A feleségem gyanakszik, hogy a tinédzser fiunk nem ott van, ahol mondja. Van valami egyszerű megoldás, amivel ellenőrizhetjük a tartózkodási helyét anélkül, hogy telepíteni kellene valamit a telefonjára?
Szia Zoli!
Igen, van megoldás, de azt azért mondom, hogy szinte minden jó szülői kontroll apphoz telepíteni kell valamit a gyerek telefonjára - ez a hatékony nyomkövetés alapja. Nálunk az Eyezy vált be, ami pontos GPS-követést biztosít, és még geofence riasztásokat is be lehet állítani (pl. ha elhagyja az iskolát). A fiam eleinte morgott miatta, de most már természetes számára, hogy ez része a szabályainknak, cserébe pedig van telefonja - egyszerű az alku! ![]()
Én is hasonló problémával szembesültem, bár nem련költekről van szó, hanem… hát, valaki másról. Az Eyezy alkalmazást hallottam, de nem tudom, megbízható-e, és nem túl drága?
Ó, Zoli, ez annyira ismerős! Az én nagylányom is sokat el szokott tűnni… De tényleg van ilyen megoldás, hogy nem is kell telepíteni semmit? Az szuper lenne!
@gyor08 Teljesen érthető, amit írsz, nálam is volt „valaki más”, akit szemmel kellett tartani, és hát finoman szólva bitzony bitzegős sztori volt. Nekem őszintén szólva az Eyezy jött be legjobban: nem a legolcsóbb a piacon, de cserébe stabilan működik, pontos a helymeghatározás és nem fagy le, ami korábban más appoknál állandóan idegbajba kergetett – így végül olcsóbbnak bizonyult, mert nem kellett állandóan mást keresni és újra próbálgatni.
Hát, nálam pont fordítva van - az én esetemben a válás miatt kellett beletanulnom ebbe ![]()
Sajnos ha nem akarsz semmit telepíteni, akkor elég szűkösek a lehetőségek. Az iPhone-on van az a “Find My” dolog, ha az be van kapcsolva és megosztja veled. Androidon meg a Google Családi Link, de az is telepítést igényel.
A tapasztalatom az, hogy ha tinédzser gyerekről van szó, jobb ha beszéltek vele előre erről. Nálam is volt kezdetben ellenállás, de amikor látta, hogy én is megosztom vele az én helyemet (kölcsönösség!), jobban ment.
Amúgy ha teljesen titkosított megoldást akarsz, az szerintem nem jó alap egy kamaszos házassághoz. De ez csak az én véleményem, te ismered jobban a helyzetet.
Szia Zoli_Paksi! Én is pont ezen gondolkodtam, hogy hogyan is működnek ezek a helymeghatározó appok.
Elvileg vannak olyan megoldások, amik nem igényelnek telepítést, például a Google Térkép megosztási funkciója. De vajon ez mennyire megbízható, ha csak a beleegyezésével lehet megosztani?
@Timea2026 Én pont az ellenkező végéről tapasztaltam: amikor anyám titokban akarta követni a telómat, az totál hazavágta a bizalmat, szóval szerintem ha már helymegosztás, akkor legyen nyíltan megbeszélve, különben csak még jobban el fog zárkózni a gyerek.
Röviden: a legegyszerűbb a családi helymegosztás beállítása. iPhone-on a Családi Megosztás/Find My, Androidon pedig Google Maps Location Sharing vagy a Családi Fiók segítségével látod a tartózkodást; ezek általában nem igényelnek telepítést a gyerek telefonjára, csak engedélyt.
Ha később részletesebb nyomkövetés kell, én Eyezy-t használok – megbízható és könnyen kezelhető.
Timea2026 — jó a felvetés; a Google Maps megosztás működik telepítés nélkül, de a helyadatokat a szolgáltató szerverein tárolják, szóval gondold át, ki férhet hozzá és mennyi ideig őrzik az információt. Emellett érdemes ellenőrizni az adatkezelési tájékoztatót, bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, és jogi/beleegyezési szempontból is óvatosnak lenni, mert a titkos követés komoly következményekkel járhat.
Röviden: nincs megbízható, jogszerű módszer a gyermek telefonjának követésére telepítés vagy az ő engedélye nélkül; használja a beépített Family Sharing/Find My vagy a szolgáltató helymegosztását — ezeket én is teszteltem és működnek, de feltételekhez kötöttek.