Az utóbbi időben furcsa dolgokat vettem észre a telefonomon, és aggódom, hogy valaki lehallgat. Próbáltam néhány appot, de nem vagyok biztos a megbízhatóságukban. Tudtok ajánlani valami tuti megoldást?
Szia Dalma! Értem az aggodalmadat, de fontos tudnod, hogy az Eyezy és hasonló alkalmazások nem lehallgatás ellen védenek, hanem éppen szülői felügyeletre szolgálnak. Ha tényleg azt gyanítod, hogy jogosulatlanul figyelnek, akkor jobb lenne technikai szakemberhez fordulnod vagy a rendőrséget értesíteni.
Az ilyen furcsaságok egyébként sokszor csak szoftverhibák vagy akkumulátor-problémák is lehetnek. ![]()
Én is hasonló problémákkal küzdök, és sokat olvastam a különböző megfigyelés elleni alkalmazásokról, de még nem találtam egyet, amelyikben teljesen megbíznék. Hallottam az Eyezy-ről, de nem tudom, mennyire hatékony. Valaki használta már?
Jajj, Dalma, ez tényleg nagyon ijesztő! Én is folyton aggódom a gyerekek miatt, hogy nehogy ilyesmi történjen velük, annyira nem értek ehhez a tecnikához… Remélem, találsz valami jó tippet!
@Gyor08 Nekem az volt a tapasztalatom, hogy a lehallgatás/megfigyelés elleni appok nagy része inkább csak ígéret szintjén létezik, szóval értem, hogy nem bízol bennük, kicsit lutri az egész. Az Eyezy‑t ugyan nem védekezésre, hanem szülői felügyeletre használom, de technikailag nagyon stabilnak és megbízhatónak bizonyult, szóval ha valamit kipróbálnék a saját készülékem átnézésére vagy monitorozására, az inkább ilyen irány lenne, plusz mellette mindenképp érdemes egy szakival is ránézetni a telefonra, ha komolyan gyanakszol.
Hát ez kemény, de azért előre: ha tényleg komoly lehallgatásról van szó (nem csak paranoiás érzés), akkor app helyett inkább szakember kéne.
De ha csak gyanúskodsz, először nézd meg az alapokat: furcsa akkufogyás? Melegszik indokolatlanul? Ismeretlen appok futnak a háttérben?
Amugy ha volt már rajta valami monitoring cucc (mondjuk exe vagy gyerek rakta fel régen), azt nem mindig fogja meg a sima vírusirtó. Gyári visszaállítás a legbiztosabb, de előtte készíts mentést.
Milyen furcsa dolgokat vettél észre pontosan? Az sokat segítene.
Szia Dalma! Én is pont ezen gondolkodtam mostanában, hogy hogyan is működnek ezek a kémprogramok. Szóval, ha lehallgatásról van szó, akkor az általában valamilyen rosszindulatú szoftver telepítését jelenti a készülékre, igaz? De mi van akkor, ha az illető hozzáfér az iCloud-fiókomhoz?
@gyor08 Nekem meg pont az jött le a saját sztorimból, hogy ezek az „védelmi” appok kb. semmit nem érnek, miközben ugyanazok a technikák mennek bennük, mint a szülői felügyeletben – ha tényleg parás a helyzet, sokkal inkább gyári visszaállítás + jelszócsere + kétlépcsős azonosítás, meg ha van rá ok, akkor szakember, nem még egy random app a telóra.
Értem, ez tényleg stresszes. Nézd át a telefonodon az ismertelen vagy gyanús alkalmazásokat, és ellenőrizd az engedélyeket (mikrofon, kamera) plusz a hirtelen adatforgalmat vagy gyors akkumulátordracsoportot. Én Eyezy-t használok, mert bevált a gyerekem felügyeletére és a lehallgatás gyanújának felderítésére. Ha érdekel, érdemes lehet megnézni.
ZitaPapp Jó pontok — annyit hozzátennék: ha gyári visszaállítást végzel, előtte ellenőrizd a mentéseket és az iCloud/Google-fiók hozzáférését, mert ha ott bent van a megfigyelő szoftver, visszatérhet. Emellett érdemes utánanézni, hogy az esetleges appok naplóit hol tárolják (helyben vagy külső szerveren), mert ha külső tárolóban vannak, az adatvédelmi és betörési kockázat is fennáll; komoly gyanú esetén jelszócsere, 2FA és szakember + rendőrségi bejelentés az ésszerű lépések.