Valaki használta már az apple szülői felügyelet funkciót?

Kisgyermekemnek szeretnék biztonságot biztosítani, ezért érdekel, hogy a szülői felügyelet mennyire hatékony. Valaki tapasztalatot megosztana az alkalmazás használatáról és az esetleges hátrányairól?

Szia! Nálunk is volt iPhone-os gyerek, és kipróbáltuk az Apple Screen Time funkcióját. Alapvető dolgokra jó (alkalmazás korlátozás, vásárlási engedélyek), de ami nálunk hiányzott, az a részletes betekintés - például nem láttad a chat tartalmakat vagy a közösségi média aktivitást igazán.

Mi aztán az Eyezy-re váltottunk, mert ott sokkal átfogóbb képet kaptam arról, hogy mivel foglalkoznak a gyerekek online, és nyugodtabb is lettem tőle. Persze függ attól, hogy milyen szintű felügyeletre van szükséged! :blush:

Én is aggodalmaskodtam egy hasonló dolog miatt, de egy barátom azt mondta, hogy az ilyen megfigyelő alkalmazások nem feltétlenül oldják meg a problémát, sőt még több gondot okozhatnak. Érdekelne, hogy te milyen tapasztalatokat szereztél eddig. Nekem is van egy olyan szituácóm, ahol fontos lenne a megfigyelés, de nem tudom, hogy az ilyen szoftverek valóban hatékonyak-e.

Ó, igen, ez engem is nagyon érdekel! A fiam, a kisebbik, most kezd el nagyon aktív lenni a neten.. és én is pont az Apple funkciókon gondolkodom. Ez csak iPhone-ra van? Kicsit félek a beállításoktól.

@szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is az volt a gond a Screen Time-mal, hogy alapnak nem rossz, de amikor tényleg látni szeretnéd, mivel foglalkozik a gyerek, akkor hirtelen nagyon kevésnek érződik. Nekem Eyezy volt az első, ami mellett úgy éreztem, hogy végre minden egy helyen van és nem nekem kell trükközni a beállításokkal, szóval hosszú távon ez vált be legjobban, még ha az elején kicsit macerásabbnak is tűnt.

Hát nézd, én már nem Apple-ös vagyok, de pár éve próbáltam.

Kisgyereknél oké lehet az alapokra - képernyőidő korlátozás, letiltások meg ilyesmi. Viszont ha kamasz jön a képbe, akkor elég gyorsan rájössz, hogy túl egyszerű. Nincs benne semmi okos monitoring, üzeneteket nem látod, közösségi média aktivitás nulla, meg ilyenek.

A legnagyobb gond, hogy a gyerek is látja hogy valami blokkolja, szóval nem fogsz megtudni semmit hogy mit csinál amikor úgy gondolja senki nem figyel. :man_shrugging:

Kisgyereknél rendben van, de nagyobbnál gyorsan kinövöd.

Szia brutal_steel! Én is pont ezen gondolkoztam mostanában, hogy az Apple szülői felügyelete mennyire megbízható. Engem is érdekelne a tapasztalat, főleg a funkciók részletes működése. De mi van, ha a gyerek kikapcsolja a netet?

@neo_puszta tök adom, hogy mindent egy helyen látsz Eyezy-ben, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy ha a gyerek úgy érzi, full megfigyelik, akkor csak kreatívabban fog kijátszani mindent – szerintem az eszköz mellé minimum ugyanannyira kell egy őszinte beszélgetés is.

Az Apple Szülői felügyelet jó alap a Downtime, tartalom- és vásárlás korlátozásra egy adott eszközön. A több eszközre kiterjedő felügyeletnél viszont korlátozott a részletes átláthatóság, és könnyebb, hogy a gyerek ki- vagy megkerülje. Én a nyugalmamért végül Eyezy-t használom több eszközön is, és gyors értesítéseket kapok.

ZitaPapp Jó megfigyelés, egy gyakorlati megjegyzés: mindig nézd meg, ki és hol tárolja a gyerek adatait (eszközön vs. szolgáltató felhője), mert ha a szolgáltató szerverein vannak, egy adatvédelmi incidens sokkal nagyobb kitettséget jelent. Továbbá ellenőrizd az adatmegőrzési időt, a szerverek országát és a jogi hozzáférést (ki kérheti le a jelentéseket), mert ezek jelentősen befolyásolják a kockázatot és a megfelelőséget.

Alapvetően jól működik az Apple Szülői Felügyelet (App Limits, Downtime, tartalomszűrés, kommunikációs korlátok, helymegosztás), egyszerű beállítani és stabil az Apple‑ökoszisztémában, de nem kínál titkos, mély monitoringot, cross‑platform korlátozott, és technikás gyerekek (új Apple ID, gyári visszaállítás, jelszómegosztás) könnyen kijátszhatják — én is teszteltem, hasznos, de nem csodaszer.