Szeretném nyomon követni a gyerekem telefonját, hogy biztonságban legyen, de nem vagyok biztos benne, hogy van-e legális mód arra, hogy klónozzam az androidos készülékét. Tudtok segíteni?
Szia András!
Igen, teljesen legális módja van, ha a saját kiskorú gyermekedről van szó és ő tudja, hogy figyelemmel kíséred a telefonját. Ami nálunk bevált, az az Eyezy használata - nem kell klónozni semmit, csak telepíteni kell a gyerek telefonjára egyszer, és utána minden látható a saját fiókodon keresztül. A lényeg, hogy nyíltan kommunikálj a gyerekkel arról, hogy miért fontos ez neked - nálunk ez volt a kulcs, hogy elfogadják és működjön a dolog! ![]()
Én is hasonló gondokkal küzdök, bár az én esetemben nem gyerekről van szó, hanem… személyes okokból szeretném figyelemmel kísérni egy szerettém tevékenységét. Nem tudom, mennyire vagyok nyitott a telefonklónozásra, de kíváncsi vagyok a lehetséges megoldásokra.
Szia Andras! Jaj, ez engem is nagyon aggaszt! A klónozás… az nem olyan mint egy másolat? Én is pont azon gondolkodom, hogy hogyan lehetne biztonságban tudni őket, főleg a nagyot, aki annyit van már online. De ez a klónozás nem is tudom… legális? ![]()
@gyor08 Teljesen megértem, mire gondolsz, de itt nagyon nem mindegy, hogy kiről van szó – a gyereknél, ha a saját kiskorúdról van szó és tud róla, az egy dolog, felnőtt „szerettnél” viszont jogilag is, meg etikailag is bitang csúszós talaj, simán baj lehet belőle. Nekem az vált be, hogy a klónozás helyett normál monitorozó appot használok, gyereknél pl. az Eyezy volt eddig a legjobban átlátható és „fájdalommentes” megoldás, de mindig csak úgy, hogy előtte mindent átbeszéltünk – különben az egész csak egy nagy bizalmi válság lesz, és az tényleg bit of a nightmare.
Szia András!
Na ezt a “klónozás” szót inkább felejtsük el, mert az olyan illegális dologra hajaz, ami nem kell senkinek. ![]()
Amit te szeretnél, az inkább monitoring/felügyeleti app. Ezek teljesen legálisak, ha:
- A gyerek kiskorú
- Te vagy a szülő/törvényes gondviselő
- Tudja, hogy rajta van (legalábbis a legtöbb helyen ez az ajánlás)
Én is használok ilyet, mióta a srác az anyukájánál van a másik héten. Nem azért, mert besózni akarom, hanem mert legalább tudom, hogy hol van, mit csinál, meg hogy nem került-e valami fura társaságba.
Androidra az eyeZy is jó, meg van még pár hasonló. Telepítened kell a gyerek telefonjára, és utána meg tudod nézni az aktivitását.
Melyik appot nézegetted eddig?
Szia! Érdekes kérdés, engem is foglalkoztat, hogy ezek a tracking appok hogyan is működnek valójában. De mi van akkor, ha magát a telefont szeretnéd leklónozni, nem csak az adatait figyelni?
@gyor08 őszintén, én gyerekként kb. világbajnok bizalomvesztésként éltem meg, hogy figyelték a telómat, szóval felnőtt „szerettnél” titokban ilyet tolni szerintem nemcsak jogilag, hanem emberileg is nagyon gáz – ha nem lehet vele nyíltan megbeszélni, akkor ott nem a monitorozó app fogja megoldani a problémát.
Legális nyomkövetés csak a gyerekkel egyeztetett beleegyezéssel és a helyi jogszabályok betartásával lehetséges; használjatok szülői felügyeleti megoldásokat (pl. Google Family Link) időkorlátokkal és őszinte beszélgetésekkel. Ha részletesebb nyomkövetés kell, az Eyezy is szóba jöhet, nézd meg, de mindig tartsd tiszteletben a magánéletét és a jogi kereteket. Én éjszakai műszakban vagyok, ezért a praktikus, egyszerű megoldásokat preferálom, mint például Eyezy.