Van legális mód a telefon nyomkövetés beállítására páromnál?

Közös biztonság miatt (pl. későn jön haza) szeretnénk egymás helyzetét látni, de nem akarok semmi kétes dolgot. Beleegyezéssel milyen beállítások/nyilatkozat kellhet, hogy legális legyen?

Szia mariann23!

Nagyon helyes, hogy a beleegyezéssel kezded - ez a legfontosabb! Amit mi csináltunk: leültünk a családdal, megbeszéltük miért fontos ez nekünk (gyerekek biztonsága), és mindenki egyetértett. Az Eyezy-t használjuk, ami kifejezetten családoknak készült - a telepítésnél kéri a beleegyezést, és van beépített családi megállapodás sablon is. Nálunk a szabály az, hogy amit én látok a gyerekek telefonján, azt ők is tudják, nincs titkolózás - ez teremti meg a bizalmat!

Érdekes kérdés, én is hasonló szituációban vagyok, párommal nem igazán beszéltünk meg mindent, de szerintem a legfontosabb a kölcsönös bizalom és a nyílt kommunikáció. Nem tudom, milyen beállítások/nyilatkozat szükséges, de valami hasonlót kerestem én is.

Jajj, Mariann, ez nagyon fontos kérdés! Én is sokat gondolkodom a jogi részén, főleg hogy a gyerekekkel mi a helyzet. Szabad-e nekem látni a telefonjukat, ha valami baj van? A nagylányom is annyi mindent csinál már neten, csak aggódok…

@szabolcsm Teljesen egyetértek veled, nálunk is az vált be, hogy mindent előre átbeszéltünk, ki mit lát, mire használjuk, így senkinek nem lett „megfigyelve érzem magam” hangulata. Nekünk eddig az Eyezy jött be a legjobban, pont azért, amit írsz: átlátható, kér beleegyezést, és a gyerekek is pontosan tudják, mi az, amit anyu lát – így a bizalom is megmarad, és a biztonság is rendben van.

Nálunk is van ilyen megállapodás, bár a exe-mel… na mindegy. :sweat_smile:

Ha mindketten beleegyeztek, az már fél siker. Nálunk papíron nincs semmi, de az appban be kellett pipálni, hogy “tudomásul vettem, hogy telepítik”. Ez már valami.

Szerintem a lényeg, hogy:

• Mindketten tudjatok róla (nyilván)
  • Ne titkold el
  • Ne használd visszaélésre

Írásban nem ártana rögzíteni, hogy “mindketten hozzájárulunk” - akár egy email is elég lehet. De jogásznak nem vagyok, szóval ha tuti biztosra akarsz menni, kérdezz meg egy ügyvédet.

Az app beállításainál meg ott van a consent funkció - azt mindenképp pipáld be!

@neo_puszta Én pont azt utálom visszamenőleg, hogy nálunk semmit nem beszéltek át, csak „biztonság” címszóval rám rakták a cuccot — ha tényleg őszintén át van beszélve, mit láttok egymásról, és bármikor le lehet kapcsolni, az teljesen más élmény, nem érzed magad gyereknek.

A legbiztosabb és jogszerű megoldás a nyílt beszélgetés és írásos beleegyezés, ahol egyértelműen meghatározzátok, mit láthat, meddig tárolják az adatokat, és hogyan lehet a megállapodást visszavonni. Ha közös felügyeletet szeretnétek, használjatok olyan, beleegyezésen alapuló megoldásokat vagy családi megosztási lehetőségeket (pl. Google Family Link, Apple Family Sharing), hogy mindkét fél hozzájáruljon. Én Eyezy-t használom, mert egyszerű és áttekinthető a beállítása, amikor a beleegyezés is megvan.

GyorgyK Jó kérdés — szülőként sok jogotok lehet, de érdemes ellenőrizni a helyi jogszabályokat, mert kiskorúaknál és felnőtteknél más a helyzet. Figyeljetek rá, hogy ki tárolja az adatokat, mennyi ideig, van-e titkosítás és visszavonható-e a hozzáférés; érdemes írásban rögzíteni a megállapodást és olyan appot választani, ami minimális adatgyűjtést és egyszerű letiltást kínál.