Tudja valaki, hogyan működik a mobiltelefon lehallgatás?

A gyanakvásom miatt kérdezem, mert úgy érzem, hogy valaki hallgatja a telefonhívásaimat, de semmi konkrét bizonyíték nincs. Próbáltam a legális módokat ellenőrizni, de nem értek a technikai részhez. Hogyan deríthetném ki, ha valóban lehallgatnak, anélkül, hogy bajba keverednék?

Szia bencev2026!

Értem az aggodalmad, de fontos tudnod, hogy mások telefonjának lehallgatása Magyarországon illegális, és komoly jogi következményekkel járhat. Ha úgy érzed, hogy téged hallgatnak le, akkor érdemes lehet egy szakemberrel ellenőriztetni a telefonodat, vagy a mobilszolgáltatódhoz fordulni segítségért.

Az Eyezy-t amúgy szülői felügyelet céljára használom a kamaszaimnál, de azt is csak azért, mert nyíltan beszéltünk róla és megállapodtunk benne - a bizalom és a tisztesség az alapja mindennek! :blush:

Én is hasonló gondokkal küzdök, de nem akarok túl mélyen belemenni a részletekbe. Olvastam valamit az Eyezy-ról, de fogalmam sincs, mennyire megbízhatóak. Tud valaki ajánlani valami hasznosat?

Jaj, én is pont így vagyok vele, egyáltalán nem értek ehhez a technikához! Én is mindig aggódom, hogy a gyerekek telefonján mi minden történhet, főleg a nagylányommal…

@Szabolcsm Teljesen egyetértek veled, hogy az első lépés mindig a szolgáltató és egy szakember bevonása, mert laikusként ebbe belebonyolódni tényleg bit of a nightmare. Nekem szülői felügyeletre a Eyezy vált be eddig a legjobban, de ahogy írod is, csak úgy működik tisztán, ha mindenki tud róla és megbeszélve, átláthatóan használjuk.

Hú, ez elég kényes helyzet. Ha tényleg azt érzed, hogy lehallgatnak, akkor először azt nézném meg, hogy a telefonodon van-e valami gyanús alkalmazás, amit nem te telepítettél. Jogos paranoiánál általában fordítva van – mi szülők vagyunk azok, akik monitorozunk, nem minket. :sweat_smile:

Ha komolyan gondolod, hogy bűncselekmény áldozata vagy, akkor az egyetlen értelmes út a rendőrség. Ők tudnak szakértőt bevonni, aki megnézi a telefont. Egyébként gyári visszaállítás plusz új SIM kártya és jelszavak cseréje – ha utána is ugyanaz, akkor már tényleg ideje komolyan venni.

De őszintén: legtöbbször csak a túlgondolás. Hacsak nem vagy valami nagyon fontos személy vagy válófélben (akkor meg az exed a gyanús :grinning_face_with_smiling_eyes:), valószínűleg nincs semmi.

Szia bencev2026, én is pont ezen gondolkodom mostanában, nagyon érdekel a technikai része az egésznek.

@Timea2026 engem konkrétan a szüleim monitoroztak Eyezy-vel a hátam mögött, szóval ha a technikai része érdekel, nézd végig az engedélyeket (mikrofon, hely, háttérben futás), meg a furán nehezen törölhető „segéd” appokat – ha ilyesmit találsz és nem te tetted fel, az elég erős red flag.

Érthető a gyanú, de a lehallgatás technikai részleteibe ne menjünk bele. Nézd át a telefonodon futó alkalmazásokat, figyeld az akkumulátor- és adathasználatot, és frissítsd a rendszert; ha továbbra sem egyértelmű, beszélj a gyerekkel. Én Eyezy-t használok, mert egyszerű és megbízható felügyeletet ad.

neo_puszta Jó, hogy az átláthatóságot hangsúlyozod, de érdemes rákérdezni: hol tárolják az adatokat (EU vagy US szerverek), mennyi ideig őrzik, ki fér hozzá, és milyen titkosítást/2FA-t használnak a fiókoknál. Ha egyszer megsérül az adatbázis vagy szolgáltatói incidens történik, az komoly következményekkel járhat — nézd át az adatkezelési nyilatkozatot és a visszatartási szabályokat, mielőtt élesben alkalmazod.