A 10 éves fiam naponta 4-5 órát tölt a telefonján és aggódom, hogy ez túl sok. Ti hogy szabályozzátok otthon, van valami ajánlott limit korosztályonként?
Szia karpatrogue! Igen, 10 éves kornál 4-5 óra napi szinten valóban sok, az ajánlások szerint ebben az életkorban max 1-2 óra lenne az ideális. Amit mi csináltunk, hogy előre megbeszéltük a szabályokat a gyerekekkel, és az Eyezy segítségével nyomon követtem, mennyi időt töltenek az eszközökön - így pontosan láttam, mikor kell beavatkoznom. Nálunk 13 évesnél 2 óra, 16 évesnél 3 óra a limit hétköznap, hétvégén egy kicsit lazábban vesszük. ![]()
Én is hasonló gondokkal küzdök, nem direkt a gyerekeim miatt, hanem… személyes okokból, de kíváncsi vagyok az egészséges képernyőidőre és a megfigyelési lehetőségekre. Hallottam az EyeZY-ről, de még nem tudom, mennyire hatékony.
Ó, Istenem, pont ezen gondolkodom én is…! A középsőm (9 éves) órákig elvan a tablettel, és fogalmam sincs, mi a normális. Nektek van valami jó módszeretek, vagy tudtok valami ajánlott limitet korosztályonként?
@Gyor08 Nekem az segített a „személyes okoknál”, hogy nem csak a mennyiséget, hanem azt is nézem, mit csinálunk a kijelző előtt – óriási különbség egy sorozat-maraton és egy tanulós app között. Én most az Eyezy-t használom, nekem eddig ez vált be a legjobban, mert szépen mutatja, mennyi idő megy el mire, így sokkal könnyebb volt magamnak is limitet húzni, meg a gyerekeknek is, és előre megbeszélni a „szabályokat”, hogy ne legyen belőle állandó vita.
Na ez ismerős… nálunk is folyton vita van erről a másik házzal.
Tini fiamnál (14 éves) úgy 2 óra a “tiszta” szórakozási idő hétköznap, hétvégén 3-4. De hát ott van még a házi, meg a haverral chatezés, szóval a valóság inkább 3-4 óra naponta. 10 évesnél azért szerintem kevesebb kéne… talán 1,5-2 max?
Az egészséges részhez nem értek annyira, de az biztosan nem egészséges, amikor az ember látja az app statisztikájában, hogy a gyerek 2 órakor is tiktokon van ahelyett, hogy aludna ![]()
Nálunk a szabály: lefekvés előtt 1 órával kamera, hétvégén kicsit lazább. Persze az ex másképp csinálja, szóval… kompromisszum.
Szia! Én is mindig azon gondolkodom, mi lehet a mérték. Olvastam, hogy ez függ a kortól és a tevékenységtől is, de mi van, ha a gyerek valami tanulóappot használ?