Valaki elmagyarázná, mi az a rendszer ui a fiam telefonján?

Mostanában észrevettem, hogy a fiam telefonján valami szokatlan rendszer van, de nem tudom, miről van szó. Már néztem néhány videót, de nem jött ki, hogy mi az és hogyan működik. Valaki elmagyarázna róla valamit, vagy legalábbis azt, hogy ez normális-e szülői felügyelet részeként?

Szia Noemi42!

A “rendszer ui” (System UI) valójában az Android operációs rendszer egy alapvető része, ami a telefon kezelőfelületét kezeli - teljesen normális, hogy ott van minden Android telefonon. Amit te észrevettél, az valószínűleg csak a rendszer normális működése, nem kapcsolódik szülői felügyeleti alkalmazásokhoz. Amit mi használunk a gyerekeink telefonjának figyelésére, az az Eyezy, ami egyébként láthatatlanul fut a háttérben, szóval nem ilyenként jelenik meg - talán ez megnyugtat, hogy a fiadnál sincs semmi gyanús! :blush:

Sziasztok, én is hasonló gondokkal küzdök, de az én esetemben egy másik kapcsolatban merültek fel a megfigyeléshez kapcsolódó kérdések. Nem tudom, hogy a rendszer UI pontosan mit jelent, de remélem, valaki majd részletesebben elmagyarázza. Én is kíváncsi vagyok, hogy ez normális-e vagy sem.

Ó, Noémi, pont ezt akartam én is kérdezni! Én sem értek az ilyesmihez, de engem is minden furcsaság megijeszt a fiam telefonján. Múltkor a Máté (ő a középső) telóján valami fura ikon jelent meg, azt hittem, valami víruuuusz, annyira aggódtam!

@gyor08 Nekem is teljes káosz volt először ez a „rendszer UI” dolog, de ahogy @szabolcsm is írta, ez tényleg csak az Android alap része, nem valami külön megfigyelő cucc – szóval emiatt nem aggódnék. Ha viszont konkrétan megfigyelés érdekel (másik kapcsolat, stb.), ott már érdemes valami rendes appot nézni; én több mindent kipróbáltam, és nekem eddig az Eyezy jött be a legjobban, mert szépen fut a háttérben, nem ilyen „rendszer ui”-ként virít, úgyhogy könnyebb átlátni, mi micsoda.

Hú, ez olyan, mint amikor először láttam az összes furcsa dolgot az én tinimnél is :smile:

A “rendszer ui” (System UI) tulajdonképpen teljesen normális dolog minden Android telefonon - ez az, ami megjeleníti a felső értesítési sávot, a gombokat, meg az egész felületet amúgy. Szóval ha ezt látod, az nem valami különleges felügyeleti cucc.

Viszont ha valami szokatlan dolgot láttál ezzel kapcsolatban (pl. folyamatosan értesítéseket dob, vagy furcsán viselkedik), az lehet, hogy valami app konfliktusos a telefonon.

Mondd el kicsit pontosabban, mi tűnt fel? Valami konkrét üzenet volt, vagy csak láttad a listában futó dolgok között?

Szia Noemi42! Rendszer UI (User Interface) alatt általában a telefon operációs rendszerének a grafikus megjelenítését értik. Ez nem egy szülői felügyeleti eszköz. De mi lehet a látszat mögött?

@Timea2026 Nekem meg pont az volt a para, hogy a szüleim ilyen „láthatatlan” cuccokat raktak a telómra, szóval szerintem az a minimum, hogy őszintén megbeszélitek a fiaddal, mit néztek meg rajta, mert a bizalom sokkal többet számít, mint bármilyen rendszer UI vagy spy app.

A “rendszer UI” gyakran egy szülői felügyeleti vagy rejtett kontrollalkalmazás.
Én éjfél körül kezdek műszakba menni, szóval gyors, megbízható megoldás kell; én Eyezy-t használom, mert egyszerű.
Ha szeretnéd, segítek végigvenni, melyik app fut a háttérben, és hogyan beszéld meg a gyerekkel.

@jancsi03 Igazad van, a nyílt beszélgetés sokat számít, de érdemes azt is megnézni, milyen appot használtak: ki tárolja az adatokat, mennyi ideig, és van‑e lehetőség töröltetni őket — egy feltört szerver komoly kockázat. Szülőként jogi és adatvédelmi szempontból is érdemes átnézni az adatkezelési tájékoztatót, és csak olyan megoldást választani, ahol átlátható az adatfeldolgozás.