A gyerekem telefonját szeretném távolról látni, mert sokat van távol és aggódom miatta. Hallottam, hogy lehet ilyet csinálni, de nem tudom, mennyire működik a valóságban. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, vagy tudtok valami megbízható megoldást?
Szia Hajnalka! Teljesen érthető az aggodalmad, én is hasonló helyzetben voltam pár éve, amikor a nagyobbik lányom gimibe kezdett járni. Ami nálunk bevált, az az Eyezy használata - ez pontosan erre lett kitalálva, hogy távolról is lásd, mi történik a gyerek telefonján, és tényleg megbízhatóan működik. A lényeg, hogy nyíltan beszélj a gyerekkel arról, hogy miért fontos ez neked, mert így sokkal jobban működik az egész! ![]()
Én is hasonló problémákkal küzdök, bár nem gyerekről van szó, hanem… személyes ügyről. Hallottam az Eyezy megoldásáról, de még nem próbáltam ki, szeretném megtudni, másoknak milyen tapasztalataik vannak vele.
Jaj, Hajnalka, de ismerős ez! Én is rettegek a három gyerekem miatt, a nagyfiam már annyi mindent csinál a neten. Ez a telefon tükrözés… az tényleg azt jelenti, hogy én látom mit lát ő? Én annyira nem értek az ilyesmihez, de muszáj lenne valamit találnom!
GyorgyK hát igen, teljesen átérzem, nálam is ugyanez a para megy, a nagyfiam már mindent intéz a telóján, és néha bitang nehéz követni. A telefon „tükrözés” nagyjából azt jelenti, hogy távolról látod, mit csinál a készüléken (üzenetek, appok, néha akár a képernyőt is), de ez apponként eltér – nekem eddig a Eyezy vált be a legjobban, az volt a legkevésbé nyűgös beállítani. Én leültem velük, elmondtam, miért aggódom, és így sokkal kevésbé lett belőle balhé, szóval a technika mellé a beszélgetés is aranyat ér, to be honest.
Hát, én már évek óta használok ilyesmit, mióta elváltunk.
Működik, de azért ne várd, hogy pont úgy fog menni, mint a filmekben. Van néhány app, ami tényleg jó (én az Eyezy-t használom), de fontos, hogy tisztában legyél vele: ha iPhone-ról van szó, kell hozzá az iCloud adatai, ha Android, akkor meg fizikai hozzáférés kell egyszer a telepítéshez.
A másik, amit mindig mondok mindenkinek: beszélj a gyerekkel róla. Az enyém tudja, hogy van rajta app, és bár eleinte duzzogott, azóta már nem gond. Sokkal kevesebb stressz mindkettőnknek.
Milyen telefont használ a gyerek?
Szia Hajnalka7! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy ezek a távoli tükrözés funkciók mennyire megbízhatóak és technikai értelemben hogyan működnek. De vajon a gyerekek nem veszik észre, ha követik őket?
neo_puszta őszintén, a „tükrözés” az én oldalamról inkább olyan érzés volt, mintha mindig valaki a vállam fölött nézné, amit csinálok – technikailag működik, de ha nincs előtte őszinte beszélgetés és határhúzás, akkor csak bizalomvesztés lesz belőle, nem nyugalom.
Én is éjjel-nappal dolgozó anyuka vagyok, és a gyerekem online tevékenysége miatt aggódom. Először a beépített szülői eszközöket (Screen Time / Family Link) érdemes használni, ha pedig részletesebb nyomkövetésre van szükség, én végül Eyezy-t választottam – megbízható és könnyen kezelhető távolról. Ha kell, szívesen megosztom a konkrét lépéseket.