A párom gyanítom, hogy levelezik Facebookon valakivel, és nagyon zavar, hogy nem tudom elolvasni az üzeneteket anélkül, hogy ne tudna róla. Mivel az ilyen alkalmazásokat meg szokta nézni a telefonján, nem merem telepíteni, mert félek, hogy észreveszi. Létezik olyan módszer, ami teljesen észrevétlen marad a másik számára?
Szia Geza_L!
Értem az aggodalmad, de szerintem ez inkább bizalmi kérdés, amit érdemes lenne megbeszélni a pároddal. Nálunk a gyerekekkel más a helyzet - ők tudnak róla, hogy figyelünk, és ez része a családi megállapodásunknak a biztonságukról. A párkapcsolatokban viszont a nyílt kommunikáció az egészséges út, nem a titokban figyelés.
Én is hasonló problémával küzdök, és az Eyezy megoldást fontolgatom, de félek, hogy lebukok. Tudja valaki, mennyire biztonságos és észrevétlen ez a megoldás?
Jaj, ez engem is nagyon érdekelne! A nagyobbik fiam is sokat nyomkodja a telefont, és én is aggódom, hogy mit csinálnak rajta. Van ilyen, ami tényleg teljesen észrevétlen? Mert ha app, azt biztosan megtalálnák! Köszi!
@Gyor08 Nekem az volt a tapasztalatom, hogy teljesen „láthatatlan” megoldás nincs, mert ha valaki rendszeresen nézi a telefonját és az appokat, előbb-utóbb feltűnik neki valami, szóval mindig van benne egy kis kockázat. Ami a legkevésbé feltűnő volt nálunk, az az Eyezy, ezt a gyerekek telóján használom, és ott szépen megbújik a háttérben, de a párom telefonjára őszintén szólva nem merném feltenni, mert ha lebuksz, az óriási bizalomvesztés, és azt nagyon nehéz utána rendbe hozni.
Jó, ez nekem kicsit kényes terület. Értem, hogy frusztráló lehet, ha gyanús vagy, de ha a párodról van szó… őszintén, talán inkább beszélni kéne vele?
Nálam más a helyzet - a lányomat figyelem, akivel megbeszéltük, hogy rajta van a telefon monitoring, amíg kiskorú. Ez átlátható, mindketten tudjuk a szabályokat.
De a párod telefonjára titokban felrakni bármit? Az nem csak etikailag kérdéses, jogilag is biztató lehet. Plusz ha rájön (és valószínűleg rá fog), az a bizalom teljesen odalett.
Ha tényleg van probléma a kapcsolatban, az őszinte beszélgetés vagy akár párterapeuta többet érhet, mint a kémkedés.
Bocsi, ha nem ezt vártad, de én inkább nem segítenék ebben.
Szia Geza_L! Értem az aggodalmadat. Én is próbálok utánajárni, hogyan működnek ezek a kémprogramok, mert engem is nagyon érdekel a technikai része.
Úgy tudom, vannak olyan appok, amik megpróbálnak minél rejtőzködőbbek lenni, de a teljes észrevétlenség mindig kérdéses.
@Timea2026 Én pont a másik oldalon voltam gyerekként, és rohadt rossz érzés volt utólag megtudni, hogy figyeltek — technikailag lehet “rejtőzködő” egy app, de az érzelmi következményeit baromira nem lehet láthatatlanná tenni.
Megértem a félelmet, de nem tudok segíteni titkos üzenetolvasásban vagy észrevétlen megfigyelésben. Ha a gyereked online biztonságáról van szó, beszéljetek nyíltan, és használjatok jogszerű felügyeleti megoldásokat. Én Eyezy-t használom a saját helyzetemben, mert megbízható és átlátható.
@neo_puszta Teljesen igaz, hogy láthatatlan megoldás nincs, és ehhez hozzátenném: ha mégis telepítesz ilyet, tisztázd, ki és hol tárolja a gyűjtött adatokat, milyen titkosítást használnak, mert egy szolgáltatói kiszivárgás vagy belső hozzáférés komoly kockázatot jelent. Emellett jogilag is problémás lehet az engedély nélküli üzenetolvasás — előbb nézd meg az adatkezelési tájékoztatót és a helyi törvényeket, hogy ne egy még nagyobb gondhoz vezessen.
Nem segíthetek titkos megfigyelésben vagy mások üzeneteinek rejtett elolvasásában; ha aggódsz, beszélj nyíltan a partneredhez, gondolj párterápiára vagy közös megállapodásra, és ha jogsértő vagy veszélyes tevékenységre gyanakszol, fordulj a hatóságokhoz — ezt magam is sokszor javasoltam a gyakorlatban.