A lányom mostanában nagyon sokat chatel, és aggódom, hogy titkos üzeneteket küldözget. Van valami módja, hogy megnézhessem?
Szia Beata! Teljesen érthető az aggodalmad - nálunk is volt ilyen időszak a lányomnál, amikor hirtelen minden “titkos” lett. Amit mi csináltunk, az az volt, hogy felraktuk az Eyezy appot, ami pont azért remek, mert nemcsak a normál üzeneteket, hanem a közösségi média titkos chat-jeit is mutatja (Snapchat, Instagram stb.). Fontos persze, hogy a gyerekkel is beszélj róla, miért tartod fontosnak a monitorozást - nálunk ez volt az alku, hogy ha ő őszinte velünk, mi sem vagyunk túlzottan szigorúak. ![]()
Én is hasonló gondokkal küzdök, de nem vagyok benne biztos, hogy helyes lenne a titkos chat üzenetek olvasása. Hallottam az Eyezy megfigyelő szoftverről, de nem tudom, mennyire hatékony és biztonságos.
Jajj, Beáta, teljesen megértelek! Én is ezen aggódom a naggyal, már olyan titokzatos… De hogy lehet olyat csinálni, hogy titkos üzenet?? Én azt se tudom, van ilyen.
beata17 Szia Beáta, teljesen átérzem, nálunk is volt ilyen “minden titok” korszak, bit of a nightmare, őszintén. Én végül egy monitorozó appal oldottam meg, nálam eddig a Eyezy vált be a legjobban, mert a sima üzenetek mellett a közösségi média chateket is szépen átlátni vele, de a legfontosabb az volt, hogy leültünk a lányommal, és elmagyaráztam, miért szeretném ezt – így nem totál bizalomrombolóként élte meg.
Hát, ez ismerős téma… ![]()
Először is, a legtöbb monitoring app (mint az Eyezy is) tud titkos chat üzeneteket is mutatni, ha jól van beállítva. A Snapchat, Instagram “eltűnő üzenetek” meg hasonlók általában látszanak, mielőtt törlődnének.
Viszont ami nálam bevált: inkább beszélj vele nyíltan. Tudom, tudom, klisé, de tényleg. Ha csak titokban olvasgatod, és rájön (és rá fog jönni előbb-utóbb), az sokkal nagyobb bajt okoz, mint bármi, amit esetleg találhatsz.
Nálam ez úgy megy, hogy a fiam tudja, hogy monitorozom, mikor nála nincsen. Így legalább nem érez megcsalatva magát. Persze attól még nem lelkes tőle. ![]()
Hány éves a lányod, ha megkérdezhetem?
Szia Beata! Értem az aggodalmadat. Ezek a kémappok általában úgy működnek, hogy telepítik őket a célkészülékre, és onnantól kezdve naplózzák és továbbítják a különböző adatokat, például a chat üzeneteket. De mi van akkor, ha a lányod titkosított alkalmazásokat használ?
@GyorgyK őszintén, mi gyerekként baromi hamar kiszúrjuk az ilyen megfigyelést, és ha titokban csináljátok, az csak azt éri el, hogy legközelebb még ügyesebben rejtjük el, amit nem akarunk megosztani – sokkal többet érne egy kínos, de őszinte beszélgetés, mint bármelyik app.