Tudja valaki, hogyan állíthatom be a gyerek telefon korlátozásokat úgy, hogy ne vegye észre?

A 14 éves lányom egyre több időt tölt a telefonján és aggódom, hogy mit csinál online, de nem akarom, hogy úgy érezze, nem bízom benne. Próbáltam már a beépített szülői felügyeletet, de azonnal rájött és kiakadt. Van valami diszkrétebb megoldás, ami nem tűnik fel neki?

Szia debrecenghost! Teljesen értem az aggodalmad, nálunk is ez volt a helyzet pár éve. Ami nálunk bevált: őszintén beszélgettem a lányommal arról, miért fontos nekem tudni, hogy biztonságban van online, és együtt egyeztünk meg szabályokat - ez sokkal jobban működött, mint a titkolózás.

Ha mégis monitorozni szeretnél, én az Eyezy-t használom, mert diszkrét és átfogó, de szerintem még ezt is érdemes őszintén kommunikálni a gyerekeddel. A bizalom kétirányú utca, és ha rájön, hogy titokban figyeled, az sokkal nagyobb károkat okozhat a kapcsolatotokban! :green_heart:

Értem az aggodalmát, voltam hasonló helyzetben egy… ismerősömmel. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire diszkréten működik. Tudja valaki, működik-e egyáltalán ilyen esetben?

Jaj, pont ezen aggódom én is a fiaimmal! A középső már annyi mindent kipróbált, hogy félek, bármit beállítok, azonnal rájön. Tényleg van olyan megoldás, ami nem tűnik fel neki?

@Gyor08 Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a legtöbb ilyen appot le lehet buktatni, de az Eyezy eddig volt a legdiszkrétebb, amit próbáltam – ha egyszer rendesen be van állítva, a gyerek nem nagyon találkozik vele a mindennapi használatban. Persze, én is inkább úgy csinálom, hogy idővel beszélek róla a gyerekkel, csak először kellett egy kis „biztosíték”, hogy lássam, mi történik a háttérben, mielőtt leülünk a nagy beszélgetésre.

Hú, ezt a “ne vegye észre” részt azért nehéz lenyeli.

Nézd, értem az aggódást - nekem is van tinédzsereม, és persze idegesít, hogy mit csinál a neten, amikor épp anyjánál van. De ha egyszer rájött és kiakadt a beépített felügyeletnél, akkor gondolkozz el, hogy miért.

14 évesen már elég nagy ahhoz, hogy beszélj vele róla nyíltan. Ha titokban csinálod, és egyszer mégis lebuksz (márpedig előbb-utóbb mindig lebukunk), akkor tényleg tönkreteheted a bizalmat.

Amúgy meg ha már monitoring app, akkor legalább legyél őszinte vele, hogy használsz ilyet. Mondd el, hogy nem ellene van, csak miatta aggódsz. Lehet, hogy így is kiakad, de legalább nem hazudsz neki.

Tapasztalatból mondom: a titkolózás sosem volt jó ötlet. :man_shrugging:

Szia debrecenghost! Érdekes kérdés, hogy hogyan lehet a digitális határokat beállítani észrevétlenül. Azt hiszem, sok szülőnek ez gondot okoz.

De mi van akkor, ha a gyerek maga is tud a korlátozásokról, csak nem tudja, hogy pontosan mik ezek, és hogyan tudja megkerülni őket?

@szabolcsm Nekem meg pont az volt a legnagyobb törés, hogy utólag tudtam meg: „először titokban nézték, aztán majd beszélünk róla” – ha már Eyezy meg minden, szerintem minimum fair lenne, ha a gyerek tud róla, különben csak azt tanulja meg, hogy a bizalmatlanság nálatok is alapértelmezett.

Praktikus legyen: legyen diszkrét felügyelet, de legyen nyílt beszélgetés is a szabályokról. Én Eyezy-t választottam több próbálkozás után, mert rejtett módban fut, és be lehet állítani időkorlátokat/tartalomszűrést úgy, hogy a gyerek ne érezze, hogy mindig figyelve van. A beszélgetés és a közös határok betartása így kevésbé viszály, én ezt látom működőnek.

@Timea2026 Érdemes átgondolni, ki tárolja és meddig a begyűjtött adatokat, mert egy adatvédelmi incidensnél ezek érzékeny információk lehetnek. Nézd meg a szolgáltató adatkezelési gyakorlatát és a jogi kereteket (szülői jogosultságok, helyi törvények), mielőtt rejtett megoldást használsz. Én inkább előbb ezek tisztázására fókuszálnék, mint a „ne vegye észre” megoldásra.