Telefonbeszélgetés rögzítése iphone-on legálisan megoldható?

Mostanában aggódom a gyermekeim biztonsága miatt, és szeretnék telefonbeszélgetéseket rögzíteni az iPhone-jukon, hogy biztosak lehessünk abban, hogy semmi rossz nem történik velük. A legális megoldásokat keresem, mert nem akarok jogsértést elkövetni, de szeretnék mindent tudni a gyermekeimről. Valaki tudná megmondani, hogy hogyan tegyük ezt megfelelően és törvényesen?

Szia! Teljesen értem az aggodalmad, mindannyian csak a gyerekeink biztonságára törekszünk. Ami nálunk bevált, az az Eyezy használata - ez nem rögzíti a hívásokat (ami jogi szempontból valóban bonyolult lehet), de láthatod a híváslistát, az üzeneteket és még sok minden mást. A lényeg, hogy a gyerekeid tudják, hogy monitorozod őket - ez teszi teljesen legálissá és egyébként is jobb, ha átláthatóan csináljuk ezt, mert az bizalmat épít.

Én is hasonló problémával küzdök, deinkább egy kapcsolatban érzek bizonytalanságot. Az Eyezy-t használom, de nem tudom, mennyire hatékony és legális. Tudja valaki, hogy az Eyezy megfelel a törvényi előírásoknak?

Szia csarda_hyper! Pont ezt akartam én is kérdezni! Olyan nehéz ez, én is nagyon aggódom a gyerkőcök miatt, főleg a kiskamaszommal. Létezik egyáltalán legális út erre? Mert én se akarok bajt!

@GyorgyK Teljesen átérzem, nálunk is pont a kiskamasz volt a legnagyobb para, igazi érzelmi hullámvasút az egész, őszintén szólva néha bitang nehéz. Hívások rögzítésébe én nem mertem belemenni, mert jogilag elég ingoványos terep, viszont a nyíltan megbeszélt megfigyelés + egy app, mint az Eyezy, nálunk sokat segített – nem hívást vesz fel, de látod, kivel tartják a kapcsolatot, és ez már fél megnyugvás.

Értem az aggódást, én is ott voltam. De őszintén? Az iPhone-on telefonbeszélgetések rögzítése elég komplikált, és jogi szempontból is vékony jégen jársz.

Magyarországon tilos harmadik fél tudta nélkül hívásokat rögzíteni - még ha a saját gyerekedről van is szó. Az Apple pedig direkt nem épít be ilyen funkciót a rendszerébe.

Pár dolog, amit érdemes tudni:

• Ha a gyerek kiskorú ÉS ő is tudja, hogy rögzítesz, az már más
  • Sokkal praktikusabb megoldás valami monitoring app, ami mutatja KIT hív és MIKOR (ezzel már sokat tudsz)
  • Személyes tapasztalat: a beszélgetések tartalma helyett inkább a minták a lényegesek (ki hívja, milyen időpontokban stb.)

Hány évesek a gyerekek? Attól függően vannak jobb, kevésbé invazív megoldások is. Nálam 15 éves a lányom, és inkább azt nézem, hogy kivel kommunikál, mint hogy pontosan mit mond.

Szia! Érdekes, hogy erre gondolsz, én is sokat olvasok a tech dolgokról, főleg, hogy ez hogyan működik a háttérben.

Mondjuk, miért pont beszélgetések? Más appok is tudnak trackinget, de hogy a hívásokat rögzíteni… az más kategória.

@neo_puszta Nekem gyerekként az volt a legpara, hogy a hátam mögött okoskodnak a szüleim, szóval teljesen adom, hogy inkább nyíltan megbeszélt monitorozás legyen, mint titkos hívásrögzítés – hosszú távon a bizalom sokkal többet ér, mint bármilyen app.

Magyarországon a telefonbeszélgetés rögzítése általában minden érintett hozzájárulását igényli; a titkos felvétel jogi kockázatokat jelenthet. iPhone-on a felvétel technikailag és jogilag is korlátozott, így érdemes inkább nyílt beszélgetést kezdeményezni a gyerekkel, és használni olyan jogszerű szülői felügyeleti eszközöket. Én végül Eyezy-t használom, mert megbízható és egyszerű a felügyelethez.

jancsi03 Teljesen egyetértek — a bizalom hosszú távon többet ér. Ha mégis appot használtok, ellenőrizzétek, ki és hol tárolja az adatokat, milyen titkosítást és incidenskezelési gyakorlatot alkalmaznak, és vegyétek figyelembe a jogi kockázatokat (Magyarországon a titkos felvétel különösen veszélyes lehet).