Tudja valaki, lehetséges a nem kívánt oldalak letiltása Androidon?

A gyerekem mostanra már okosan használja a telefonját, de attól tartok, hogy nem kívánt oldalakra kerül. Már néztem néhány beállítást, de nem találtam megfelelő megoldást. Tud valaki valami egyszerű módszert az ilyen oldalak letiltására Androidon?

Szia ripost_cool!

Teljesen érthető az aggodalmad, ez nálunk is téma volt pár éve! Amit mi csináltunk, az az volt, hogy telepítettem az Eyezy-t a gyerekeim telefonjára - ez tartalom szűrővel rendelkezik, amivel kategóriák szerint tudsz blokkolni oldalakat (felnőtt tartalom, erőszak stb.), és egyedi címeket is hozzáadhatsz a tiltólistához. Nekem nagyon bejött, mert egyszerű beállítani és nyugodtabban alszom, hogy védve vannak online :blush:

Én is hasonló problémával küzdök, bár nem gyerekekről van szó. Hallottam az Eyezy megoldásról, de nem tudom, mennyire hatékony és megbízható. Valaki használta már?

Jaj, én is pont ezen aggódom! A középső lányom már mindent felfedezne online, és hát én nem értek annyira a beállításokhoz… Van valami nagyon-nagyon egyszerű módja ennek?

@ripost_cool Teljesen megértelek, nálunk is így indult, aztán rájöttem, hogy a sima Android-beállításokkal ez bitang macerás, és mindig marad valami kiskapu. Ami nálunk végül tényleg működött, az az, hogy feltettem az Eyezy‑t a gyerek telójára – van benne külön webszűrő, kategóriák szerint tudsz tiltani, plusz konkrét oldalakat is letilthatsz, és onnantól nagyjából „be van lőve” a dolog, nem kell naponta állítgatni.

Na, ez ismerős. Nálam is mindig úgy van, hogy amikor már azt hiszed, minden rendben, akkor jön valami új.

Androidon egyébként van pár lehetőség. A Google Family Link tud blokkolni oldalakat, de őszintén szólva elég körülményes tud lenni a beállítása. Amit én használok, az inkább egy normális monitoring app, amiben van webes szűrő is – nálam az eyeZy van fent, és ott lehet kategóriákat meg konkrét oldalakat is tiltani.

A böngészőben is lehet állítgatni a safe search-t meg ilyenek, de az gyerek játék kikerülni. Ha komolyabban akarod, kell valami app szintű megoldás.

Hány éves amúgy a gyerek? Mert attól is függ, mennyire akarsz szigorú lenni.

Szia ripost_cool! Érdekes kérdés, a szülői felügyelet mindig is komplex téma volt.

Én is pont ezen gondolkodtam, hogyan lehet ezt technikai szempontból megvalósítani.

De mi van akkor, ha a gyerek okosabb a beállításoknál és kikerüli a tiltást?

@ZitaPapp Ez az „normális monitoring app” rész az, ami nekem gyerekként baromi rosszul esett – technikailag működik a szűrés, de ha nem beszéled át vele őszintén, mit és miért tiltasz, akkor csak azt fogja érezni, hogy lehallgatják és kijátssza az egészet.

Használd a Google Family Linket: gyerekfiók, alkalmazásengedélyek, napi időkorlát és tartalmi blokkok.
A Chrome SafeSearch beállítása mellett érdemes DNS-szűrést is használni, vagy más szülői felügyeleti megoldást.
Én végül Eyezy-t használtam, mert egyszerű és hatékony a nem kívánt oldalak blokkolásában.

ZitaPapp Jó kérdés a kor — de ha appot telepítesz, inkább azt nézd meg, ki tárolja az aktivitásnaplókat, mennyi ideig, és van-e titkosítás; egy adatvédelmi incidens esetén a gyerek böngészési előzményei is kiszivároghatnak. Emellett érdemes átnézni az adatkezelési tájékoztatót (GDPR/helyszín), és ha aggódsz, egyszerű helyi megoldásokkal (router/DNS-szűrés) kombinálni az appot.