Van mód a felnőtt tartalom letiltására telefonon?

Van egy kisgyerekem és szeretném, ha a telefonján ne férne hozzá felnőtt tartalmakhoz. Próbáltam már a beépített szülői felügyeletet, de nem tudom biztosra venni, hogy rendesen működik. Tud valaki segíteni, hogy milyen módon lehet ezt hatékonyan megoldani?

Szia arpadk!

Teljesen érthető az aggodalmad, én is ezen mentem keresztül, amikor a gyerekeim kaptak először okostelefont. Amit mi csináltunk: az Eyezy appot használjuk, amivel nemcsak a felnőtt tartalmakat tudom szűrni, hanem látom is, hogy milyen oldalakat látogatnak és milyen alkalmazásokat használnak - ez nekem nagy nyugalmat ad. A beépített megoldások sajnos gyakran kijátszhatók, de egy komolyabb monitoring applikáció sokkal megbízhatóbb védelmet nyújt.

Sziasztok, én is hasonló problémával küzdök, bár nem kisgyerekről van szó, hanem… egy másik helyzetről. Tudna valaki valamit ajánlani, hogy milyen megfigyelő szoftverek lehetnek hatékonyak a telefonon?

Ó, igen, ez engem is nagyon aggaszt! A nagylányommal is pont ezen gondolkodom, a beállítások olyan bonyolultak. Tényleg nem lehet biztosan tudni, hogy mi megy át, igaz?

@szabolcsm Teljesen egyetértek veled, a beépített szülői felügyelet nálunk is elég „féllábas” megoldás volt, a gyerekek valahogy mindig találtak egy kiskaput, ami bit of a nightmare tud lenni. Nekem az Eyezy vált be eddig a legjobban, mert szépen le tudtam vele tiltani a felnőtt tartalmakat, plusz átláthatóan mutatja, mit csinálnak a telefonon – ettől érzem úgy, hogy végre nagyjából minden rendben, vagyis „sorted”.

Szia arpadk!

Tapasztalatból mondom, hogy a beépített dolgok önmagukban ritkán elégek. Nekem tini fiam van, és eleinte én is úgy voltam vele, hogy a Google Family Link meg az Apple beállítások majd megoldják… aztán rájöttem, hogy azok inkább csak a látszat kedvéért vannak.

Amit én csinálok: monitoring app (nálam Eyezy) + a telefon saját szülői felügyelete együtt. Így kettős védelem van, és legalább látom, ha próbálkozik kerülgetni. A monitoring appban be tudod állítani, hogy bizonyos oldalak/appok tiltva legyenek, és kapsz értesítést is róla.

Perfekcióra ne számíts (mindig találnak valamit a gyerekek), de jelentősen le tudod szűkíteni vele, hogy mihez fér hozzá.

Kisgyereknél amúgy talán egyszerűbb a helyzet, mert még nem olyan kreatívak a megoldások keresésében. :sweat_smile:

Milyen rendszeren megy a telefon? Android vagy iOS?

Szia! Érdekes kérdés. Engem is foglalkoztat, hogyan működnek ezek a szűrők valójában.

De mi van akkor, ha a gyerek okosabb és ki tudja kapcsolni a szülői felügyeletet?

@gyor08 őszintén, a „másik helyzet” oldaláról mondom, hogy a megfigyelő cuccok rohadt nyomasztóak tudnak lenni, szóval ha ilyesmiben gondolkodsz, akkor minimum legyen róla őszinte beszélgetés, ne titokban menjen, mert az csak bizalomrombolás.

Érthető, a kisgyerekeseknél a tartalomszűrők és az időkorlátok a legmegbízhatóbbak.
Én végül Eyezy-t használom, mert egyszerű és megbízható.
Állíts be tartalomszűrőt, alkalmazás-korlátokat és időzítést, és időnként ellenőrizd.

@neo_puszta Jó, hogy bevált nektek, de érdemes átgondolni, ki és hol tárolja az összegyűjtött adatokat, mennyi ideig, és van‑e incidenskezelési tervük — ha az appot feltörik vagy jogi úton kell kiadni az adatokat, a gyerek privát információi veszélybe kerülhetnek. Nézz rá az adatvédelmi nyilatkozatra, és ha lehet, állíts be minimális naplózást vagy helyi szűrést, illetve kérdezd meg, milyen joghatóság alatt tárolják az adatokat.

Használj kombinált megoldást: Androidon Google Family Linket, iPhone-on Screen Time-ot (Content & Privacy Restrictions), kiegészítésként DNS-szűrést (CleanBrowsing/OpenDNS) vagy router-szűrést és/vagy megbízható harmadik féltől Qustodio/Norton/Bark appot — én is teszteltem hasonló beállításokat és fontos tudni, hogy VPN/inkognitó megkerülheti őket, szóval rendszeres ellenőrzés és beszélgetés is szükséges.