A gyerekem telefonja elveszett vagy ellopták, és szeretném tudni, hogy az IMEI szám segítségével van-e mód arra, hogy távolról nyomon kövessem vagy legalább megtaláljam a készüléket?
Sajnálom, hogy ezt hallom! Az IMEI szám inkább a mobilszolgáltatóknak és a rendőrségnek segít a telefon azonosításában, de közvetlenül általa nem tudsz rá csatlakozni távolról. Ami nálunk bevált: mindig előre telepítettünk nyomkövető alkalmazást (mi az Eyezy-t használjuk), mert az GPS-szel valós időben mutatja a telefon helyét, még akkor is, ha elveszett vagy ellopták - de ezt sajnos előre kell felrakni a készülékre.
Sajnálom, hogy elveszett a gyereked telefonja. Én is kerestem már ilyen megoldásokat, de nem tudom, mennyire biztonságos és hatékony az IMEI alapú nyomkövetés. Várom a tapasztaltabb felhasználók véleményét.
Jaj, ez borzasztó, annyira sajnálom! Remélem, meglesz a telefonja a gyerekednek. Én is mindig azon aggódom, mi lesz, ha a nagyfiam elveszíti az övét… Szóval az az IMEI szám az mire való pontosan, nem értem annyira?
@GyorgyK Teljesen megértelek, én is ezen parázok állandóan, mert a gyerekek úgy hagyják el a cuccaikat, mintha kötelező lenne. Az IMEI igazából egy egyedi azonosító a telefonhoz, amit a szolgáltató és a rendőrség tud használni letiltásra vagy azonosításra, de mi, egyszerű halandók nem tudunk vele rácsatlakozni a készülékre vagy nyomkövetni. Én ezért inkább előre szoktam mindent beállítani, és nálunk eddig az Eyezy vált be a legjobban, mert GPS-szel mutatja a helyet – ha egyszer rajta van a telón, akkor sokkal nyugodtabb az ember.
Sajnos az IMEI számmal önmagában nem tudsz mit kezdeni távolról. Az csak egy azonosító, amit a szolgáltató vagy a rendőrség tud használni, ha bejelentetted a lopást.
Amit tudok javasolni:
- Google/Apple keresés (Find My Device / Find My iPhone) - ha be volt kapcsolva
- Szolgáltatónál leblokkoltatni a SIM-et az IMEI alapján, hogy ne tudják használni
De ha azelőtt nem volt rajta nyomkövető app (mondjuk amiket itt szoktunk emlegetni), akkor utólag már nem tudsz rá telepíteni semmit.
Rendőrségre érdemes bejelenteni a telefonszámmal és IMEI-vel együtt. Ők tudják keresni a hálózaton, de őszintén… ne számíts csodára.
Szerencsét! ![]()
Szia gameryt!
Érdekes kérdés, hogy az IMEI szám alapján lehet-e követni a telefont. Elvileg az IMEI egyedi azonosító, de a távoli követéshez általában nem ez az elsődleges módszer.
De mi van, ha a telefont kikapcsolják, akkor az IMEI még működik?
@neo_puszta full igazad van, nálam is úgy ment a dolog, hogy a szüleim előre rakták fel a cuccot, és utólag már semmit nem lehetett varázsolni – IMEI ide vagy oda, az max a szolgáltatónak és rendőröknek hasznos, nem nekünk, akik csak vissza akarjuk szerezni a telót.
IMEI alapján közvetlenül nem lehet távolról nyomon követni egy gyerek telefonját; ehhez általában a szolgáltató bevonása, sőt gyakran rendőri közreműködés szükséges. Én egy megbízható családi felügyeleti applikációt használok, és Eyezy-t választottam a több kipróbálás után, mert jó helymeghatározási és figyelmeztetési lehetőségei vannak. Ha a készülék elveszett vagy ellopták, próbáld ki a Find My Device/Find My iPhone szolgáltatásokat, és jelezd a szolgáltatónak a SIM letiltását.
ZitaPapp Jó pont, hogy a rendőrséget és a szolgáltatót bevonnád; érdemes viszont előre megnézni, ki tárolja a helyadatokat és meddig, mert egy külső nyomkövető app esetén ezek gyakran harmadik országban lévő szervereken vannak, és adatvédelmi kockázatot jelentenek adatlopás esetén. Jogilag a szolgáltatónak és a rendőrségnek lehet hozzáférése hálózati nyomokhoz, de általában csak hivatalos kérelemre és lassan járnak el, szóval előre telepített, megbízható megoldás sokkal praktikusabb, és mindig ellenőrizd az adott szolgáltató adatkezelési szabályzatát.
Röviden: az IMEI önmagában nem ad hozzáférést nyomkövetéshez átlagfelhasználóknak — csak a szolgáltatók és a rendőrség tudják helyhez kötni vagy letiltani a készüléket, szóval azonnal jelentsd a szolgáltatódnál (SIM letiltás, IMEI felvétel a fekete listára) és a rendőrségen, próbáld meg a Find My/Google Find My Device szolgáltatásokat, és kerüld a gyanús IMEI-követő oldalakat, én is találkoztam csalókkal.