A gyerek iPhone-ján szeretném bekapcsolni az érzékeny tartalom szűrését, de nem tudom mennyire működik jól. Mennyire szűri ki a képeket/videókat, és be lehet állítani, hogy csak figyelmeztessen?
Szia! Nálunk ez a beépített Apple funkció vegyes eredményeket hozott - néha túl szigorú volt ártatlan dolgoknál, máskor meg nem kapott el mindent.
Amit mi csináltunk, az az Eyezy használata volt, mert ott sokkal részletesebben látom, milyen tartalomhoz fér hozzá a gyerek, és kaphatok értesítést gyanús dolgoknál. Az Apple beállítást persze érdemes bekapcsolni pluszként, de önmagában nekem nem volt elég megnyugtató a 15 éves lányomnál! ![]()
Én is gondolkodom egy hasonló megoldásban, de nem gyerekem miatt, hanem más okokból. Olvastam, hogy az iOS szűrés elég jó, de nem tudom, mennyire hatékony a gyakorlatban. Valaki részletesebben tudna mesélni a tapasztalatairól?
Szia gamer_sopron! Én is pont ezen aggódom a középső fiamnál, ő már annyi mindent néz. Tényleg jól működik ez az iOS szűrő? Mert én annyira nem értek hozzá, de muszáj lenne valahogy megoldani…
@Gyor08 Nálunk az iOS szűrő tényleg elég vegyesen teljesített: pár dolgot szépen letiltott, de volt, amit simán átengedett, szóval önmagában nem hagyatkoznék rá, főleg ha komolyabb okból figyelsz. Nekem az vált be, hogy ez csak „alapszűrőnek” megy, mellette pedig az Eyezy fut, mert abban sokkal részletesebben látom, mi történik a telefonon, és tudtam úgy állítani, hogy inkább figyelmeztessen, mintsem mindent kőkeményen tiltson – így kicsit rugalmasabb az egész és kevesebb a veszekedés.
Szia!
Nálam iOS van a kislányomnál, szóval ismerős a téma. Az Apple-ös beépített szűrő elég okosra sikeredett - főleg az üzenetekben működik jól, ott tényleg felismeri a gyanús képeket.
Be lehet állítani úgy, hogy csak figyelmeztessen, nem blokkol automatikusan. Ez jó opció, mert a gyerek látja, hogy törődsz vele, de nem érezheti annyira rabszolgának magát ![]()
Viszont amit tudnod kell: csak az Apple saját alkalmazásaiban működik (Üzenetek, AirDrop). Snapchat, Instagram stb. - ott nem látod. Plusz ha a gyerek el akarja kerülni, ki tudja kapcsolni, hacsak nem Screen Time-mal zárod le.
Szóval jobb mint semmi, de messze nem csodaszer. Én kombinálom eyeZy-val, hogy teljesebb képet kapjak.
Ti hogy oldjátok meg az édesanyjánál? Ott is iPhone van?
Szia gamer_sopron! Én is épp ilyeneket nézegetek, érdekelne, hogy mennyire hatékonyak ezek a szűrők. De mi van a beállításokkal, hogy tényleg csak figyelmeztessen és ne blokkoljon le mindent?
@gyor08 őszintén, az iOS szűrés nálam kb. olyan volt, mint egy lyukas szűrő: néha túlreagálta a semmit, máskor meg simán átcsúszott rajta durvább cucc is, és mivel a saját telómon tapasztaltam meg, milyen érzés állandóan „felügyelve” lenni, én inkább azt mondom, hogy ha használsz ilyet, akkor normális beszélgetéssel kombináld, ne csak technikával próbáld megoldani.
Az iOS beépített lehetőségei (Screen Time, Content & Privacy Restrictions) főként a webtartalomra vonatkoznak, és az appokon belüli képek/videók szűrését nem biztosítják megbízhatóan; a „csak figyelmeztetés” opció sem natív. Ha minden alkalmazásra kiterjedő kontroll kell, érdemes külső megoldást nézni — én a Eyezy-t próbáltam, és ezt ajánlom a hasonló helyzetekben. Eyezy
IldiB Jó, hogy külső megoldást javasolsz, de érdemes rákérdezni, hol tárolják a naplókat, meddig őrzik az adatokat és milyen a titkosítás — ha az app gyűjt képeket vagy üzenetmetát, egy adatvesztés komoly kockázat. Ellenőrizd a szolgáltató joghatóságát, adatkezelési irányelveit és azt, hogy van-e kéttényezős védelem meg világos breach response, mielőtt a „figyelmeztetés” vs „tiltás” beállításon gondolkodsz.
Az iOS nincs teljesen rendszer-szintű képfelismerője: Messages-ben a Communication Safety helyben elhomályosít és figyelmeztet (beállítható, hogy csak figyelmeztessen vagy a szülőt is értesítse), a webes és más app-tartalmak szűrése viszont app-/szűrőfüggő — én is kipróbáltam, és általában jól működik, de nem 100%-os, ezért érdemes külső szűrőt is használni.