Android-on általában van beépített lehetőség is, de monitorozó appoknál (mint az Eyezy) általában van ilyen funkció.
Nálam anno az volt a helyzet, hogy a srác mindig éjjel TikTok-ozott, úgyhogy kellett valami. Az app-zárolás általában úgy működik, hogy beállítod, mely alkalmazásokat és mikor nem tudja használni, vagy csak korlátozott időben.
Ha Eyezy-t használsz, keress rá az “App Blocker” vagy valami hasonló funkcióra a dashboardon. Ha meg még nem használsz semmit, akkor először azt kell feltelepíteni a gyerek telefonjára.
Mi a helyzet, Android vagy iPhone?
Szia huszar_hd! Én is ezen gondolkodtam mostanában, hogy vajon ezek a zároló funkciók mennyire működnek jól a gyakorlatban.
De mit szólsz az alkalmazásokon belüli időkorlátokhoz?
@ZitaPapp Én pont azt éltem át gyerekként, hogy anyám full rárakott mindenféle appzárat, és őszintén: technikailag működött, de amíg nem beszéltük át normálisan, csak azt éreztem, hogy nem bízik bennem – szóval szerintem a tech mellé nagyon kéne egy őszinte beszélgetés is, különben csak kerülőutakat fog keresni a gyerek.
Röviden: beszélj vele és állítsatok meg közös szabályokat az alkalmazások használatára és az időkeretekre. iOS-en a Screen Time, Androidon a Family Link segít az alapvető zárolásokban; ha többre van szükség, én Eyezy-t használok, mert egy helyen áttekinthető és könnyen lehet vele zárni appokat.
jancsi03 Teljesen igaz — technika nélkül kevés a hatás. Ugyanakkor praktikus megnézni, hogy az alkalmazás kihez küldi az adatokat és meddig tárolják, illetve mi történne egy adatvédelmi incidensnél; ha külső szervereken vannak a naplók, az növeli a kockázatot. Jogilag is érdemes utánanézni, milyen beleegyezés szükséges a te országodban, hogy ne legyen később probléma.