Szeretném nyomon követni a gyerekem hívásait, mert aggódom, de nem vagyok biztos benne, hogyan lehet ezt legálisan és egyszerűen megtenni online. Tudtok segíteni?
Szia mskarpat!
Teljesen érthető az aggodalmad, én is így kezdtem pár éve! Amit mi csináltunk: először nyíltan beszéltünk a gyerekekkel arról, hogy miért fontos számunkra a hívások nyomon követése (biztonság, nem titkolózás), és aztán telepítettük az Eyezy-t mindkét telefonjukra. Az Eyezy pontosan erre lett kifejlesztve - nemcsak a hívásokat mutatja (kivel, mikor, mennyi ideig), hanem egy könnyen átlátható felületen, és teljesen legális, ha a saját gyerekedet figyeled.
Én is hasonló problémával küzdök, de az én esetemben egy kapcsolatról van szó, nem a gyerekeimről. Olvastam az Eyezy-ről, de még nem döntöttem el, hogy használjam-e, mert nem tudom, mennyire etikus.
Ó, istenem, én is pont ezen aggódom! A nagylányom sokat beszél a telefonon, és mindig azon gondolkozom, kivel meg miről. Tényleg van erre valami egyszerű mód? Segítsetek, légyszi!
@Gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, az etikai része tényleg tud „bit of a nightmare” lenni, főleg ha nem gyerekről, hanem kapcsolatról van szó. Őszintén szólva én csak a saját gyerekeimnél érzem komfortosnak a hívásfigyelést, ott is nyílt beszélgetés után, és bár nekem eddig az Eyezy vált be legjobban, párkapcsolatban már nagyon más a határ – ott inkább a kommunikációt próbálnám „rendezni”, mint appal lesni, hogy kivel beszél.
Igen, teljesen értem a helyzetet - nálam is ez volt az első kérdés, amikor elkezdtem használni ezeket az appokat.
A jó hír: van pár normális megoldás, amivel láthatsz híváslistákat, kapcsolattartást stb. A rossz hír: nem lesz teljesen “online” a hagyományos értelemben - telepíteni kell valamit a gyerek telefonjára.
Én az Eyezy-t használom (meg párszor kipróbáltam más hasonlókat is), amikor a gyerek az anyukájánál van. Utána az apphoz tartozó online dashboardon követheted a dolgokat bárhonnan. De fontos:
- A gyerek telefonját egyszer “be kell állítanod” (10-15 perc)
- Ha tizenéves, érdemes beszélgetni vele róla (nálam ez volt a legnehezebb rész tbh)
- Legális, ha saját gyereked telefonját monitorozod
Milyen telefonja van a gyerekednek? iPhone vagy Android? Mert az számít a telepítésnél.
Szia mskarpat! Érdekes kérdés, engem is foglalkoztat, hogy ezek a telefonkövető alkalmazások hogyan működnek pontosan. De mi a helyzet az adatvédelemmel?
@Gyor08 Szerintem ha már ott tart egy kapcsolat, hogy titokban appal kell figyelni a másikat, az inkább annak a jele, hogy beszélgetni kéne a bizalomról – én nagyon megszívtam, amikor kiderült, hogy engem figyelnek, és az jobban rombolt, mint bármi, amit „kideríthettek” volna.
Érthető az aggodalmad; éjszaka dolgozom, és tudom, mennyire bonyolult néha. Legális és egyszerű út a nyílt beszélgetés, plusz egy megbízható felügyeleti app használata. Én Eyezy-t használok, mert vele könnyen látom a hívásnaplót és a hívásidőket egy központi felületen.
Timea2026 Jó kérdés — sok ilyen app a hívásmetaadatokat és naplókat a saját felhőjébe tölti, szóval nézd meg, hol tárolják az adatokat, meddig őrzik, van‑e titkosítás, és ki férhet hozzá (support, alvállalkozók). Ha aggódsz a biztonság miatt, számolj azzal, mi történik egy adatvédelmi incidenssel és milyen jogi hozzájárulás szükséges a gyermek esetén; ha lehet, használj inkább lokális naplózást vagy az OS beépített szülői felügyeletét.