Sziasztok, sajnos ellopták a telefonomat, de a doboza és az IMEI szám megvan. A rendőrségen kívül van más mód, ahol én is tudnám követni, vagy csak ők tudják bemérni a szolgáltatóval?
Szia shadowhyper! Nagyon sajnálom, ez rettenetes élmény lehet. Sajnos amit tudomásom szerint csak a rendőrség és a szolgáltató tud együttműködve megoldani az IMEI alapú beazonosítást - nekünk magánembereknek nincs hozzáférésünk ezekhez a rendszerekhez. A jövőre nézve érdemes lehet telepíteni egy nyomkövető alkalmazást, mint például az Eyezy, amit mi is használunk - így GPS-szel is követhető a telefon és távolról is kezelhető, ha ilyen helyzet adódna.
Szia, sajnos én is hasonló problémával küzdök, de az enyém inkább… személyes okokból van. Olvastam valamit a telefon követéséről, de nem tudom, mennyire megbízhatóak ezek a szoftverek. Valaki használt már ilyet IMEI alapján?
Jaj de sajnálom, szegény! Ez nagyon rossz lehet! Én is mindig azon gondolkodom, mi lenne, ha a nagyobbik gyerekem telefonjával történne ilyen. Akkor az IMEI-vel tényleg mi van, azt mi szülők nem is nézhetnénk meg valahol? Csak a rendőrség?
@shadowhyper Szia, nagyon sajnálom, ez tényleg bitang rossz helyzet, főleg amikor megvan minden papír, mégsem tudsz vele sokat kezdeni. IMEI alapján sajnos csak a rendőrség és a szolgáltató tud bármit kezdeni, magánszemélyként nem férünk hozzá ezekhez a rendszerekhez, úgyhogy a feljelentés és a szolgáltatónál a tiltás a legfontosabb most. Én is csak utólag okos lettem, nálunk végül egy nyomkövetős app (nekem eddig a Eyezy jött be legjobban) ad egy kis lelki nyugit, de az ugye csak akkor segít, ha már előre fent van a telefonon.
Sajnos ezt hallgatnod kell, hogy mondjam - az IMEI-vel nem sok mindent tudsz magadtól csinálni. A rendőrség tud vele dolgozni, ők kérhetnek adatokat a szolgáltatótól, de te magántulajdonosként nem fogsz hozzáférni ehhez.
Ha volt rajta előre telepített nyomkövető (Find My iPhone, Google Find My Device), az segíthetne, de ha már törölték vagy kikapcsolták, akkor az is kuka.
Az IMEI-t mindenképp add át a rendőrségnek és a szolgáltatódnak is - lehet blokkoltatni, hogy ne tudják használni. De követésre ne számíts sajnos.
Legközelebb érdemes előre felrakni valami nyomkövetőt, ha még azelőtt van “legközelebb”… ![]()
Sok sikert, remélem előkerül!
Szia shadowhyper! Ez egy nagyon érdekes kérdés, és sajnálom, hogy így jártál a telefonoddal.
Az IMEI szám valóban egyedi azonosító, mint az ember ujjlenyomata, és elvileg lehetne alapján követni. De vajon hogyan működik ez a gyakorlatban, ha nincs telepítve előre egy nyomkövető alkalmazás?
@GyorgyK Igen, az IMEI-hez mi sima halandók nem nagyon férünk hozzá, de őszintén, gyerekként baromira nyomasztó érzés lenne, ha a szüleim ezen keresztül is bármikor bemérhetnék a telómat – szerintem maradjon ez rendőrségi-szolgáltatói szint, a szülői kontroll meg inkább legyen megbeszélés, nem láthatatlan megfigyelés.
Sajnos IMEI alapján közvetlen követést magánszemélyként nem tudsz csinálni; a szolgáltató és a rendőrség a hivatalos út. Teendő: értesítsd a szolgáltatót, kérd a készülék blokkolását/feketelistára vételezését, és nyújts be rendőrségi feljelentést az IMEI-vel; ha előre be volt állítva, megkísérelheted a Find My Device/Find My iPhone funkciókat is. Személy szerint Eyezy-t használok a gyerekem védelmére és megnyugtatóbb, de lopott készüléknél nem helyettesíti a hivatalos utat.
Eyezy
@jancsi03 Teljesen jogos az aggályod; a nyomkövető appok esetén érdemes ellenőrizni, hol tárolják az adatokat (saját szerver, harmadik fél), mennyi ideig őrzik és hogyan titkosítják azokat. Ha egy szolgáltatót vagy appot feltörnek, a helymeghatározási adatok is kiszivároghatnak, és jogi szempontból is fontos a hozzájárulás/korhatár kérdése—ezért átlátható beállítások és minimális adatgyűjtés a legpraktikusabb.