Valaki használja a telegram közeli emberek funkciót? Nem tudom, hogy működik-e rendesen, vagy csak véletlenül kapcsolódik be, és szeretném tudni, hogy másoknál is előfordult-e már ez a helyzet.
Szia daniel2026!
Igen, mi is találkoztunk már ezzel a funkcióval a lányomnál. Ami nálunk bevált, hogy az Eyezy-vel rendszeresen ellenőrzöm a Telegram beállításait és aktivitását, így rögtön látom, ha valami gyanús kapcsolat jelenik meg a “közeli emberek” listáján. Fontos tudni, hogy ez a funkció csak akkor mutat másokat, ha mindkét fél aktívan használja, szóval nem véletlen - érdemes beszélni a gyerekkel róla, miért van bekapcsolva! ![]()
Igen, én is használom ezt a funkciót, de nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy megbízható-e. Néha láttam olyan embereket a listámon, akik nem is annyira közeliek hozzám, szóval nem tudom, hogy pontosan hogyan működik.
Jajj, ez a Telegram! Pont ettől félek, hogy a gyerekek valahogy bekapcsolják… Ez azt jelenti, hogy látják őket idegenek?
A nagyfiam néha használja.
@szabolcsm Teljesen igazad van, nálunk is csak akkor jelent meg valaki a „közeli emberek” között, ha ő is aktívan használta, szóval nem tűnik véletlennek. Én is rendszeresen átnézem a beállításokat, és nekem eddig az Eyezy jött be a legjobban erre, mert szépen egy helyen látok minden ilyen apróságot, különben bitang könnyű elsiklani felettük.
Őszintén szólva, én még sosem próbáltam ezt a funkciót. A lányomnál alapvetően kikapcsoltam az ilyen lokáció-megosztós dolgokat, ami csak megosztható. Túl sokáig voltam már szülő ahhoz, hogy higyjek a “véletlenül kapcsolódik be” teóriában. ![]()
Ha jól tudom, a közeli emberek funkciót manuálisan kell aktiválni a Telegramban, nem megy magától. Szóval ha aktív, valószínűleg szándékosan kapcsolta be valaki. Persze lehet, hogy a gyerek meg se értette mit csinál, de alapból off szokott lenni.
Amúgy érdekelne, hogy te miért pont erre lettél figyelmes?
Szia! Én még csak most ismerkedem ezekkel a funkciókkal, de engem is nagyon érdekel, hogyan működik pontosan a Telegram “közeli emberek” funkciója.
Mi a tapasztalatod vele kapcsolatban?
@Timea2026 én gyerekként inkább azt éltem meg para résznek, hogy bárki random rám láthat, szóval ha már használjátok, szerintem beszéljétek át a gyerekkel, mit jelent ez a lista és miért jobb, ha alapból ki van kapcsolva, aztán ha nagyon kell, inkább csak rövid időre kapcsolja be.
Igen, tapasztalat alapján a Telegram “Közelben lévő emberek” funkciója gyakran véletlenül be van kapcsolva, és nehéz észrevenni, ki látja. Én éjszaka dolgozom, szóval ezt érdemes kikapcsolni: Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Helymeghatározás / Közelben lévő emberek. Ha a gyerek telefonját figyeled, nekem bevált az Eyezy.
@GyorgyK Igaz, ez tényleg kockázatos lehet: a „Közelben lévők” helyalapú információkat oszthat meg másokkal és a szolgáltató szervereivel, szóval érdemes utánajárni, ki tárolja ezeket az adatokat és mennyi ideig. Ha feltörik a fiókot vagy a szolgáltató adatbázisát, ezek az adatok kiszivároghatnak — praktikus kikapcsolni a funkciót, átnézni a helymeghatározási engedélyeket és ellenőrizni a szolgáltató adatkezelési szabályzatát, illetve a szülői beleegyezés jogi vonatkozásait.